Feiten uit hun verband: “Van handgel krijg je borstkanker”

Dat nieuws werd breed uitgemeten in de Nederlandse media want dat is wel even schrikken en voor velen een reden om voorzichtig te zijn met handgels. Het gaat om deze publicatie van RIVM. Iedereen pikte dit nieuws op, zonder ook maar een moment na te denken. Echter wie de getallen goed interpreteert kan tot de volgende conclusie komen.

Bij professioneel gebruik van handgel met ethanol met een dosering van 25 desinfecties per dag (!) neemt het risico op borstkanker met een factor 0,0001 toe.

Conclusie n.a.v. RIVM-publicatie

Het is merkwaardig dat RIVM zo’n conclusie durft te publiceren want het is statistisch niet eens relevant. Het verhoogde risico op borstkanker na het drinken van af en toe een wijntje is aanzienlijk hoger – wat dan weer wel zeer beperkte nieuwswaarde heeft.

Het risico dat zo’n verhaal een eigen leven gaat leiden op sociale media met als hashtag #StopHandgel is groot. En zo wordt een volledig misvormd beeld geschapen. Tijd om terug te keren naar de kern:

Het aantal levens dat door handgel wordt gered is (statistisch) super-relevant!

In de media:

  • Een ongelukkige uitspraak van de Consumentenbond:
    Gelukkig zijn er desinfecterende handgels verkrijgbaar met andere werkzame stoffen dan ethanol.
  • Nu.nl stelt: “Het RIVM roept Nederlanders op om vooral handen te wassen met water en zeep. Alleen als het niet anders kan, is handgel een acceptabel alternatief om de handen te reinigen.” Dit is appels en peren, zeep reinigt (lees: verwijdert) en doodt veel, handgel reinigt niet maar doodt bijna alles.
  • Kvmo.nl schrijft: “Ter vergelijking: door het nuttigen van één glas alcoholhoudende drank krijgen mensen naar schatting evenveel ethanol binnen als wanneer je 185 keer op een dag je handen desinfecteert met handgel.
  • Flair.nl: “Het hygiënische middeltje lijkt onschuldig, maar overmatig gebruik heeft wel mogelijke gezondheidsrisico’s.
  • Enzovoorts.

Tip van de dag: Zelf blijven nadenken!

Enkele links:

Leave a comment