Transport: Waar kan je RON 98 (super) benzine tanken?

Anno 2019 hebben we ook E10 naast E5. Wat blijkt? RON 98-benzine is aanzienlijk beter beschikbaar geworden.

De vraag rijst: Willen bezitters van motoren die RON 98 benzine nodig hebben wel een ethanol-toevoeging? Dit zijn vaak high-performance-motoren, oudere of klassieke motoren die gekoesterd worden door de eigenaren. Het antwoord is vrijwel altijd “nee”.

Een aantal brandstofmaatschappijen biedt E5 aan zonder toegevoegde ethanol. Dat is dus feitelijk “E0”, maar daar is geen label voor. Het beste nieuws sinds jaren!

Deze bladzijde gaat over RON98-benzine. Het hele ethanol-onderwerp is daarbij ook van belang. Kijk eerst in deze tabel welke RON 98-benzine geen ethanoltoevoeging heeft. Sorteer de tabel door één of twee keer op de kop “E0” te klikken.

Je bent onderweg en zoekt de dichtstbijzijnde pomp – geschikte E5 brandstof is immers niet overal te krijgen. Enkele kaarten:

Motorschade is te voorkomen door vooral niet verkeerde brandstof met misleidende namen te tanken. In het algemeen betekent “Super” ook automatisch RON 98 en soms lees je ook de term “Super MLV” wat staat voor “Met LoodVervanger” – ook goed. Let op: Brandstof-merknamen klinken tegenwoordig exotisch maar zijn niet altijd RON98. De hamvraag is: Wat is RON98 en wat niet? De tabel raadplegen biedt uitkomst.

Hierna volgt nog meer informatie over RON 98…

RON-klasse

RON 98 is een aanduiding voor benzine met octaanklasse 98, waarbij het bereik loopt vanaf 98 en hoger. Zo loopt het octaangetal van Euro 95 van 95 tot en met 97. Daarom moet je bijvoorbeeld niet blindelings “Esso Synergy” tanken als RON 98 gewenst is. Esso biedt namelijk twee producten aan: “Synergy Euro 95 (E10)” die in de klasse RON 95 valt en “Esso Synergy Supreme +” die wel RON 98 is.

Wat is klopvastheid?

RON staat voor “Research Octane Number”. Het getal geeft de klopvastheid aan. Dit is te vertalen naar de weerstand tegen spontane zelfontbranding bij het snel samendrukken (compressie) van een mengsel van lucht en benzine.

Deze spontane ontbranding verloopt niet gecontroleerd maar explosief en is zeer schadelijk voor de motor, zuigers tikken hard tegen cilinderwanden. Dit proces is hoorbaar bij motoren die er last van hebben en wordt “kloppen” en “pingelen” genoemd – vandaar de term klopvastheid.

Mijn RON 95-motor loopt beter op RON 98

RON 98-brandstof is alleen zinvol voor motoren die een hoge compressieverhouding hebben, zoals motoren in bepaalde sportauto’s. Het octaangetal zegt alleen iets over de klopvastheid en verder niets over andere kwaliteitskenmerken van de brandstof.

RON 98 gebruiken in een motor die voor RON 95 ontworpen is, heeft daarom geen zin. De motor gaat door de hogere klopvastheid niet beter of zuiniger lopen en het is dus geld weggooien. Dat is de theorie – en meestal de praktijk…

Echter, er zijn heel wat verklaringen te vinden op het net met als strekking: “Mijn auto loopt beter, zuiniger, mooier op Super-benzine”. Bedenk dan dat dat niet komt door de klopvastheid (RON-nummer), maar wel door bijvoorbeeld minder ethanol of de aanwezigheid van diverse additieven. Tot slot: In het ergste geval “pingelt” of “klopt” je motor en dan is tijdelijk – naast reparatie – een brandstof met een hogere RON-waarde voor de hand liggend. Als een motor “pingelt” en uitgerust is met een “knock sensor”, dan wordt dat gelogd en zijn data uit te lezen via OBD-software. Bij twijfel: bezoek de autoreparateur.

Diverse links:

23 thoughts on “Transport: Waar kan je RON 98 (super) benzine tanken?”

 1. Goedemorgen. Mijn vraag is ik heb een John Deere tractor uit 1949 2 cilinder op benzine vroeger liep hij op petroleum maar die kwaliteit is er niet meer. wat is nu het beste op 98 plus of competition van texcaco laten draaien? Gr Eltje Dam.

  Reply
  • Hallo Eltje. Je zegt dat ie vroeger op petroleum liep. Dat is min of meer gelijk aan kerosine in het Nederlandse spraakgebied. Als je een hoge compressieverhouding nodig hebt zoals die bij dieselmotoren dan moet inderdaad het octaangetal ook hoog zijn. Ik vraag mij echter af of benzine wel geschikt is omdat het een “droge” brandstof is, het smeert bijna niet. Dat maakt de vraag ook meteen een stuk moeilijker. Het lijkt mij verstandig om een met John Deere contact op te nemen, die kunnen je vast vertellen wat een goede keuze is. Succes, hoor graag de uitkomst.

   Reply
  • Van iemand die bij John Deere werkt kwam ook een persoonlijke reactie:
   ======
   Mijn persoonlijke ervaring is om Petroleum te gebruiken om de motor op te laten lopen, en Super 98 te gebruiken om te starten.

   Ook mij R diesel, die een 2-cilinder pony motor heeft, loopt prima op 98.
   ======

   Reply
     • Bij mij in de stad merk ik dat slechts één van de pompstations wel een ‘98’ sticker (letterlijk) hebben naast ‘V-Power’, de anderen niet. Op de Shell website kan ik geen onderscheid zien tussen V-Power 98 en V-Power 95(?). Ik blijf het vreemd vinden en zou daarom eerder bij een BP tanken als 98 een vereiste is.

      Reply
     • Op 6 juli 2019 ook een vraag bij Shell neergelegd:

      +++++++

      Op https://vanderworp.org/nl/ron98/ houd ik een overzicht bij van waar
      RON 98-benzine getankt kan worden. Die site wordt veelvuldig benaderd en
      iemand attendeerde mij op het gegeven dat Shell V-Power nu ook in de
      klasse 98 RON valt. Goed nieuws!

      Wel zou ik graag willen weten wanneer het veilig is om RON 98 te tanken.
      Oude brandstof RON 95 wordt immers gemengd met nieuwe en het duurt dan
      even voordat het octaangetal werkelijk voldoende hoog is.

      +++++++

      Food for cars thoughts!

      Update: Tekst toegevoegd:
      “Update 2019-07-20: Shell bevestigt veilig gebruik niet, voorzichtig dus.”
      Op Facebook gevraagd om uitsluitsel te geven.

      Update: Snel antwoord:
      “… En ik heb me laten vertellen dat de transitie van 97 naar 98 inmiddels langer dan een half jaar geleden is. Wat betekent dat alle stations inmiddels volledig over zijn op de 98. …”
      Dus het is veilig om “Super” bij Shell te tanken. Prima actie van Shell want daarmee is de schaarste en het gebruik van reservetankjes in één keer opgelost. Mooi!!

      Reply
 2. Wat ik zou willen weten is waar de afkorting R O N voor staat, maar dat wordt niet uitgelegd. Jammer. Kans gemist

  Reply
 3. “ Shell V-Power, betreffende stations, RON 98 sinds 2019” dit klopt niet, sinds 2017 is de V-Power al RON 98. Zie bijv. https://www.autoblog.nl/nieuws/drie-vragen-en-antwoorden-over-de-brandstoffen-van-shell-130329
  “ De eerste Shell V-Power brandstof is in 2004 geïntroduceerd, met een aantal voordelen ten opzichte van Euro 95. De meest recente introductie van de vernieuwde was in 2017. Als resultaat van vijf jaar ontwikkeling bevat deze brandstof nu de DYNAFLEX-technologie en is het octaangetal verhoogd naar RON 98.”

  Reply
  • Shell: “De wijziging van het octaangetal naar 98 heeft in 2017 plaatsgevonden.”

   Artikel aangepast. Had ik dat nou maar eerder geweten, dan hoefde ik niet 10 km verder te tanken de afgelopen twee jaar.

   Reply
 4. Scherp gezien Felix. Door de datum van het artikel (2019) twijfel ik toch ook een beetje omdat het ook uit te leggen is als in 2017 Dynaflex erin en (ergens tussen 2017 en 2019) naar klasse RON 98. In 2019 naar RON 98 zou immers logisch zijn in verband met de introductie van E5 en E10 en de keuze van Shell om “E0” leveren. Of de formulering van de zin op autoblog.nl is wat ongelukkig of je hebt het bij het rechte eind. Vraagje voor Shell… Wordt vervolgd.

  Reply
 5. “In het ergste geval is de COMPRESSIE in je motor LAGER geworden en dan is – naast reparatie – een brandstof met een hogere RON-waarde voor de hand liggend”

  Volgens mij haal je 2 dingen door mekaar heen en bedoelde je dat de ruimte voor de compressie kleiner is geworden, zodoende is de compressie uiteindelijk hoger en niet lager :p

  Reply
  • Ik moest je opmerking even goed lezen maar je hebt natuurlijk gelijk, bij een lage compressie, wat de oorzaak ook is, heb je geen hogere klopvastheid nodig. De zin is nu:

   Tot slot: In het ergste geval “pingelt” of “klopt” je motor en dan is tijdelijk – naast reparatie – een brandstof met een hogere RON-waarde voor de hand liggend.

   Bedankt Kevin!

   Reply
  • Ik vraag mij af, of ik zelf op een eenvoudige manier kan checken of er ethanol is toegevoegd?

   Reply
   • Goede vraag! En het antwoord is ja. Ethanol lost op in water, benzine niet.

    Stel dat je in een doorzichtig maatglas 100 ml benzine doet waar je 50 ml water aan toevoegt. Flink roeren en de tijd nemen om het te laten bezinken. Het water met ethanol zal scheiden van de benzine. Meet je 55 ml water, dus 5 ml extra op 100 ml benzine, dan is er ~5% aan alcoholen toegevoegd.

    Als je alcoholgehaltes van andere alcoholen dan ethanol verwaarloost, zoals methanol en isopropanol, dan lijkt dit een goede indicatie.

    Er zijn blijkbaar diverse testkits leverbaar, zoek eens op “Ethanol Fuel Tester”.

    Reply
    • Interessant! Vandaag even de proef of de som genomen met Total Excellium 98E5. Na 1.5uur het laten bezinken is het niveau van het water niet gestegen ik mag dus daaruit concluderen dat er geen ethanol in zit. Als Total vaag blijft doen dan testen wij het zelf wel :). (Misschien kan je het in de tabel erbij zetten)

     Reply
 6. Doordat de Makro tankstation zeer concurrerende prijzen biedt, heb ik ze gecontact over Super Plus bij hen. Via de mail is bevestigd dat Super Plus E5 van de Makro RON 98 is.

  Reply

Leave a comment