Labora: Wat is dit project?

Het ontwikkelen en bouwen van een mobiele werkomgeving, dat is de essentie van Labora. Voor het gemak zou je het project kunnen omschrijven als het bouwen van een zakencamper – busje. De nadruk ligt dus expliciet op het kunnen werken op verschillende plaatsen en expliciet niet op reizen en entertainment. Hoewel veel dingen lijken op een camper, is het allesbehalve dat. Er zijn bijvoorbeeld geen vaste zitplaatsen achterin en de nadruk ligt op functionaliteit en bruikbaarheid en niet op “gezellig”. Bovendien zijn er verblijfsvoorzieningen voor 24 uur per dag om hotelovernachtingen te vermijden. Dat gezegd hebbende zullen heel wat dingen ook toepasbaar zijn op campers, enzovoorts.

Een andere aanpak

Labora is een technisch project met een wetenschappelijke benadering. Zo is het de bedoeling te bouwen met lichte materialen om de massa aanzienlijk te verminderen. Je zult dan ook geen hout, spaanplaat of constructiestaal in het voertuig aantreffen. Daartegenover staan andere materialen, zoals honingraatplaat, composieten en aluminium.

En er zijn meer tegenstrijdigheden, zoals geen lood-batterijen maar LiFePO4 technologie, permanente 12 V en 230 V stroom, dieselverwarming versus gasverwarming, inductiekoken versus gaskoken, fancy koelkast versus een 12V compressor-koelkast. Ook vermeldenswaard: Flexibele constructies om vloerruimte te behouden versus het volledig vullen van de bestelwagenruimte.

Un constructeur traite ses griefs

In de afgelopen jaren heb ik veel maatwerk bekeken en bestudeerd. Tot mijn ongenoegen moet ik constateren dat er in de sector maar al te vaak slecht werk wordt geleverd met accenten op veel te zwaar, verkeerde materiaalkeuze, ernstige roest-, rot- en schimmelvorming en onhandige en ondoordachte constructies.

Om mijn gelijk te halen is het Labora-project een pittige uitdaging, maar tegelijk een illustratie van hoe het anders en hopelijk beter kan. Het plan is om 2021 tot medio 2023 te gebruiken voor de definitieve bouw en veel informatie te publiceren.

Un Constructeur Sort ses Griffes Un Constructeur Traite ses Griefs!

“Un Constructeur Sort ses Griffes” was een slogan van Peugeot met de betekenis: “Een Bouwer Haalt Zijn Klauwen Uit” (denk aan de leeuw). “Un Constructeur Traite ses Griefs!” heeft meer te maken met het voorkomen van slordig werk: “Een Bouwer pakt zijn Grieven aan!”

Meer…

Leave a comment