Restaureren: Een oude sleutel bijmaken


Een oude sleutel bijmaken? Onderstaande voorbeeld is een eenvoudige sleutel die is bijgemaakt.

Sleutel gebroken? Het is vaak te repareren, denk eens aan TIG-solderen met CuSi3. Ook het wisselen van baarden van sleutels is een mogelijkheid, dus een nieuwe baard op een oude sleutel.

De baard van een sleutel is het uiteinde waarmee het slotmechanisme bediend wordt. Voor standaard replica’s is het beter om naar een standaard sleutelmaker te gaan, want dit is relatief kostbaar maatwerk of een leuke hobby. Vanwege tijdsgebrek doe ik dit zelf niet meer voor derden helaas.

Een oude deur bevatte een onherstelbaar slotwerk en er zat niets anders op dan het slotwerk te vernieuwen. Het nadeel is vervolgens dat je met een set glanzende nieuwe sleutels opgescheept zit. Daarom is de onderstaande replica gemaakt:

De delen zijn gelast, daarna verder gesmeed, geslepen in de juiste vorm en schoongemaakt. Ook de baard van het slot is nagemaakt en precies op maat geslepen. Hierna is de sleutel verhit waardoor het koolstofstaal weer zwart is geworden. Voor de baard is RVS gebruikt waardoor de kleur iets afwijkt.


2 responses to “Restaureren: Een oude sleutel bijmaken”

 1. Reinders avatar
  Reinders

  Goedemiddag

  Ik heb een oude Humber fiest uit 1957. Hij is nog erg goed en fiets er met plezier op. Op de fiets zit een stuurslot met palletjes zodat de voorvork kan worden vergrendeld.
  Het sleuteltje heb ik nooit gehad en was al weg toen ik de fiets kocht in1987. Kunt u mij helpen een sleutel te maken? Zodat het slot weer functioneerd?
  Ik kan fotos sturen.
  Ik ben benieuwd naar uw reactie.
  Hans Peter Reinders

  1. vanderworp avatar
   vanderworp

   Zonder sleuteltje wordt het lastig om iets na te maken. Echter, een advies heb ik wel. Er zijn mogelijk lockpickers die er en uitdaging in zien, je zou het eens via https://toool.nl/Toool kunnen proberen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *