Hoe werkt een automatische schakelaar voor accu’s?

Een automatische schakelaar of auto-switch is een schakelaar die zelf schakelt tussen netspanning en een stroomaggregaat van 230 Volt. Hoe werkt zo’n automatische schakelaar in combinatie met accu’s?

Waarom een automatische schakelaar?

Netspanning is de spanning die je hebt als jouw bus, camper, boot of huisje aangesloten is op “walspanning” en boordspanning is de spanning die opgewekt wordt door accu’s, zonnepanelen of stroomaggregaten. In het geval van zonnepanelen wordt de stroom opgeslagen in accu’s en de stroom van de accu wordt middels een omvormer, inverter, weer omgezet naar 230 Volt.

Er zijn dus twee aanbieders van 230 Volt en een automatische schakelaar is bijzonder handig in dat geval, het is simpelweg een zorg minder, geen gehannes met stekkers en kabels en schakelaars.

De accu’s die ik gebruik voor mobiele doeleinden geven stroom aan twee omvormers of inverters. Er is een lichte inverter die permanent 230 Volt levert en zelf weinig stroom gebruikt. Daarnaast is er een zware inverter die incidenteel gebruikt wordt voor grote vermogens, zoals waterkokers en inductieplaten. De auto-switch van de lichte inverter bleef hangen en het filmpje hierna is een mooie illustratie van hoe zo’n ding werkt.

Uit elkaar peuteren van een automatische schakelaar

Hoe werkt een automatische schakelaar voor accu’s? In het filmpje wordt zo’n automatische schakelaar gesloopt en wordt de werking uitgelegd.

Hoe werkt een automatische schakelaar voor accu's?
Klik op de afbeelding voor het filmpje…

De lessen…

Het filmpje laat goed zien hoe zo’n automatische schakelaar werkt. Uiteindelijk is besloten om de automatische schakelaar van de lichte inverter niet meer te gebruiken. Immers, als er walspanning is dan worden accu’s opgeladen en omdat het verbruik laag is kan de inverter ook permanent op de accu’s aangesloten worden, zonder die accu’s te belasten.

Daarmee blijft de waarde van de automatische schakelaar voor de grote inverter onbesproken omdat grote stromen de accu’s wel onnodig belasten als er walspanning is.

De oorzaak van het falen is niet te achterhalen, mogelijk dat de spoel aan de binnenkant door bijvoorbeeld (productie-)vuil geblokkeerd werd en dat daardoor uiteindelijk de spoel zo warm werd dat gesmolten kunststoffen de boel blokkeerden, zoals zichtbaar in het filmpje. Ik ga uit van een eenmalig incident, dit soort schakelaars wordt intensief gebruikt en de bouwkwaliteit was wat mij betreft dik in orde.

Leave a comment