Parkside PABSP 20-Li-B2

De Parkside PABSP 20-Li-B2 is een zware schroefboormachine van Lidl. Het is een apparaat met een uitstekende prijs-prestatieverhouding. Het mechaniek is nauwkeurig en er wordt zelfs gebruik gemaakt van een borstelloze motor. De spindelblokkering schijnt te kunnen breken, dus mishandel het apparaat niet is het advies – dat geldt eigenlijk voor alle handgereedschappen.

Al met al wel degelijk een aanrader voor klusser en zelfs professional. En koop er meteen een paar zware accu’s bij. Om een indruk te krijgen van wat voor een krachtpatser het is zou je dit filmpje eens moeten bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=TzvSgn02ZfU

Echter het apparaat heeft een wat storende eigenaardigheid…

“Hij doet het niet”

Accu opladen, wel doen, niet doen… Ik snapte het niet tot ik langzaam ontdekte dat ie binnenshuis wel werkte en buitenshuis niet. Magie? Aardstralen? Nope!

Het probleem

Er zit een thermistor op de printplaat die ervoor zorgt dat hij het niet doet als het buiten koud is, 3 graden Celsius bijvoorbeeld. Dat is echt vervelend want dat zijn nou net de temperaturen waarbij je snel wil klussen om nog sneller bij de haard te gaan gaan zitten.

Wat is een thermistor?

Een thermistor of NTC (Negative Temperature Coefficient) is een weerstand met een waarde in Ohm die afhankelijk is van de temperatuur. Stijgt de temperatuur, dan neemt de weerstand af.

De thermistor heeft bij die lage temperaturen een weerstand van ~20 kOhm. Die waarde stuurt een aan-uit-schakeling aan.

Workaround

Op het net zijn diverse mensen die het probleem creatief “oplossen”. Een goede oplossing lijkt het vervangen van de thermistor door een gewone weerstand van 10 kOhm. Bestel er een in Azië bijvoorbeeld.

Je kunt de lange video’s bekijken maar het komt erop neer dat je ervaring met solderen moet hebben, de machine uit elkaar moet schroeven, de thermistor eraf moet smelten en een 10 kOhm weerstand (van 0.25W) terug moet plaatsen. Een precies klusje. Op de afbeelding zie je hoe klein de thermistor is – SMD-techniek, dat hele kleine blokje bij de punt van de pijl.

Wat denkt Lidl?

Wat is eigenlijk de redenatie om het apparaat uit te laten schakelen bij lage temperaturen?

Het vreemde is dat Li-ion-accu’s heel redelijk tegen lage temperaturen kunnen. De capaciteit neemt in de kou wel wat af waardoor je vaker moet laden. De accu slijt daar natuurlijk wel iets sneller van. Dus een thermistor in de accu plaatsen is in zekere zin wel goed te praten.

Echter, een thermistor in de schroefboormachine: Die redenatie ontgaat mij compleet. Je kunt bijvoorbeeld accu’s in een verwarmde ruimte optimaal opladen en dan blijkt dat je ze niet kan gebruiken in de kou.

Ik heb de vraag voorgelegd bij Lidl. Mijn vermoeden is dat het een antwoord is dat de meeste klussers letterlijk en figuurlijk in de kou laat staan. Het antwoord zal zijn: “It is not a bug, it is a feature”.

De grote vraag is of de opvolger “Parkside PABSP 20-Li-C2” dit euvel ook heeft. We gaan het lezen.

3 thoughts on “Parkside PABSP 20-Li-B2”

 1. Klopt ik heb de psbsa 20 li c3 van nov 2020
  En ik heb de 20 volt koffie zetter beide hebben dit probleem ik heb 5 accu’s van einhell en een adapterplaat laten maken 3d printer die je op de parkside machine klikt en vervolgens de einhell accu daar weer in klikt maar het wil niet werken ook niet als ik de einhell accu verbind met stekkers en draden aan het apparaat nou het werkt even totdat de einhell accu 1 ledje minder laat branden dus 1 kwart leeg dan stopt het koffie apparaat met funtioneren ik denk dat het ook te maken heeft met die ntc die zit toch op het middelste contact plaatje

  Reply
  • Opvolger heeft hetzelfde euvel dus? Dat is toch jammer, ik ben ontzettend tevreden met hun producten en service… behalve dit dus. Een NTC in de accu snap ik, een NTC in het apparaat snap ik niet. Lidl heeft tot nu toe niet gereageerd.

   Reply
 2. ik heb hetzelfde probleem ,uit de koude schuur doet hij niets,als ik hem binnen opwarm doet hij alles weer,
  conclusie binnen bewaren

  Reply

Leave a comment