Anssems AMT 2000 ECO Review

Update: Onderstaande review staat op zichzelf maar de Anssems-organisatie geeft geen thuis als het gaat om het nemen van verantwoordelijkheid aangaande de onvoldoende constructie van spanbanden. Een organisatie is zo sterk als de zwakste spanband. Na anderhalf jaar nog steeds geen antwoord, laat staan een oplossing. Je zult maar een auto onderweg verliezen omdat de spanbanden breken, echt ongelofelijk dit. Op zich is de AMT 2000 ECO een uitstekend product maar alles valt in het niet door het risico op brekende spanbanden. Omdat de veiligheid van weggebruikers in het geding komt wijzig ik mijn standpunt: Neem geen risico’s en koop een product van de concurrentie met per wiel een spanband.

Update 18-04-23

Als je een autoambulance zoekt dan is de keuze groot. We kochten uiteindelijk een Anssems AMT 2000 ECO. Ik zou niet zo gauw een review schrijven maar er zijn een paar dingen enorm tegengevallen, die zelfs tot levensgevaarlijke situaties kunnen leiden. Los daarvan is het echt een prima aanhanger die ik iedereen kan aanraden als de punten opgelost worden.

Keuzecriteria

Massa, letterlijk en figuurlijk

Een lichte aanhangwagen betekent aan de ene kant het gebruik van minder grondstoffen. Dat is goed voor de kostprijs en uiteindelijk de consumentenprijs. Een lichte aanhangwagen betekent ook minder brandstofverbruik. Op die punten scoort de aanhangwagen uitstekend met slechts 335 kg. Ongetwijfeld een van de “zwaarst” wegende argumenten om deze aanhangwagen te kiezen want je kan er 1665 kg mee vervoeren – totale massa 2000 kg.

Enkelasser of dubbelasser

Enkelasser of dubbelasser? Het model 1300 is een enkelasser. Echter, op de snelweg een lekke band krijgen is meteen een showstopper. Bovendien is de kans op scharen bij een lekke band veel groter. Met een dubbelasser kan je proberen naar een veilige plaats te rijden waarna je de band wisselt.

De maten

Het moet genoemd worden, controleer of het voertuig ook echt past op de aanhanger. De laadvloer is 1.88 meter breed en 4 meter lang – dat is dus niet de spoorbreedte en de wielbasis (!)

Opties

Bevestiging van het voertuig

Anssems heeft een uniek systeem hiervoor. In de basis is het uiterst doordacht. Het komt neer op een spanband voor iedere zijde waarmee je de banden stevig verankerd aan de aanhanger. Het concept is fantastisch maar in de praktijk zijn er op zijn minst een paar kanttekeningen bij te plaatsen.

Slim spanbandsysteem, detail achter…
… en voor, overtollige spanband kan je wikkelen als op de afbeelding en achter het voorwiel vastknopen

De eerste trip die wij maakten was 2600 km. Daarbij bleken er serieuze schavielplekken te ontstaan op de spanband. Dat is levensgevaarlijk. Immers, als de auto los op de trailer komt te staan, dan kunnen er zeer ernstige ongelukken ontstaan. Voor de set spanbanden is bijna €200 betaald en dan verwacht je een goed getest en doorontwikkeld systeem. Dat blijkt niet het geval te zijn.

Gevaarlijke schavielplek.

Zo zaten we opgescheept in het buitenland met een set onbetrouwbare spanbanden. Anssems nam haar verantwoordelijkheid niet door niet voor de terugreis een nieuwe (en verbeterde) set spanbanden op te sturen. Het werd een “spannend” ritje naar Nederland.

Wat betreft de constructie: Vanuit het oogpunt van een constructeur is dit onacceptabel. Daarom zou Anssems er goed aan doen de constructie te herzien. Het is bijvoorbeeld relatief makkelijk op te lossen door de haken te voorzien van buisjes waar de band over loopt, zodat de spanband niet meer schaaft over het staal.

Reservewiel

Een andere optie die onmisbaar is, is een reservewiel. Het bedrijf waar we de aanhanger gekocht hebben heeft ook het reservewiel gemonteerd. Echter, na 2600 km bleek de bevestiging teruggebracht te zijn tot bungelen aan één boutje en moer.

Reservewiel bijna op de grond, bungelend aan één M6-boutje…
Oh oh!, de beschadigingen zijn het minst erg, dit had zo anders kunnen aflopen.

Het blijkt maar weer hoe belangrijk het is om bij iedere stop de lading te controleren. Hoe is het met de spanbanden? Is de bandenspanning goed? Staat alles nog op zijn plek? Zit je reservewiel vast? Controle handrem en neuswiel en natuurlijk de verlichting. Een loslatend reservewiel kan tot levensgevaarlijke situaties leiden.

Merkwaardig is het dat de ophanging van het reservewiel gebrekkig was. Het reservewiel was op slechts twee van de vier bevestigingspunten gemonteerd met M6-boutjes en dat is te weinig.

Voor de terugreis betekende het: de hele constructie losdraaien en meenemen in het trekkende voertuig.

Krik

Een optie die niet voorhanden is, is een krik of een voorziening hiervoor. Om dat op te lossen gaat er een balkje hardhout mee met een sleuf die onder de as past en een gat waar de pin van de krik van de Ducato in past. Simpel en doeltreffend.

Schokdempers

Als optie is tenslotte nog een set schokdempers voorhanden voor de aanhanger. Omdat het voertuig op de aanhanger ook voorzien is van zowel vering als demping heb ik besloten deze optie niet te monteren. Doe je dat wel dan krijg je een dubbel massaveersysteem. Ik kan niet goed inschatten wat de gevolgen daarvan zijn en een advies van Anssems zou op prijs gesteld worden. Vervoer zonder voertuig is geen reden om de schokdempers in te zetten, als je normaal rijdt dan is de aanhanger zonder dempers niet springerig.

Impressie

Rijgedrag

Het trekkende voertuig is een matig beladen Fiat Ducato Maxi met een 180 pk motor en 9-traps automaat. Die heeft geen enkele moeite om de aanhanger met het geladen voertuig, in dit geval een Fiat Panda met wat extra bagage, te verplaatsen. Geen bokkende bewegingen. Je merkt eigenlijk nauwelijks dat er een aanhanger gekoppeld is.

Uiteraard speelt goede belading (juiste kogeldruk), een goede snelheid (we rijden “vrachtwagensnelheid” + 1 km/uur) en de massa en vering van de trekker (Ducato Maxi betekent 3.5 Ton belastbaar) een grote rol.

De aanhanger heeft de laadvloer tussen de wielen. Het voordeel daarvan is dat het zwaartepunt laag ligt. Echter, het nadeel is dat het geheel behoorlijk breed is. In feite is de breedte van de aanhanger vergelijkbaar met een vrachtwagen. De breedte is ook aanzienlijk meer dan de breedte van de toch al grote Ducato. Niet alleen het lage zwaartepunt, de breedte is ook een voordeel als gelet wordt op de stabiliteit.

Die breedte vereist wel een aanpassing van de chauffeur. Je zult flink moeten spiegelen om de aanhanger tussen de wegbelijning te houden. Ook bij manoeuvres moet je voorzichtig zijn, bochten ruimer nemen want de aanhanger komt naar binnen, heeft een kleinere draaicirkel. Dat alles is wennen maar meer ook niet.

Rijbalken

Bij bobbels in de weg hoor je af en toe de rijbalken. Die hebben veel speling om te bewegen. Op zich geen probleem maar wat minder speling zou fijn zijn.

Verlichting

De verlichting is goed. Op de hoeken zijn extra lichtpunten achter en voor aangebracht. Toch overkwam het ons dat een invoeger dacht: “Oh, ik kan wel even invoegen achter die bus”. Mooi niet dus, daar zat een aanhanger en in de spiegel zag ik rokende remmen, veel grootlicht en hoorde ik flink wat getoeter. Natuurlijk, eigen schuld, moet je maar beter opletten in het verkeer. Dat gezegd hebbende overweeg ik wel om de zijkanten beter te verlichten en reflectietape aan te brengen. Anssems zou zich daar iets meer in kunnen onderscheiden – net zoals zoveel aanhangwagenbouwers trouwens.

Conclusies

Plussen

  • Goed betaalbare aanhanger
  • Deugdelijk, goed verzinkt en gebruik van aluminium
  • Lage eigen massa
  • Prima weggedrag
  • Slim en praktisch spanbandensysteem
  • Lage vloer, dus makkelijk oprijden

Minnen

  • Spanbandensysteem is gevoelig voor schavielen
  • Oprijbalken schuiven en klapperen tijdens de rit
  • De aanhanger is breed

Tot slot

Prima aanhanger, maar ik zou hem niet opnieuw kopen, met de kanttekening dat de spanbanden snel onbetrouwbaar kunnen worden. Daar zal je zelf iets op moeten verzinnen en ik hoop dat Anssems de hand in eigen boezem steekt en een verbeterde versie bedenkt.

2 thoughts on “Anssems AMT 2000 ECO Review”

  1. Het monteren van reserve wiel is verkeerd gedaan bij de dealer. Is ook niet de officiële reservewiel houder welke gebruikt is.

    De spanbanden ben ik ook niet zo’n fan van en verder een nuttige review!

    Reply
    • Wat betreft het reservewiel: de verkoper is op de hoogte en ik ga er vanuit dat hij zijn leven betert 😉

      Spanbanden: tot nu toe een drama om Anssems bij de les te krijgen (15 maanden inmiddels). Ze nemen geen verantwoordelijkheid, spanbanden zijn niet deugdelijk. Voor mij een reden om nooit meer een Anssems te kopen, jammer, want verder ben ik enthousiast over de trailer.

      Bedankt voor je reactie!

      Reply

Leave a comment