Nieuwslogboek 2022:1

Uitsluitend belangrijk nieuws en achtergrondartikelen, met respect maar zonder wollig dekentje…

Table of Contents

Linux on Lenovo ThinkPad P16s

8 november 2022

Deze post beschrijft een praktische installatie en is ook een soort recensie.

Er is bewust gekozen voor een ThinkPad omdat de hardware bekend staat als behoorlijk goed ondersteund in Linux. We zullen zien…

Wat kan je in je eentje doen?

8 november 2022

Bijna 1000 Russen in een dag dood op het slagveld. Het interesseert een empathie-loze Poetin blijkbaar niets. Dan toch maar een oproepje richting de Russen: The Russians love their Lada’s too, met een vertaling: Русские тоже любят свои Лады. Waarschuwing: NSFW!

Russen hebben toegang tot Nederland

18 augustus 2022 was 12 augustus 2022

Er is nogal wat ophef over het feit dat Russen oorlog voeren in Europa en vervolgens net zo makkelijk op vakantie gaan in datzelfde Europa. Russen krijgen in Nederland geen visum. Ook Baltische staten, Letland voorop, beginnen Russen te weren. Het is natuurlijk merkwaardig dat Russen op vakantie gaan in bijvoorbeeld de Algarve terwijl ze op een kleinere afstand tot Nederland gruwelijke oorlogsmisdaden begaan.

Echter, iedere Rus die via een Schengen-land binnenkomt kan vrij reizen binnen de EU. Met andere woorden, al is er draagkracht voor het weren van Russen, de zwakste schakel zal dan mogelijk Hongarije zijn.

Uiteraard is het te overwegen om in dat geval visa-controles in te voeren tussen EU-landen en Hongarije.

Zelensky noemt de EU “een supermarkt voor rijke Russen”. Het ijzeren gordijn lijkt hoe dan ook terug te keren.

Veel emoties worden losgemaakt in deze tweet met de volgende vertaling:

Deze gestoorde Rus, wiens natie verantwoordelijk is voor duizenden dode burgers en tienduizenden soldaten, loopt door Salzburg, Oostenrijk, spot met de Oekraïners. Waar kan ik een petitie ondertekenen om onmiddellijk te stoppen met het verstrekken van visa aan de EU voor deze Russische klootzakken?


Kerncentrale Zaporizja: Catch 22

14 augustus 2022

Als je weet was de Russen uitvreten bij de grootste kerncentrale van Europa in Zaporizja, dan slaap je niet meer lekker. Feitelijk proberen de Russen, met “vakkundige” hulp van Rosatom, een bijna nucleaire ramp te creëren. Het draaiboek zou dan zijn dat Rusland daarna te hulp schiet en de extreme hoeveelheden stroom in veilige banen zal leiden via hun eigen elektriciteitsnetwerk.

Punt is dat je zo’n centrale niet zomaar stil kan leggen want dan is er geen stroom meer om splijtstaven daarna te koelen met pompen – catch 22. In de tussentijd worden kritische delen vernield – zoals het elektriciteitsnetwerk.

BBC heeft een interview met een medewerker van de centrale en dat schetst een zeer zorgelijke situatie voor de wereld..

Tienduizenden Russische militairen klem

14 augustus 2022, was 27 juli 2022 …

Het Oekraïense leger heeft de drie verbindingen over de rivier de Djnepr beschadigd. De grote Antonovskiy-brug is inmiddels dusdanig beschadigd dat de brug niet meer geschikt is voor de belasting met zwaar materieel zoals tanks. De ernaast liggende spoorbrug is ook beschadigd. Er is een dam in de Dnjepr met een weg- en spoorverbinding tussen de oevers. Die schakel is eveneens beschadigd, zonder de dam zelf te verzwakken.

Daarmee is een belangrijke stap gezet om het Russische leger klem te zetten ten noord-westen van de rivier de Dnjepr. Er wordt gesproken over 25 000 Russische militairen in dat gebied. Nu blijkt dat de Russische legerleiding zich verplaatst heeft naar het zuid-oosten van de Dnjepr.

Gebied boven de Dnjepr, links de bruggen, rechts de dam, 27 juli 2022. Courtesy DeepStateMAP
Detail van aanval bruggen, 27 juli 2022.
Beschadigingen Antonovskiy-brug, link naar Twitter…

Verder zijn er berichten dat de brug bij Darivka over de Inhulets ook onbruikbaar gemaakt is. De Russen hebben daardoor een extra probleem want daardoor is het gebied wat ze bezetten in tweeën gesplitst.

Dnjepr en Inhulets…

Schattingen van het aantal Russen lopen uiteen tot 25 000.

Er worden nu pontons en een ferry ingezet die eenvoudig te vernietigen zijn. Welk lot Oekraïne de Russen gaat toebedelen is nog niet bekend. Het zal een vrijwel onmogelijke taak worden het zware materieel te verplaatsen over de Dnjepr.

Meer: Sky.com 15-08-22 |


“Ongelukken kunnen ook gebeuren in Europese kerncentrales”

13 augustus 2022

Dmitry Medvedev is niet de joker…

Russische terreur is onder andere gebaseerd op angst zaaien en daarmee kan je zo’n absoluut onverantwoorde uitspraak van Dmitry Medvedev wel relativeren.

Echter, wat doet Rusland als ze in het nauw gedreven zijn en het regime letterlijk naar de rand van de afgrond gedreven is? Des te langer de oorlog duurt, des te groter zijn de risico’s.

Met name een groep westerse landen zou er goed aan doen om Oekraïne per omgaande alles te geven wat ze vragen.

Bron: Reuters


Nederlandse bedrijven actief in Rusland

9 augustus 2022

Yale-universiteit houdt een staat bij van bedrijven en de mate van activiteit in Rusland. Bijzonder is dat een aantal Nederlandse bedrijven als “zachte heelmeesters” handelen en daarmee hun eigen naam toch enigszins besmeuren en bezoedelen.

Link naar algemene bladzijde en link naar databasetabel met filteropties

In zekere zin vormen deze bedrijven een publieke schandpaal.

Zo is een vestiging van ECCO in Kopenhagen besmeurd met rode verf.

Op de site van ECCO staat letterlijk deze dubieuze tekst:

Voor ECCO staat de zorg voor onze medewerkers altijd op de eerste plaats.


Een verstikkende en stoffige democratie

6 augustus 2022

Op 6 augustus 2022 is een open brief aan alle Nederlanders en de Tweede Kamer aangeboden.

De samenvatting van de samenvatting: Er is een reusachtige theoretisch probleem dat in werkelijkheid niet bestaat, een open brief over gebakken stikstof. Veel erger: Het stikstofdossier laat zien hoe ver we afgedreven zijn van basale democratische principes.


Rapport Amnesty is zout op de zeldzame slak

5 augustus 2022

Verder geen commentaar, het plaatje geeft een goed beeld. Niet zo handig, zelfs ronduit dom, van Amnesty International! Zeker als je bedenkt dat anderen ongestraft met oorlogsmisdaden wegkomen bij daglicht.

Inmiddels is er een petitie gestart, ondertekenen kan hier.

Pikant detail, Amnesty Oekraïne was het niet eens met het rapport, aldus Oksana Pokalchuk, hoofd Amnesty Oekraïne. De landelijke afdeling werd aan de kant geschoven toen ze klaagden dat het rapport gebaseerd was op onvolledig bewijs van hun buitenlandse collega’s. Oksana Pokalchu is inmiddels uit protest afgetreden.

De mede-oprichter van de Zweedse tak van Amnesty International, Per Wästberg, gooide eveneens de handdoek in de ring.

“Ik ben al bijna zestig jaar lid. Met pijn in het hart beëindig ik mijn lange en vruchtbare samenwerking vanwege de uitspraken van Amnesty over de oorlog in Oekraïne.”

Per Wästberg

Een van de punten is dat de oorlog en de misdaden sowieso tussen de burgers door de Russen uitgevoerd worden en dat maakt de woede over het rapport begrijpelijker. Er is in Oekraïne continu veel moeite gedaan om burgers te motiveren uit oorlogsgebied te vertrekken, deur aan deur, getuige de vele oorlogsbeelden.

Kan als schokkend ervaren worden: afbeelding van gespietst hoofd en handen van Oekraïense militair, uitgevoerd door Russische oorlogsmisdadigers, middenin bevolkt gebied in Popasna.

Een goede analyse is hier te vinden.


Met schapen kweek je despoten: Democratie

2 augustus 2022

De verloedering van onze democratie schaadt ons allemaal. Dit artikel is de start van een reeks. De bal ligt bij de politiek maar ook bij de bevolking.


De tragedie van de kiezer

2 augustus 2022

Onze democratie bevat een aantal grote fouten. Wat zijn die problemen en hoe lossen we die op?


De eed van Tweede Kamerleden

2 augustus 2022

Over het merkwaardige contract met het Nederlandse volk.


De Tweede Kamer, de leden en de partijen

2 augustus 2022

Over de verbanden.


De eenvoudige basis van een democratie

2 augustus 2022

Politiek staat in dienst van een actieve en betrokken bevolking.


Kruip in het hoofd van Poetin

26 juli 2022

Interessant interview met CIA-directeur William Burns die de laatste Amerikaan was die Poetin zag voor de oorlog. Op basis van een lange relatie met Poetin legt Burns de motivatie en het gedrag van Poetin uit.

Link naar artikel…


Wat heeft Covid met de oorlog in Oekraïne te maken?

25 juli 2022

Een interessant onderzoek uit Oostenrijk. Een spiegel van de maatschappij… De vraag: “Wie is de schuld van de oorlog in Oekraïne?” Het antwoord:

 • Mensen die ingeënt zijn tegen Covid: Rusland (88%)
 • Niet ingeënt: VS (66%)
Bron: Austrian Corona Panel Project, Universiteit van Wenen

Link naar bron…


Munitiedepot wordt opgeblazen

21 juli 2022

Oekraïne blijkt in staat munitiedepots te raken en daarmee de intensiteit van de Russische aanval te verlagen. Het voorhanden zijn van westerse GMLRS – geleide precisieraketten – resulteert in veel schade, getuige deze lijst (indicatief) en de verklaring van 30 vernietigde depots door Reznikov.

Afstand – indien beeld en geluid goed gesynchroniseerd zijn:

 • explosie 1,17 sec: afstand ~540 m
 • explosie 45,4 sec: afstand ~860 m
Courtesy Reddit

Hoe extreem zo’n serie van detonaties van dichtbij is wordt duidelijk in deze link.

GMLRS blijkt een “game changer” te zijn, evenals eerder de inzet van Javelin, zo mooi verwoord gelijkend “David Attenborough”.


De zwakte van democratie is de sterkte

19 juli 2022

Is het beste argument tegen democratie een gesprek van vijf minuten met een gemiddelde kiezer?


Van Franse revolutie tot nu

19 juli 2022

Hoe democratische waarden met de tijd meegaan…

Het hoofd van Louis XVI (Courtesy Wikipedia)

Waarom we meer zouden doen “voor” Oekraïne

18 juli 2022

Deze video legt uit wat iedereen al wist. Echter binnen Europese landen loopt de militaire steun enorm uiteen. Zwakke broeders kunnen aangesproken worden op hun morele plichten. Het is niet goed om te publiceren wat er de grens van Oekraïne over gaat maar een indicatie van hoeveel geld per inwoner per land besteed wordt in zinvol. Hele grove berekeningen: Voor Nederland is dat nu zo’n 10 euro. Dat is simpelweg veel te weinig en ik schaam mij zelfs dit te moeten schrijven. Echter, ik vrees dat een aantal landen daar behoorlijk ver onder zitten. Als alle 1 miljard inwoners van de grote democratieën wat meer betalen, dan maakt dat heel veel uit.

Niet geheel off topic: een pakketje voor HIMARS van 6 raketten (GMLRS) is 1 miljoen euro/dollar, veel geld. Echter 6000 raketten kosten slechts 1 euro per persoon en dat help flink om Russische militairen kwaadschiks terug te duwen over de grens.

Inzicht krijgen in landelijke bijdragen biedt de mogelijkheid die landen aan te spreken op hun matige steun. Het structureel verhogen van de internationale bijdragen is de sleutel to het beëindigen van leed en de terugkeer naar een “normale” internationale economie.

Daarnaast is er een continu dreiging van het gebruik van nucleaire wapens. Een einde aan het conflict zal die dreiging verminderen (net als inflatie en prijzen). Slechts de inzet van één klein tactisch nucleair wapen zal deze oorlog volledig veranderen in een wereldcrisis van ongekende schaal.

In die zin is het merkwaardig te noemen dat westerse landen niet massaal wapens ter beschikking stellen.


ISDS door de strot van handelsverdragen als CETA proppen

16 juli 2022

Even geen tijd voor de belangen van Nederlandse boeren, die zijn er toch binnenkort niet meer en zo zet de Eerste Kamer nog gauw een handtekening onder handelsverdrag CETA – inclusief de verfoeilijke ISDS-clausule. Ik heb geprobeerd het makkelijk uit te leggen.

ISDS: Vrouwe Justitia die haar blinddoek vergeten is. Courtesy…

Feiten uit hun verband: “Van handgel krijg je borstkanker”

16 juli 2022

Dat nieuws werd breed uitgemeten in de Nederlandse media want dat is wel even schrikken en voor velen een reden om voorzichtig te zijn met handgels. Maar de werkelijkheid is echt anders.


Dr. Steelhammer legt het even uit aan de Russen

16 juli 2022

Volodymyr Klytsjko, alias “Dr. Steelhammer” vertelt de Russen de waarheid. Dat deed hij in pittige taal, iets wat de Russen waarschijnlijk beter snappen dan de ‘softe’ aanpak van Arnie (Arnold Schwarzenegger) – niets mis mee.

De vertaling (matige kwaliteit) van Klytsjko en links naar video van

Dit is een boodschap voor Russen die kunnen nadenken of tenminste nog kunnen nadenken.
Imperialistische ambities van uw invasie in Oekraïne en uw barbaarse methoden van uw zogenaamde ‘leger’.
Jullie hebben eeuwenlang de basis gelegd voor haat.
Zeggen dat de regering van Oekraïne en de burgers van Rusland gescheiden zijn – is totale onzin.
Jullie zijn het die de propaganda geloven en alle informatie verwerpen, zelfs die van jullie eigen familieleden en vrienden hier in Oekraïne, en die al acht jaar zwegen toen jullie land de Krim en een deel van Donbas bezette.
Jullie (Russen) behandelden Oekraïners inferieur aan jullie land – alsof Oekraïne geen natie is.
Jullie vertelden elkaar mythes over een soort nazi’s en andere onzin.
Jullie soldaten, echtgenoten, kinderen zijn nu naar Oekraïne gekomen – en jullie weten er allemaal van.
Je belt ze – en vraagt ze: “Hoe gaat het met de missie/operatie?
Denk eraan – We hoeven niet bevrijd te worden, we zijn in ons eigen land en hebben ons eigen land opgebouwd en we zullen het afbouwen.
Oekraïne is een vrije staat die heeft gekozen voor de democratisch-Europese weg van ontwikkeling – en wij zullen vechten voor onze keuze.
Dezer dagen zijn we verenigd als nooit tevoren – daar zijn we zeker van.
Wij zijn het niet die naar jullie land zijn gekomen – jullie zijn het die onze kinderen hebben vermoord, onze steden en onze huizen hebben gebombardeerd en platgegooid.
Weet dat jullie hier ‘Orcs’ worden genoemd – jullie allemaal.
Er is geen goede of slechte Rus op dit moment terwijl jullie zwijgen of onzeker zijn van propaganda van een gek en een geschifte dictator.
Deze dagen – de hele beschaafde wereld staat aan de kant van de Oekraïners en zijn geïnspireerd hoe wij ons land opbouwen.
Ja, het zal moeilijk voor ons zijn, maar we zullen niet opgeven omdat we niet bang zijn en jullie leger weet dat al.
Een ultimatum stellen aan mensen die sterven voor hun land – heeft geen zin.
Onthoud: hoezeer jullie nu ook proberen Oekraïne en de Oekraïners te vernietigen – als jullie op deze manier doorgaan, zal jullie land ook niet overleven.
Wie wind zaait zal storm oogsten.
Wil je geen geïsoleerd land zijn? Beef niet van angst, wees dapper, zoals de Oekraïners.
Red jullie land!
We zullen het onze niet weggeven, en we zullen het niet opgeven.

Volodymyr Klytsjko

Litouwen breidt EU-sancties verder uit

Update 30 juli 2022: Russen kunnen binnenkort betalingen niet voldoen omdat betalingen slechts via één bank mogelijk is en die bank binnenkort geen Russische transacties meer uitvoert

Bron…

Update 20 juli 2022: Dmitry Medvedev heeft er ook een genuanceerde mening over: “diarree uit angst om winstgevende doorvoer door Rusland te verliezen“.

Update 14 juli 2022: Litouwen handhaaft handelsbeperkingen totdat nieuwe regels zijn vastgesteld om gesanctioneerde goederen door te voeren aldus een tweet van DW.

Update 13 juli 2022: Inmiddels is de doorvoer van goederen door de EU “geregeld” en kan verwacht worden dat Litouwen de doorvoer toestaat.

11 juli 2022

Toen Litouwen de EU-sancties doorvoerde, door feitelijk het vervoer van diverse goederen naar de Russische enclave Kaliningrad over Litouws grondgebied te blokkeren, was het Kremlin in rep en roer. Voor diplomatie was geen plaats en in plaats daarvan werden dreigementen geuit, die als “zeer zwaar” interpreteerbaar zijn, de standaardretoriek uit Rusland.

… ernstige negatieve impact op de bevolking van Litouwen…

Dreigement van buurland Rusland, Nikolai Patrushev

Hoewel er officieel geen verband met die dreigementen gelegd is, heeft Litouwen het vervoer van goederen over Litouws grondgebied nu op eigen houtje verder beperkt, ongetwijfeld tot nog meer woede aan Russische zijde. De enclave Kaliningrad is nu voor wat betreft die goederen aangewezen op zee- en luchtverbindingen. Economisch gezien zou je kunnen zeggen dat de status van Kaliningrad veranderd is van enclave naar zee-eiland.

De Litouwse douane liet weten dat het gaat om cement, hout, alcohol en industriële chemicaliën op alcoholbasis.

Met name de keuze voor alcohol (plus gerelateerde producten) is op zijn minst interessant te noemen want dat raakt de Russen hard.

Bronnen: Reuters Twitter


FvD / Baudet is een trekpop van Poetin, wie nog meer?

10 juli 2022

Deze link schetst de invloed van Rusland op de Nederlandse politiek door rechtstreeks FvD en Baudet te financieren en mogelijk zelfs te chanteren.

Deze lieden hebben 5 zetels in het parlement. Dat is 3.3%. Dat is niet veel maar het zou altijd verontrustend moeten zijn. Ze hebben immers een democratische stem in het bestuur van het land en dat is een stem die dezelfde democratie bedreigt. Ik ben daarom genegen om het verraad te noemen.

Je hoeft geen complotdenker te zijn om te veronderstellen dat de Russen op veel meer vlakken actief zijn om onze maatschappij te ontwrichten. Zo kwam recent aan het licht dat het Kremlin geïnfiltreerd is in het internationale strafhof in Den Haag. En er speelt veel meer zoals uitgelegd in een CBC-uitzending die illustreert hoe het westen meehelpt met Russische propaganda.

Ik haal mijn nieuws overal vandaan, zelfs uit de riolen van het internet. Maar voor feiten en objectiviteit val ik terug de betrouwbare nieuws-sites, zoals CNN en BBC en… NOS!

Echter, bij de NOS valt mij op dat er weinig aandacht is voor de oorlog en als er dan aandacht is, dan zie je vaak een geforceerd neutrale positie. Een voorbeeld is het op de voorgrond brengen van dit artikel waar Oekraïne zich ook schuldig lijkt te maken terwijl de ongelofelijke bagger en ellende die de Russen dagelijks uitstorten onderbelicht blijft.

Het punt is dat iedere journalist die zijn werk grondig doet eenvoudig de goedkope leugens van het Kremlin doorziet. Merk daarbij op dat objectief en beperkt zijn iets anders is dan gekleurd zijn.

De vraag rijst waarom een NOS aanzienlijk minder aandacht besteedt aan Oekraïne ten opzichte van bijvoorbeeld CNN en BBC. Is het dat goedkope Poetin-propaganda, die door onze maatschappij sijpelt via Twitter en Russische bots, onder het mom van “onafhankelijk nieuws” valt? Of is het 925-journalistiek in een 6-min-cultuur? Of zijn er mogelijk (in)directe Kremlin-invloeden? Dat laatste is expliciet een vraag, geen beschuldiging, maar alles blijkt mogelijk en niets hoeft uitgesloten te worden, zo bewijst FvD.

Al met al is daar simpelweg geen antwoord op. Echter, als je goed geïnformeerd wil zijn, trap dan vooral niet in de leugens van criminelen zoals Poetin en het Kremlin en lees ook eens nieuws uit het buitenland zoals BBC en CNN of bijvoorbeeld REFL. Net als de Nederlanders zouden de Russen dat ook wat vaker moeten doen.


Gezondheid: Koop vitamine D3 voortaan maar zelf

7 juli 2022

Een post van 3 jaar geleden weer helemaal actueel. Zorginstituut Nederland wil het schrappen uit het basispakket. De post bevat niet alleen informatie maar ook een paar pittige waarschuwingen.


Nanos Gigantum Humeris Insidentes

3 juli 2022

We kunnen verder ontwikkelen omdat we kunnen voortborduren op de noeste arbeid van onze voorgangers. Nanos Gigantum Humeris Insidentes: Reuzen dragen dwergen op hun schouders.

Deze post is voorzien van een geweldige afbeelding van de Solvay-conferentie 1927.


Britse legerleider waarschuwt VK en bondgenoten voor “1937-moment”

2 juli 2022

Met name de eerste 11:30 minuten geven een duidelijke analyse waar ook Nederlanders van doordrongen zouden moeten zijn. Ik kan het zelf makkelijker zeggen:

Bereid je voor op alle mogelijke scenario’s, inclusief nuclear, want de nieuwe “Peter de Grote” is zo gek als een draaideur op turnles.

Generaal Sir Patrick Sanders legt het uit…


No territorial concessions to Russia

July 1, 2022

Some 89% of Ukrainians find a possible agreement with Russia that provides for territorial concessions to achieve peace unacceptable.”

Macron has already been bludgeoned once by suggesting that Ukraine should give up land “for the sake of sweet peace.” However, that choice is up to the Ukrainians and they are within their rights if they don’t want to do that.

So Macron doesn’t get it into his head to suggest that anymore but a group of German intellectuals saw fit to call for ending the war through negotiations – how naive can you be? It is the same arrogance displayed by some “pensionada TV generals”. After all, giving Putin his way is a recipe for an unsafe Europe in the future. However, denying Ukraine’s sovereignty is not arrogance, it’s just a very wrong thought that can be heavily blamed.

The reaction of Ukraine’s ambassador to Germany, Andrii Melnyk, was very clear: “Go to hell!”


Géén territoriale concessies aan Rusland

1 juli 2022

Ongeveer 89% van de Oekraïners vindt een mogelijke overeenkomst met Rusland onaanvaardbaar, die voorziet in territoriale concessies om vrede te bereiken.”

Macron is al eens afgeknuppeld door te suggereren dat Oekraïne “voor de lieve vrede” land moet opgeven. Echter, die keuze is aan de Oekraïners en ze staan in hun volste recht als ze dat niet willen doen.

Macron haalt het dus niet meer in zijn hoofd om dat voor te stellen maar een groepje Duitse intellectuelen vond het wel nodig op te roepen de oorlog te beëindigen middels onderhandelingen – hoe naïef kan je zijn? Het is dezelfde arrogantie die sommige “pensionada-TV-generaals” ten toon spreiden. Immers, Poetin zijn zin geven is een recept voor een onveilig Europa in de toekomst. Echter, het ontkennen van de soevereiniteit van Oekraïne is geen arrogantie, het is gewoon een heel erg foute gedachte die zwaar aan te rekenen is.

De reactie van de ambassadeur van Oekraïne in Duitsland, Andrii Melnyk, was heel duidelijk: “Go to hell!”


Reprorechtterreur 2022

1 juli 2022

Ondernemers opgelet! Reprorecht gaar over reproducties op papier. Dus als je dat niet doet, geef dat dan door en betaal dan ook niet. Het is pure misleiding van Reprorecht om dit niet duidelijk kenbaar te maken als optie. Schande!

Hoe zou u het vinden als er, bij u in de straat waar u woont, een slagboom staat van het stratenmakersgilde. Ach, iedere dag een kwartje erin en klaar. Hmm, we hebben toch collectief betaald voor het aanleggen van die straat? “Nee” zegt het gilde, want iedere keer dat u hem gebruikt maakt u gebruik van onze inspanningen en wij hebben onze ruggen en knieën daarvoor veel te zwaar belast. Reprorecht probeert de maatschappij ook op zo’n manier af te persen. Die organisatie had al lang geleden opgedoekt moeten zijn, samen met de bijbehorende absurde wetgeving.

Hallo regering, deze schimmige pestclub parasiteert gelegaliseerd van ons bedrijfsleven. Doe er toch eens wat aan, als jullie klaar zijn met de afhandeling van de toeslagenaffaire!

Enfin, ik heb al een keer aangegeven dat ik geen kopieën maak, ik schrijf originelen. Waar blijft mijn vergoeding trouwens? Ach laat ook maar, daar blog ik niet voor. Interessante gedachte daarbij: Jullie proberen informatie schaars en duur te maken en ik probeer juist informatie voor iedereen beschikbaar te maken om de wereld een betere plaats te maken.

Maar ik gooi dus dat soort post en meuk meteen weg. Drie brieven verder, toch maar inloggen maar dat lukt niet zonder de gegevens van de factuur die al lang gerecycled is – toch iets positiefs gevonden aan reprorecht. Verder zoeken ze het maar uit.

Ik heb er al eerder iets over geschreven: https://vanderworp.org/reprorecht-betalen/ en https://www.linkedin.com/pulse/reprorecht-betalen-wiebe-van-der-worp/.


Wie maakt Ursula wat?

1 juli 2022

Ursula von der Leyen geflankeerd door de broers Vitali Klytsjko en Volodymyr Klytsjko.

Een historische foto die smeekt om gedeeld te worden:


Toespraak Zelensky VN veiligheidsraad

30 juni 2022


18 Panzerhaubitzen against 1000 Russian artillery?

3 juli 2022

There have been made international promises to support Ukraine with suitable weapons. In practice, deliveries often appear to be sparse while there are many indications that rapid delivery is simply vital.

Germany and the Netherlands, as well as Italy and a few other countries, have “Pantzerhaubitzen 2000” in decent numbers. These are tracked howitzers that can shoot further and more accurately than the heavy Russian howitzers. To understand how important these weapons are you could compare it to a battle between a boxer with short arms and a boxer with long arms.

Thus I have reached the absolute limit of what is responsible. But it is responsible, because Ukraine must be supported now.

German Minister of Defense, Christine Lambrecht, on the delivery of 3 German Pantzerhaubitzen.

“The absolute limit of what is responsible,” that’s food for thought when you’ve given away 10 of the 108 that Germany has. The arguments heard for not delivering them to Ukraine are “we need them for our own defense” and “we need them for training”. Then, fortunately, a total of 18 of those howitzers were still delivered to Ukraine by Germany and the Netherlands. Italy also has them but has not even delivered anything at all to Ukraine yet.

The arguments mentioned for not supplying many more are understandable, they are legitimate but at the same time ridiculous. If we train Ukrainian soldiers and loan about half of the German, Italian and Dutch armored howitzers, that is about 100 more, then we are actually contributing something to the course of the war. Why Italy has not yet delivered a single armored howitzer is a mystery.

It seems that some of the richer EU countries have not fully grasped the real stakes. A list:

 • The Ukrainian front line has a length of 2,500 km. That is a front line of four times the distance between Hamburg and Munich or nine times between Groningen and Maastricht. Needless to say, enormous amounts of artillery are needed for such a gigantically long front line.
 • Across that line, the Russians fire around 10 000 projectiles a day. To counterbalance this, you will have to supply serious quantities of weapons.
 • By supplying significantly more “Pantzerhaubitzen 2000” we are not jeopardizing our own security. In fact, we increase our security by driving the Russians out as quickly as possible.
 • The most important argument of all: if Putin wins, there will be no Europe and no world with a secure future. Putin simply cannot and must not succeed!
 • The sooner the Russians are stopped and(!) driven back, the sooner there will be an end to the suffering and the global risk of an irreversible escalation.
 • For the economies, it is good that the war ends as soon as possible, with Ukraine itself determining this moment.
 • It is good to take a moment to consider the following: the weapons are owned by the supreme power, the sovereign people of Germany and the Netherlands. So listening to arguments of defense personnel is useful but execution of decisions is done by the minister in the name of the people.
 • This is also a good time to emphasize that we can influence the war considerably, however capricious and to a large extent unpredictable its course may be. For example, anyone who looks back at television broadcasts from March will discover that predictions made by many military gurus were quite wrong. Ukraine is extremely motivated to achieve its goals.
 • If Ukraine’s Soviet ammunition runs out – and it is running out now – and there are not enough NATO alternatives available, then a nightmare becomes a reality.
 • Democratic countries must really make every effort, in addition to humanitarian aid, to support Ukraine with training, weapons and ammunition.
 • All of this must be done now, right now, without any delay whatsoever.
 • There is extreme urgency!

18 pantserhouwitsers tegen 1000 stuks Russische artillerie?

3 juli 2022

Update 7 juli 2022: https://www.ifw-kiel.de/publications/media-information/2022/ukraine-support-tracker-commitments-decline-and-fall-short-of-ukraines-needs/

Er zijn de internationale beloften gedaan om Oekraïne met geschikte wapens te ondersteunen. In de praktijk blijkt er vaak met mondjesmaat uitgeleverd te worden terwijl er vele indicaties zijn dat snelle levering simpelweg van levensbelang is.

Duitsland en Nederland hebben, net als Italië en nog enkele landen, “Panzerhaubitzen 2000” in behoorlijke aantallen. Het zijn houwitsers op rupsbanden die verder en preciezer kunnen schieten dan de zware Russische houwitsers. Om te begrijpen hoe belangrijk deze wapens zijn zou je het kunnen vergelijken met een strijd tussen een boxer met korte armen en een boxer met lange armen.

Zo heb ik de absolute grens bereikt van wat verantwoord is. Maar het is wel verantwoord, want Oekraïne moet nu gesteund worden.

Duitse minister van Defensie, Christine Lambrecht, over de levering van 3 Duitse Panzerhaubitzen.

“De absolute grens van wat verantwoord is”, dat geeft te denken als je er 10 hebt weggegeven van de 108 die Duitsland heeft. De gehoorde argumenten om ze niet aan Oekraïne te leveren zijn “we hebben ze nodig voor onze eigen verdediging” en “we hebben ze nodig voor training”. Vervolgens zijn er gelukkig toch in totaal 18 van die houwitsers aan Oekraïne geleverd door Duitsland en Nederland. Italië heeft ze ook maar heeft zelfs nog helemaal niets geleverd aan Oekraïne.

De genoemde argumenten om niet veel meer te leveren zijn begrijpelijk, ze zijn legitiem maar tegelijkertijd ook belachelijk. Als we Oekraïense soldaten trainen en ongeveer de helft van de Duitse, Italiaanse en Nederlandse pantserhouwitsers uitlenen, dat zijn er ongeveer 100 extra, dan dragen we daadwerkelijk iets bij aan het verloop van de oorlog. Waarom Italië nog geen enkele pantserhouwitser heeft geleverd is een raadsel.

Het lijkt erop dat een aantal rijkere EU-landen niet volledig doordrongen is van de werkelijke belangen. Een opsomming:

 • De Oekraïense frontlinie heeft een lengte van 2500 km. Dat is een frontlinie van vier keer de afstand tussen Hamburg en München of negen keer tussen Groningen en Maastricht. Het behoeft geen uitleg dat er enorme hoeveelheden artillerie nodig zijn voor zo’n gigantisch lange frontlinie.
 • Over die linie schieten de Russen 10 000 projectielen per dag af. Voor tegenwicht zal je serieuze hoeveelheden wapens moeten leveren.
 • Door levering van aanzienlijk meer “Panzerhaubitzen 2000” brengen we onze eigen veiligheid niet in gevaar. Sterker nog, we vergroten onze veiligheid doordat de Russen zo snel mogelijk verdreven worden.
 • Het allerbelangrijkste argument: als Poetin wint, is er geen Europa en geen wereld met een veilige toekomst. Poetin kan en mag simpelweg niet slagen!
 • Hoe eerder de Russen worden gestopt en(!) teruggedreven, hoe eerder er een einde komt aan het lijden en het wereldwijde risico van een onomkeerbare escalatie.
 • Voor de economieën is het goed dat de oorlog zo snel mogelijk eindigt, waarbij Oekraïne zelf dit moment bepaalt.
 • Het is goed om even stil te staan bij het volgende: de wapens zijn eigendom van de hoogste macht, de soevereine bevolking van Duitsland en Nederland. Dus luisteren naar argumenten van defensiepersoneel is zinvol maar uitvoering van beslissingen doet de minister in naam van de bevolking.
 • Dat is ook een goed moment om te benadrukken dat we de oorlog flink kunnen beïnvloeden, hoe grillig en in belangrijke mate onvoorspelbaar het verloop van die oorlog ook is. Wie bijvoorbeeld televisie-uitzendingen van maart terugkijkt zal tot de ontdekking komen dat voorspellingen van veel militaire goeroes er behoorlijk naast zaten. Oekraïne is extreem gemotiveerd om haar doelen te halen.
 • Als de soviet-munitie van Oekraïne opraakt – en dat is nu het geval – en er zijn niet voldoende NATO-alternatieven voorhanden, dan wordt een nachtmerrie waarheid.
 • Democratische landen moeten werkelijk alles in het werk te stellen om, naast humanitaire hulp, Oekraïne te steunen met training, wapens en munitie.
 • Dat alles moet nu, op dit moment, zonder ook maar enige vertraging, gedaan worden.
 • Er is extreme haast geboden!

“Kremlin grootste terroristische organisatie ter wereld”

27 juni 2022

De Russische staat is de grootste terroristische organisatie in de wereld geworden. En dit is een feit. En dit moet een wettelijk feit zijn. En iedereen in de wereld moet weten dat het kopen of vervoeren van Russische olie, het onderhouden van contacten met Russische banken, het betalen van belastingen en douanerechten aan de Russische staat, geld geven aan terroristen betekent.

Volodymyr Zelenskyy

Dit kwam na de afschuwelijke aanval op een winkelcentrum vandaag. Persbericht hier.

In de VS wordt druk gewerkt aan toevoeging van Rusland als “State Sponsors of Terrorism” – naast Cuba, Noord-Korea, Iran en Syrië. Dit heeft verstrekkende gevolgen voor organisaties die handel drijven met Rusland – ook buiten de VS.


“Kremlin largest terrorist organization in the world”

27 june 2022

The Russian state has become the largest terrorist organization in the world. And this is a fact. And this must be a legal fact. And everyone in the world must know that buying or transporting Russian oil, maintaining contacts with Russian banks, paying taxes and customs duties to the Russian state means giving money to terrorists.

Volodymyr Zelenskyy

This came after the horrific attack on a shopping center today. Press release here.

The U.S. is pushing to add Russia as a “State Sponsors of Terrorism” – alongside Cuba, North Korea, Iran and Syria. This has far-reaching implications for organizations that trade with Russia – including outside the US.


Democratische realiteitszin

26 juni 2022

De helft van de wereld is voor Rusland en tegen Oekraïne. Die helft is verdwaasd en dat gaat de komende 20 jaar niet structureel veranderen. Democratieën doen er goed aan dat als een realiteit te zien en naïviteit over boord te zetten.


How much military support should a country provide?

25 june 2022

The U.S. has given 6.1 billion euros in military aid to Ukraine in 119 days. That’s the equivalent of 15 cents a day per US citizen.

The EU members have a greater interest, after all, in addition to all the misery in Ukraine, more aid means a quicker end to the war, a return to normal prices and most importantly, peace in Europe.

15 cents a day is three times nothing. As a European, I do not even dare to calculate how much more we consume per day in fuel and pay into Putin’s account. That 15 cents feels extremely hypocritical.

If Australia, Canada, EU, UK and US with over 900 million inhabitants would give that minimum, it would come to a paltry 4.1 billion euros a month. A lot of money but not nearly enough to give the costly war a quick turn in Ukraine’s favor. For the Netherlands it would mean giving 83 million euros per month in military support. I am afraid that a lot of countries do not even reach that 15 cents.

So politicians, especially those of the richer EU countries, open our purses considerably, supply Ukraine with more weapons from stockpiles, so we can quickly settle with Putin and his cronies.


Een tour in Hostomel bij Antonov

25 juni 2022

Een impressie van de gevolgen van de oorlog met Denys Davydov en Operator Starsky bij de ruïnes van het Hostomel-vliegveld. Bron: youtube


Meer Panzerhaubitzen 2000 uit Nederland

25 juni 2022

Samen met Duitsland en nog een onbekend land worden nog eens 6 pantserhouwitsers geleverd. Dat is goed nieuws en betekent dat er afgerekend wordt met drogredenaties van defensie, zoals “we hebben ze nodig om te oefenen” en “dan hebben we zelf te weinig” – voor wie? De Panzerhaubitze 2000 schiet verder dan de gemiddelde Russische artillerie en kunnen op het slagveld beslissende voordelen opleveren – je richt schade aan terwijl je zelf letterlijk buiten schot blijft.

Complimenten aan onze regering qua besluitvorming en snelheid – dat mag ook weleens gezegd worden. Tegenover de extreem grote hoeveelheid artillerie van de Russen is het een druppel op een gloeiende plaat en het is daarom zinvol dat er nog heel veel meer naar Oekraïne gaat, ASAP!

Op dit moment zijn daar zo’n 110 Russische BTG’s (Battalion Tactical Group) actief en deze 6 houwitsers zijn krap voldoende voor één Oekraïense BTG.

Bron: n-tv.de


Tegeltjeswijsheden

13 juli 2022

Ik lees af en toe van die wijsheden. Het zijn vaak begrijpelijke samenvattingen van complexe zaken. Laten we eerlijk zijn, dat is niet alleen verhelderend maar ook nodig om door het bos de bomen weer te zien. 😉

 • If you are so smart,then why do you have so much money?
 • Everyone has a plan until you punch them in the mouth < Mike Tyson
 • Onthoud één ding: De andere kant van het gelijk… is het ongelijk!
 • War does not end with the last battle.
 • Als je leider een clown is, verwacht dan een circus. < Poetin, de Russische wanorde
 • De beste tijd om een ​​boom te planten was 20 jaar geleden. De op één na beste tijd is nu. < Tip: koop populieren 😉
 • I’m fed up to the ears with old men dreaming up wars for young men to die in. < George McGovern
 • The further a society drifts from the truth, the more it will hate those who speak it. < Selwyn Duke. Persoonlijke mening: niet van toepassing op democratieën, wel op autocratieën.

De eerste post!

25 juni 2022

Ik schrijf vrij diepgaande dingen. Echter, er gebeurt zoveel in de wereld wat meer aandacht behoeft en er is ook een behoefte om dingen beter in een verband te plaatsen, want nos.nl et al doen dat niet voor je, dat is wat je zelf moet doen. Ik hoop je aan het denken te zetten. Mijn intenties zijn zuiver en ik ben zo vrij je een boodschap mee te geven:

Ieder mens heeft de morele verplichting om na te denken, kritisch te zijn en daarnaar te handelen.

Waar je ook ter wereld komt, mensen zijn in beginsel altijd aardig en sociaal. Het zijn de haatzaaiers (vaak geloofsextremisten) die het feest verpesten. Het zijn de psychopaten (Poetin, Hitler enzovoorts) die in staat blijken complete volkeren te verdwazen. Het zijn de politieke dromers die eindeloos geloven in de maakbaarheid van de maatschappij en vervolgens die maatschappij verstikken met wetten en eindeloze kosten. Dat is een mooie reden om de zin te herhalen: Denk na, ben kritisch en handel ernaar.