DRAFT!!
Nieuwe telefoon, nog geen twee maanden oud en BAM! Op de grond met een kapot schermglas. Wat nu? Vroeger heb ik heel wat telefoontjes zelf voorzien van nieuw glas of, indien nodig, een volledige schermreparatie. Bij deze telefoon (Pixel 6 pro), met zijn mooie gebogen randen zit het glas gelijmd op het OLED-scherm. Dat is sowieso een trend bij modernere toestellen. Zelf vervangen van het glas is dus geen goede optie. Wat dan wel? Dit is een verslag van een reparatie die in Polen uitgevoerd is.
Table of Contents
Samenvatting
Volgt later…
Belangrijke punten
- Schermreparatie: Een korte uitleg over het verschil tussen glas vervangen en scherm vervangen, er zijn dus twee reparatiemogelijkheden:
- Glas vervangen:
- Het gebroken glas zit gelijmd op het flinterdunne en zeer kwetsbare OLED-schermpje. Artifacten, strepen betekent het hele scherm vervangen. Echter, vakkundig en zeer voorzichtig kan het glas van het scherm losgemaakt worden en schoongemaakt worden.
- Als dat goed lukt, dan wordt nieuw glas, met lijm aan de binnenkant, geplaatst op het scherm, en wordt het vervolgens aangedrukt in een pers onder hoge temperatuur. Daarna gaat het scherm naar een vacuümkamertje waar eventuele insluitingen van lucht kunnen ontsnappen.
- Vervolgens wordt alles weer geassembleerd.
- Scherm vervangen:
- Een samengesteld scherm, dus beeld en glas wordt vervangen. Dat is iets wat je eventueel, als je echt handig bent, zelf kan doen. Bij de moderne complexe toestellen zou ik het persoonlijk niet doen (en ik vind mijzelf best handig, kuch).
- Op het net staan heel veel filmpjes waar je een goed beeld krijgt van wat een glasreparatie of schermvervanging precies inhoudt voor jouw toestel.
- Glas vervangen:
- Schermreparaties zijn zeer kostbaar in Nederland.
- Sterker nog, het vervangen van het scherm is in mijn geval duurder dan een nieuw toestel!!
- Bedrijven die concurrerend alleen glas vervangen ben ik niet tegengekomen.
- “Shoppen bij Ali” en een compleet scherm vervangen:
- “Knock offs” zijn er voor veel toestellen te vinden. Daarbij weet je vrijwel zeker dat het van een lagere kwaliteit is. Denk aan aanraakgevoeligheid, geen herkenning vingerafdruk, minder goed beeld in de zin van helderheid, contrast en resolutie. Deze schermen worden in China geproduceerd en zijn betaalbaar. Voor een wat oudere telefoon zou je het kunnen proberen. Pas dus ook op dat je in Europa niet bedonderd wordt met zo’n scherm, doe altijd eerst navraag.
- Schermen afkomstig van vermoedelijke diefstal. Als je zo’n scherm koopt dan maak je je schuldig aan heling. Het is bekend dat telefoons in Europa gestolen worden en in China gedemonteerd worden om daarna te verkopen. Het zijn schermen die individueel aangeboden worden waarbij er soms wat schade is. Ben kritisch en bij ook maar enige twijfel niet doen!
- Originele schermen staan er soms ook maar het prijsverschil is dan zo klein dat het zeer onverstandig is om het te kopen.
Reparatie buiten Nederland
Ik zat dus klem en een gloednieuw telefoon met een kapot schermglas binnen twee maanden afschrijven is ook niet echt een optie. Na wat onderzoek vond ik een bedrijf in Polen. Een offerte kreeg ik snel en er werd goed gereageerd op mailtjes. Later vond ik een bedrijf in Duitsland, ongeveer dezelfde prijs, en dat lijkt dan wat dichterbij en aantrekkelijker. Echter, als iemand al moeite heeft gestoken in hulp dan is dat wat zuur dus ben ik toch verder gegaan in Polen. Zoiets, helemaal in Polen, is natuurlijk wel spannend en riskant maar een aantal reviews waarbij goed gereageerd werd op klachten hebben mij overgehaald. In het verleden heb ik wel vaker zaken gedaan in Polen en tot nu is dat goed bevallen en met die ervaring durf ik het wel aan.
Conclusies
Wordt vervolgd…