Gezondheid: Koop vitamine D3 voortaan maar zelf

Ruim 4 jaar later: Vitamine D3 is uit de basisverzekering verwijderd, Hoera! Toch is het wel weer een teken dat alles botertraag werkt – de krakende tandwielen van onze overheid. Daarmee is de actualiteit van deze post verdwenen maar er staat natuurlijk nog steeds een hoop belangrijke informatie. Advies is: Koop vitamine D3 online, er staan wat links onderaan en of zoek op het net. De informatie van SkyNews is inmiddels aangepast, echter Scientific American heeft de foutieve informatie niet gecorrigeerd. Als je dat advies opvolgt dan eindig je gegarandeerd in het ziekenhuis. Schande!

Aanvulling 21 november 2023

Drie jaar na dit artikel ligt er een advies van het Zorginstituut om het uit het basispakket te halen en let op, dit is alleen het advies – botertraag, ongelofelijk! SkyNews kwam met een verhaal over overdosering en eindigt met: “As part of this, he was taking 50,000mg of vitamin D – the daily requirement is 600mg.” Die uitspraak is slordig en levensgevaarlijk. Een maximale dagelijkse dosering voor volwassenen (naar mijn mening te hoog) is 4000 IU. Dat komt overeen met 0,1 milligram (mg) of 100 microgram (mcg of μg). Ook Scientific American uit 2010(!) maakt er een potje van met die dosering van 600mg – dezelfde overdosering van 6000 keer! Een gevalletje van snel kopiëren en plakken lijkt het. De redacties zijn op de hoogte gesteld. Immers, mensen doen zomaar wat ze lezen als het uit betrouwbare bron komt.

Aanvulling 6 juli 2022

“Het was wel even een verbazing dat er ruim 63 euro wordt geïnd door de verzekeraar voor een supplement dat voor een fractie overal verkrijgbaar is”. Dit is makkelijk te voorkomen als een arts een tekort aan vitamine D vaststelt. Vraag om een doseringsplan en koop het vervolgens zelf online.

Wat is vitamine D?

Vitamine D wordt door ons lichaam onder invloed van zonlicht aangemaakt en is van belang voor goede botten. Daarnaast wordt een tekort in verband gebracht met veel ziekten. Soms goed aantoonbaar bij bijvoorbeeld spierslapte en botontkalking maar vaak ook moeilijk aantoonbaar. Internationaal is er een trend waarneembaar waarbij de aanbevolen inname verhoogd wordt.

Als gevolg daarvan is er een trend om de bloedspiegel van vitamine D beter in de gaten te houden en wordt vaker een tekort vastgesteld. Zo zijn er veel ouderen met een tekort. Daarnaast is het zinvol om kortere kleding te dragen zodat het beperkte Nederlandse zonlicht zijn werk kan doen.

Een supplement zoals vitamine D2 of D3 is een grondstof voor aanmaak van vitamine D. De grondstoffen worden eerst door de lever en daarna door de nieren gemetaboliseerd tot vitamine D.

Dosering

Hoeveel zou je moeten innemen? Voor de dosering op verpakkingen worden helaas geen SI-eenheden gebruikt maar IU of IE of internationale eenheden voor biologische activiteit. Voor vitamine D geldt dat 400 IE overeen komen met 10 μg ofwel 10 microgram ofwel 10 mcg. Voor de duidelijkheid, 1 μg is een miljoenste gram.

Als we uitgaan van de adviezen van het voedingscentrum (1) dan variëren supplementen tussen 10 en 20 μg dagelijks. Een aanvaardbare dagelijkse bovengrens voor 11 tot en met 17 jaar is 100 μg maar informatie ontbreekt voor volwassenen. De “National Institutes of Health” van de VS stellen (2) eveneens een maximale dosering van 100 μg vast voor personen van 19 jaar en ouder. Dat is dus 4000 IE.

Bij vastgesteld tekort is het niet ongebruikelijk om tijdelijk eens per week 100 000 IE te verstrekken (3) – een onverstandige dosering indien niet door een arts voorgeschreven. Overdosering heeft kwalijke gevolgen.

Dus iedereen moet maar zelf weten wat wel verstandig is en de adviezen van het voedingscentrum meenemen is voor de hand liggend. Een huisarts om een doseringsadvies vragen ook. Zelf gebruik ik zo’n 1000 IE per dag, afhankelijk van zonlicht en seizoen en een bloedonderzoek gaf – na een tekort – een prima waarde.

Wat kost het?

En wat het kost? Wie goed zoekt kan online voor een acceptabel bedrag kopen. Medicijnen betaal je tot de grens van het eigen risico zelf. Die 63 euro van hiervoor is inclusief apothekerskosten voor de eerste periode, daarna betaal je 108 euro per jaar voor een dosering van 20 μg. Bij een winkelier werden 125 μg pillen gekocht voor 19 euro all in (4). 270 pillen, 1 pil per week en je kunt jaren vooruit voor nog geen 4 euro per jaar!

Overheid, haal het uit het basispakket

De constructie 1+1=3 tussen huisartsen en apothekers is begrijpelijk maar huisartsen doen er wel goed aan om patiënten te wijzen op de mogelijkheid om, buiten de apotheek en het eigen risico om, vitamine D3 te kopen.

Vitamine D3 hoort niet thuis in het basispakket van de verzekering want het drijft onnodig zorgkosten op.


Links:

1 http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-d.aspx

2 https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/

3 https://db.cbg-meb.nl/Bijsluiters/h109397.pdf

4 https://www.bulkpowders.nl/vitamine-d3-tabletten-5000-iu.html

1 thought on “Gezondheid: Koop vitamine D3 voortaan maar zelf”

  1. Tekst naar redacties SkyNews en Scientific American:
    +++
    Hello, I read your article on vitamin D and in my opinion you are making a life-threatening mistake by referring to an overdose of 6000 times as a normal daily dose. You can read about this on the following blog post. I recommend reading the entire page (Dutch). It serves you to reply, it is not my intention to hurt you, mistakes happen, but this one is serious.
    With best intentions and regards,

    +++

    Reply

Leave a comment