COVID-19: Zelf ontsmettingsvloeistof maken

Deze bladzijde bevat recepten voor uiterst effectieve ontsmettingsvloeistoffen die je zelf kunt maken op basis van de alcoholen ethanol en isopropanol. Ook de recepten van WHO (World Health Organization) zijn opgenomen in originele en aangepaste vorm. De ontsmettingsvloeistoffen zijn effectiever dan “water en zeep” en effectiever dan veel ontsmettingsproducten die “over the counter” zijn maar te weinig alcoholen bevatten. Het doodt vrijwel alle bacteriën en aardig wat virussen. Het is goedkoop en makkelijk te maken. Lees de bladzijde en kies een recept.

Persoonlijke ervaring: Alle recepten zijn handig op reis, in de auto, in hotels en in restaurants, openbare toiletten (toiletbril, deurklinken), voor je je tanden zet in een hamburger, als je huisdieren hebt en natuurlijk gewoon thuis na vieze klusjes met prullenbakken, toiletgangen, handen schudden (…), tuinieren, enzovoorts.

De beginbladzijde over COVID-19 staat hier.

Voordat je begint

 • Als je zelf aan de slag wil gaan: Ik houd je niet tegen maar lees dan wel het hele artikel, neem waarschuwingen uiterst serieus en hou je hoofd erbij. Met andere woorden: Overweeg het kopen van een bestaande verkrijgbare ontsmettingsvloeistof.
 • Net als bij commerciële handgels op alcoholbasis zijn deze recepten extreem brandbaar en moeilijk te blussen. Zorg voor snelle bereikbaarheid van CO2- of poederblussers en een (brand)deken. Ben je absoluut bewust van het brandrisico, zowel bij aanmaak als gebruik.
  • Gebruik het niet in de buurt van ontstekingsbronnen zoals kaarsen, aanstekers en een fornuis. Voorkom dat je met schone handen in een brandwondencentrum komt te liggen.
  • Blus een hand onder de waterkraan. Voorraad blussen met een CO2- of poederblusser. Water zal in eerste instantie averechts werken, gebruik het alleen als het niet anders kan, in dat geval sproeien of heel veel water gebruiken.
 • Als je besluit om een van de recepten te maken, denk dan ook aan anderen in jouw omgeving. Geef het weg of vraag een compensatie.
 • Als je deze informatie zinvol vindt, deel de link dan via sociale media.

Toepassing

 • Het gebruik is makkelijk, breng het aan op je handen, blijf wrijven tot alles verdampt is. Wrijf je handen niet af op bijvoorbeeld een handdoek, de vloeistof moet zo’n 30 seconden kunnen inwerken en zo veeg je het opgeloste huidvet niet weg.
 • Voor oppervlakten die niet tegen bleekmiddel kunnen is het ook bruikbaar met een verstuiver of een doek.
 • Op toiletten en in badkamers is vaak kraanwater aanwezig en dat maakt handreiniging daar veilig mogelijk. Toepassing in keukens betekent vaak toepassen in de buurt van diverse ontstekingsbronnen. Zolang de alcohol niet verdampt is zijn de risico’s hoog en voor kleine kinderen zonder toezicht onacceptabel hoog.
 • Het vertrekpunt van COVID-19 bevat meer informatie over bijvoorbeeld het gebruik van bleekmiddel en hoe je bedrijf en huis voldoende steriel kan houden.

Wat heb je nodig

De spullen die je nodig hebt:

 • Nieuwe of gebruikte (niet lekkende) handpompjes en handsprays: Om te vullen, altijd kleine flacons gebruiken, 50 ml bijvoorbeeld.
Afgedankt zeeppompje, afsluitbaar en prima voor onderweg.
 • Hergebruik de alcohol-verpakking voor opslag, die is speciaal daarvoor.
 • Een schone lege PET-fles van 1.5 liter en een trechter.
 • Maatbekers en of een goede keukenweegschaal.

De stoffen die je nodig hebt, afhankelijk van het recept wat je kiest:

 • Ethanol 95%, 99% of eventueel anders, 1 liter-verpakking. Het mag bio-ethanol zijn of farmaceutische ethanol. Als er “alcohol” op de verpakking staat dan mag je er vanuit gaan dat het ethanol is. Ethanol, opgenomen door de huid, is goed te metaboliseren door het lichaam.
 • Isopropanol 99.9%, 1 liter-verpakking. In beperkte mate opgenomen door de huid is het redelijk goed te metaboliseren.
 • Water, steriel en gedestilleerd of steriel en gedemineraliseerd is een optie maar moeilijk verkrijgbaar. Gekookt en gekoeld kraanwater – om de meeste bacteriesporen te doden – is goed genoeg in westerse landen met hoge drinkwaterkwaliteit. Doorkoken in een pan met deksel gedurende ~10 minuten en daarna versneld laten afkoelen, bijvoorbeeld in een bak met water.
 • Glycerol (is glycerine) in een hoge concentratie, vanaf 85%. Voor het reinigen van objecten is het niet gewenst (glycerol is zelf weer een voedingsbodem voor micro-organismen) en het heeft een negatief effect op ontsmetting. Er is vaak discussie over het uitdrogen van de huid. Alcoholen, in het bijzonder isopropanol, lossen huidvetten op. Daarom is afdrogen van de handen geen goede praktijk. Als de alcoholen kunnen verdampen dan blijft uiteindelijk het huidvet weer achter op de hand. Bovendien verlaagt afdrogen van de handen de ontsmettingsgraad aanzienlijk.
 • Waterstofperoxide, toegevoegd om bacteriesporen te doden en in principe niet nodig bij voldoende hygiëne en een hoge drinkwaterkwaliteit.

Aan de slag

 • Kies je recept
 • Doe alles buiten en heb brandblussers binnen handbereik.
 • Meng alles in een 1.5 liter PET-fles.
 • Met een trechtertje de flacons vullen, minimaal 4 stuks van 50 ml.
 • De rest terug in de lege alcoholfles en goed labellen.
 • Zet die voorraad op een koele, donkere, geventileerde en veilige plaats, buiten bereik van kinderen.

Recept 0: Niet kleverig

Je kunt grammen en milliliters door elkaar gebruiken. Uitgangsbasis is een fles 95% (bio-)ethanol van 1 liter (1000 ml).

StofMassa (gram)Volume (ml)
Bio-ethanol 95% v/v8131000
Isopropanol 99.9% v/v100127
Water, gekookt en gekoeld8787

Recept 1: WHO “Formulation 1”

World Health Organization heeft een recept op ethanol-basis staan op https://www.who.int/gpsc/5may/Guide_to_Local_Production.pdf (link naar lokale kopie…).Het wijkt af van bovenstaande recept 0:

 • Er wordt alleen ethanol gebruikt, geen isopropanol.
 • Er wordt waterstofperoxide (H2O2) gebruikt om levensvatbare bacteriesporen te doden in de voorraad, het heeft geen effect tijdens gebruik. In Nederland en België niet nodig, niet gebruikt.
 • Het bevat glycerol.
 • Een uitwerking van dit recept staat op de bladzijde met de kwantitatieve analyse.

Recept voor 1 liter ontsmettingsmiddel. Je kunt grammen en milliliters door elkaar gebruiken. Dit recept wijkt een beetje af van het WHO-recept omdat er geen waterstofperoxide maar wel evenveel extra water is toegevoegd.

StofMassa (gram)Volume (ml)
(Bio-)ethanol 95% v/v684841
Glycerol1815
Water, gekookt en gekoeld160160
Totaal9341000

Tip: Voeg de ingrediënten in genoemde volgorde toe aan de container, fles. Glycerol is wat plakkerig, gebruik een deel van het water om de glycerol in je maatbekertje op te lossen – als je het niet rechtstreeks toevoegt.

Recept 2: WHO “Formulation 2”

Dit recept van WHO is in een licht aangepaste vorm hier te vinden. Het voordeel daarvan is dat je het niet alleen alt desinfectiemiddel kan gebruiken, maar ook als schoonmaakmiddel, ontvetmiddel en ontdooimiddel. Dit maakt deze formule uitstekend geschikt voor onderweg, in de auto.

Waar zijn de ingrediënten te koop?

Overweeg dat onderstaande stoffen geen farmaceutische kwaliteit zijn. Ik kan mij niet voorstellen dat dat een probleem is.

 • Bio-ethanol 95% kan je kopen bij bijvoorbeeld “Action”. Deze heeft dezelfde samenstelling als bijvoorbeeld “The Old Dutch Farmlight bio-ethanol” die je kan kopen bij Welkoop, enzovoorts. Met andere producten is voorzichtigheid geboden omdat de samenstelling minder bekend is.
 • Isopropanol is wat lastiger. Prijzen zijn soms gênant. Bestel de versie 99.9% bijvoorbeeld hier.
 • Glycerol is op veel plaatsen te verkrijgen. Bijvoorbeeld hier.
 • Ik raad het niet aan vanwege veiligheid maar ik gebruik zelf wel kleine plantenspuitjes (Action) op echt brandveilige plekken.
 • Kleine pompjes kan je overal krijgen, bijvoorbeeld bij Primark.
 • Water, voor de hand liggend.

81 thoughts on “COVID-19: Zelf ontsmettingsvloeistof maken”

 1. Hallo,
  Wat is eigenlijk de reden waarom er zowel Ethanol als Isopropanol nodig is ? Volstaan “Ethanol + Water” of “Isopropanol + Water” niet ? Ik meende ergens ook al dergelijke samenstellingen gezien te hebben.

  Reply
  • Goede vraag Walter, ik weet het antwoord ook niet zeker. Ik vermoed dat veel consumentenproducten een te laag totaal alcoholaandeel hebben en dus minder effectief zijn. Mogelijk dat bepaalde virussen, bacteriën, gevoeliger zijn voor iso-propanol dan voor ethanol. Zie bijvoorbeeld de oplossing met 80% ethanol en 5% iso-propanol voor tandartsen (https://www.researchgate.net/publication/7321764_Antiviral_activity_of_alcohol_for_surface_disinfection). Ethanol is makkelijk verkrijgbaar, iso-propanol wat minder. Dus iso-propanol vervangen door ethanol lijkt gerechtvaardigd in de situatie “beter iets dan niets”. Dan schiet mij nog iets te binnen, isopropanol is een aanzienlijk betere ontvetter dan ethanol. Dus mogelijk dat vettige celwanden, viruswanden beter oplossen in isopropanol.

   Reply
    • Bioethanol is alcohol met een stofje er in dat je het niet kan en of wil drinken. Dan hoeft er geen accijns over.
     Rivm adviseert oa alcoholhoudende producten ter desinfectie.
     De isopropanol is niet noodzakelijk. Dit is ook een lid van de alcohol familie, die bestaat uit methanol (echt giftig, niet gebruiken), ethanol,
     en propanolen, butanolen. Propanolen en butanolen en hogere alcoholen komen in verschillende versies voor omdat het aangbrachte zuurstofatoom , dat bij methanol en ethanol altijd op de zelfde plek zit, bij hogere alcolholen, omdat die uit meer dan twee koolstofatomen bestaan, op niet identieke plekken kunne zitten.
     Isopropanol verdampt minder snel dan ethanol en sneller dan het water.

     Reply
   • Dat is inderdaad waar.
    Ik werk in een zeepfabriek waar we sinds kort ook ontsmettingsalcohol maken.
    De isopropanol doe je 3% vd hoeveelheid ethanol erdoor en zo wordt deze ethanol ondrinkbaar, “ge-denatureerd”. Deze mix is goedkoper om in te kopen.
    Het is vooral belangrijk voor de wet.

    Reply
    • Het is een merkwaardige constructie met accijnzen. Mixen jullie zelf of wordt het gedenatureerd aangeleverd?

     Reply
 2. Isopropanol kun je toch overal kopen, is wat duurder maar dan heb je ook iets. Bedankt voor deze gouden tip.

  Reply
 3. Beste,
  Wat zou een goede toevoeging kunnen zijn om schrale/uitgedroogde handen te voorkomen? (ik neem aan ipv water?) Bepaalde olien? Of ná het wassen => desinfecteren => wat olie smeren?

  Reply
  • Het recept van WHO bevat hiervoor glycerol. Ik heb het toegevoegd, zie hierboven. Niet afdrogen en niet druipend aanbrengen lijkt mij de beste remedie omdat je eigen huidvet behouden blijft. Alternatief is een beetje zuurvrije vaseline na desinfectie, het is neutraal.

   Reply
   • Komt die 1,5% Glycerol dan bovenop de massadelen Ethanol/Propanol/water ?

    Is de soortelijke massa van Isopropanol gelijk aan die van Bio-Ethanol ?
    Ik probeer de formule aan te passen zodat alles in ml staat ipv gram en ook tbv het gebruik van Bio-Ethanol 96.6 % en 99,9 %

    Reply
    • Gemakshalve: Ja, erbij omdat de invloed op de totale verhoudingen uiterst beperkt is. Maar in theorie zal je opnieuw moeten rekenen. Soortelijke massa’s in gram per cm3: Ethanol 0.789, isopropanol 0.786. Een puntje om rekening mee te houden: Alcoholen verdampen sneller dan water. Dus de samenstelling verandert gedurende de tijd dat het bijvoorbeeld op je handen zit. Daarom ben ik niet zo bang voor iets meer alcohol, zolang je maar voldoende opbrengt zodat er voldoende water aanwezig is. In https://www.who.int/gpsc/5may/Guide_to_Local_Production.pdf zie je op bladzijde 3 bovenaan dat ze voor 10 liter 8.333 liter ethanol van 96% gebruiken. Dus als ze het hebben over een 70% ethanol-oplossing dan hebben ze het niet over massaprocenten. Die bladzijde bevat meteen het antwoord, tenzij je gaat voor een hoger alcoholaandeel.

     Reply
     • Ik zocht naar een email-adres om enkele screenshots met berekeningen, van een spreadsheet (automatische herberekening afhankelijk van zuiverheden, gebruikte oplossingen en gewenste percentages) die ik maakte, te sturen.
      Als je mij een mail stuurt, dan bezorg ik die screenshots (van jouw formule en van de WHO-formules)

      Reply
     • Hallo,
      Ik ben niet echt thuis in het begrijpen van dit soort dingen… maar heb een vraag, ik heb een liter bio ethanol gekocht bij de Action, en 1 liter gedemilitariseerd water en 1 liter isopropanol.
      Als ik 1 liter desinfecterende vloeistof wil maken, hoeveel ml heb ik van alles nodig?
      En kan ik pas achteraf een paar druppels tea trea erbij doen?

      Reply
     • Achteraf wat dingen toevoegen kan natuurlijk nooit veel kwaad, zolang de concentratie alcohol niet teveel verstoord wordt. Bovenaan de bladzijde staat een link. Die bevat precies het recept wat je zoekt. Doe in plaats van glycerol gewoon water. Overigens kan gedemineraliseerd water wel bacteriesporen bevatten. Je zou het eerst kunnen koken en kunnen laten afkoelen om de meeste sporen te doden.

      Reply
   • Ik heb er aloé Vera (doorzichtig) gelvd action doorgegaan.
    Werkt perfect.En voor de geur kun je paar druppels etherische olie indorm bv tea tree ook ontsmettend of munt etc etc

    Reply
 4. Ik heb twee vraagjes:
  1.) Dus om 100% zeker te zijn: de bio-ethanol in kwestie is dus wel degelijk dezelfde als die gebruikt wordt om sfeerhaarden te laten branden? 🙂
  (Dat ik hier geen vreemde dingen ga doen omdat ik iets verkeerd begrepen heb 😉 )
  2.) gedistilleerd water is nog zuiverder dan gedemineraliseerd water, maar kan je hiervoor evengoed gelijk welke van de twee gebruiken? (Het wordt vergezeld door ethanol, dus als er een verloren microobje in zit zal het er meteen aan zijn 🙂 ) klopt die redenering?

  Reply
  • 1: Klopt
   2: Bacteriesporen kunnen alcohol overleven. Daarom moeten de ingrediënten in theorie vrij van sporen zijn. Gedemineraliseerd water is niet steriel. Gedistilleerd water is dat wel, waarbij uitgangsbasis is dat sporen niet verdampen en neerslaan en de hogere temperatuur zijn werk doet. Gekookt water is sporenvrij van bepaalde typen bacteriën maar er zijn sporen die koken overleven. “Bacillus cereus” is er zo een die we kennen van ziek worden van rijst dat niet snel genoeg afgekoeld is. In kleine, normale, hoeveelheden is b. cereus onschuldig. Daarom is gekookt en afgekoeld water een prima alternatief. In paranoia-modus kan je nog met de hogedrukpan water koken. Letterlijk overkill. Dus koken en afkoelen is prima, gedistilleerd water kan ook.

   Reply
   • Bedankt!
    Maar… Ik kan nergens in een fysieke winkel gedistilleerd water vinden 🙁 (wel online en wel overal gedemineraliseerd water)
    Maar dus het koken van gedemineraliseerd water in bv een waterkoker zou een perfect evenwaardig alternatief zijn? 5 min laten koken bv?

    Reply
  • Wat als je 85% alcohol hebt, voeg je er dan minder water bij?En blijft de glycerine dan de zelfde hoeveelheid?

   Reply
   • 1 liter “WHO Formulation 1” ontsmettingsmiddel 80% v/v…

    Stel dat je 85% v/v ethanol (EtOH) hebt. Je zou dan 80/85 liter, 941 ml gebruiken. Je zou dan nog waterstofperoxide en glycerol moeten toevoegen maar dat gaat niet lukken. Vergeet in eerste instantie waterstofperoxide. Voeg glycerol toe tot je precies één liter hebt, dat zal om en nabij 59 ml zijn.

    Dat is minder dan de 145 ml van het recept maar je hebt schonere, minder plakkerige, handen en de ontsmetting is iets beter.

    Reply
     • Spiritus is meestal ook 85% inderdaad.

      Van wikipedia: “De samenstelling van brandspiritus is doorgaans: 85% ethanol, 10% water, 3% methanol, 1% aceton en 1% pyridine”.

      Incidenteel zal het geen kwaad kunnen maar gezien de toch iets giftige eigenschappen van methanol en pyridine zou ik dat niet gebruiken als je voor weinig geld een fles bio-ethanol kan kopen bij “de Action”. Wat moeten die toch blij worden van dit artikel 🙂

      Reply
 5. Beste,
  Het glycerol in recept twee, je hebt niet vermeld waar dit te verkrijgen is. En is dat dan in een onmiddellijk toepasbare fysieke vorm?
  Dank bij voorbaat voor uw antwoord

  Reply
  • Ik heb glycerol toegevoegd aan de boodschappenlijst hierboven. Glycerol is direct bruikbaar, een beetje kleverig. Zie de toegevoegde opmerking onder het recept.

   Reply
 6. Is het ook mogelijk om in het tweede recept de glycerol over te slaan (en extra water toe te voegen) en gewoon te dealen met de droge handen die je krijgt?

  En zijn er nog meer voordelen aan het eerste recept boven het tweede recept behalve niet kleverige handen?

  Reply
  • Geen enkel probleem om de glycerol niet toe te voegen. In plaats van 18 gram of 15 ml glycerol 15 ml water toe te voegen. En die droge handen vallen wel mee zolang je ze niet afdroogt zodat je eigen huidvet aanwezig blijft.

   Voordelen recept 1: Je ziet dat het voorbeeld van de foto 20% v/v IPA bevat. Die wordt blijkbaar ook gebruikt tijdens operaties. Dat gaat mogelijk iets voorbij aan dagelijks gebruik. Ik kan er geen goed antwoord op geven.

   Reply
  • Zit dat in ruitenwisservloeistof? Wel in koelvloeistof. Huidige ruitenwisservloeistof bevat wel ethanol maar dat zal onder 60% liggen en desinfecteert dus zeer beperkt. Bovendien loop je bij oude voorraden ruitenwisservloeistof de kans dat methanol aanwezig is en daar wil je niet teveel van binnenkrijgen via de huid.

   Reply
 7. zou het mogelijk zijn om het destillaat te gevruiken dat ik over heb van mijn lavendeldestillatieproces? Of zitten daar stoffen in (resten lavendelolie) die iets beïnvloeden wat niet mag, vr gr Suzan

  Reply
  • Ik ken dat proces niet, als het zo is dat je met ethanol de lavendel behandelt en je dan na distillatie de ethanol weer over hebt, dan lijkt dat een heel creatieve en nuttige toepassing. Je zou wel echt moeten gaan voor een minimum van 75% ethanol – eventueel opnieuw distilleren of wat bijmengen. Met een alcoholometer of hydrometer (voorbeeld) heb je zekerheid.

   Reply
 8. Heb je ook tips om een flesje van 96% alcohol te verdunnen tot 70%? Kan dat gewoon met water of moet dat per se gedestilleerd water zijn (las ik ergens)? En komt het verdunnen heel nauw? of is bv 68-72 % ook prima? Ik heb thuis geen hele nauwkeurige maatbekers, gewoon een keukenmaatbeker.

  Reply
  • Bij 96% alcohol ga ik uit van ethanol, kijk even goed op het flesje. Advies is om een oplossing van 80% ethanol na te streven. 70% is de ondergrens en World Health Organization gaat uit van een ondergrens van 75%, meer precies, bij ethanol 80% +/- 5%.

   De vraag zou dus moeten zijn hoe je van 96% ethanol 80% ethanol maakt door alleen water toe te voegen. Dat komt overeen met WHO “formulation 1” minus de rest van de ingrediënten.

   Recept voor 1 liter ontsmettingsvloeistof met goed Belgisch, Nederlands kraanwater:

   • 96% v/v Ethanol: 833 ml
   • Water, gekookt EN afgekoeld: net zolang toevoegen tot je precies 1 liter hebt.

   Succes!

   Reply
 9. Dankt voor de uitleg. Ik ben recept 1 aan het maken, de ingredienten heb ik gehaald.
  Ipv glycerol heb ik overigens glycerine 86,5% (glycerol met water heb ik begrepen), kan ik dezelfde samenstelling aanhouden.
  Ik heb 1/4 van de hoeveelheid mg gebruikt.
  Per ongeluk het water niet vooraf gekookt, maar kraanwater gebruikt, is het toch effectief of advies om nieuw te maken.
  De totalen in recept 1 kloppen niet, totaal massa van de 3 samen kom ik op 862 en voor ml op 1016. Maakt dat nog iets uit?

  Reply
  • Glycerol, glycerine, het is dezelfde stof. Als je een kwart hiervan gebruikt, 4ml in plaats van 15ml, dan zou je in theorie 15 -4 = 11 ml meer water moeten toevoegen. Geen probleem als je dat niet doet.

   Koken is alleen nodig om bacteriesporen, nog niet ontkiemde bacteriën, te doden. Nederlands kraanwater is dermate goed gecontroleerd en schoon dat het geen enkel probleem is als je het niet kookt.

   Wat betreft totalen die niet kloppen: ethanol is lichter dan water, 1 liter alcohol weegt dus minder dan 1 kg. Als je ethanol met water mengt dan krimpt het mengsel een beetje, net als een zak grind waar je wat zand bij doet, het wordt niet meer volume, wel meer massa (gewicht).

   Al met al: Goed bezig! Ik zie wel dat het steeds moeilijker wordt om aan ethanol te komen.

   Reply
 10. Beste Wiebe,
  dank voor je uitgebreide uitleg.

  Je schrijft dat je zelf voorkeur hebt voor recept 1, maar waar komt dat recept vandaan?
  De WHO klinkt bekend, maar aangezien die maar één alcohol tegelijk gebruiken ben ik nieuwsgierig naar de oorsprong van het recept met de twe alcoholen.

  Reply
  • Goeie vraag! Ik gebruik het al heel lang, we hebben huisdieren op een boerderij, vandaar. Ik denk dat ik het ooit van een professioneel product heb afgelezen, net als het recept van de fles op de foto hiervoor. Commerciële producten gebruiken heel vaak een mix van alcoholen. Bij de recepten van WHO ligt het accent op maakbaarheid, verkrijgbaarheid van grondstoffen en de prijs (in derde wereldlanden). Ik denk dat mengsels wel marginaal beter zijn. Zo bevat Septicidine bijvoorbeeld 50% ethanol en 25% isopropanol.

   Reply
 11. Ik gebruik ethylalcohol (ethanol) 99% en en aloe vera gel
  800 ml alcohol en 200 ml aloe vera gel mengen .
  Aloevera zorgt dat de handen niet uitdrogen .

  Reply
  • Grappig. Bedenk wel dat de ethanolconcentratie iets boven 80% resulteert, geen probleem lijkt mij.

   Reply
 12. Goedenmiddag,
  Kan ik voor het recept van de WHO de hoeveelheden door de helft delen om een halve ltr desinfectans te krijgen? Ik heb een fles van een ltr alcohol 96% gedenatureerd met 5% isopropylalcohol.

  Reply
  • Voor een halve liter vloeistof kan je de hoeveelheden inderdaad halveren. 96% of 95% ethanol maakt daarbij niet zoveel uit. Je zegt: “een ltr alcohol 96% gedenatureerd met 5% isopropylalcohol”. Dat begrijp ik niet zo goed. Staat er iets op de verpakking? Kan je dat uitleggen?

   Reply
 13. Er staat op het etiket: alcohol 96% v/v gedenatureerd met 5% isopropylalcohol. Het komt van Degros. Er staat geen lijst van ingrediënten op. Mijn recept teruggerekend van 1000 ml. naar 200 ml.: 168 ml alcohol, 3ml glycerine, 32 ml water. Klopt dit?

  Reply
  • Dan mag je uitgaan van 91% ethanol plus 5% isopropanol (is isopropylalcohol). Inderdaad alles delen door 5 en je hebt een prima recept, klopt dus inderdaad.

   Reply
 14. Hallo,
  Ik heb isopropanol 70% kan het ook daarmee? En hoe zou ik het dan kunnen maken? Ik ben namelijk opzoek naar een goed covid verwijderaar haha mijn vader is long hart transplantaiepatient en ik wil zelf een goed ontsmetter maken voor hem. Maar ik kon nergens de 99.9 krijgen alleen de 70%. Zou u mij kunnen helpen?

  Reply
  • WHO “Formulation 2” is op basis van 75% isopropanol. Aangezien een tolerantie van +/- 5% gehanteerd wordt komt een 70%-oplossing dus nog net door de keuring. Nood breekt wet, gebruik het gewoon zonder te verdunnen. Als je vader verder gezond is lijkt het mij geen enkel probleem om het normaal toe te passen, niet te frequent omdat alcoholen ook door de huid opgenomen worden. Als je t.z.t. ethanol ergens kan vinden dan zou dat mijn voorkeur hebben. Bedenk dat ontsmetten van oppervlakten goed gaat met natriumhypochloriet 0.5%, bleekwater dus. Succes!

   Reply
 15. Vanwege het onderstaande lijkt het me heel belangrijk om via de (sociale) media en berichtdeling aandacht te besteden aan het in huis hebben van ontsmettingmiddelen, want het lijkt me nog driegender dan handen schudden enz.
  Wel is handig om in het geval je zou iets gaat doen, dat tot de cruciale feiten te beperken, want anders is het moeilijk om door de bomen het bos te zien, en niet iedereen is een knappe kop en chemicus.
  Het verward al dat je zaken anders dan het WHO ziet. Waarom is glycerol nodig en welke bijdrage lever het.

  Het virus kan maar liefst vijf dagen op de zool van een schoen overleven, zo laten specialisten in infectieziekten weten. De kans dat je het virus via je schoen met je meedraagt, is groot als je op publieke plekken komt, zoals het openbaar vervoer, supermarkten of winkelcentra. De zool van een schoen is de perfecte voedingsbodem voor virussen en bacteriën. Dit komt omdat een zool geen lucht, vocht en vloeistof doorlaat. Ook de bovenkant van je schoen kan het virus meedragen, deze kan namelijk ademhalingsdruppels van een besmet persoon op zich hebben. Door deskundigen wordt geadviseerd je schoenen in de schuur, garage of naast de voordeur te bewaren. Zolang je er maar niet mee door het huis gaat lopen.

  Reply
 16. waarom maak je het zo moeilijk door met massa- en volume-eenheden te werken. Voor huishoudens zou dat inhouden dat ze een weegschaal moeten bezitten. Het meest makkelijke lijkt me om enkel met volume-eenheden en met maatbekers te werken

  Reply
 17. Naar mijn mening maakt je de boel ook veel te ingewikkeld door over gedemineraliseerd water, dat niet steriel zou zijn, en gedistilleerd water , wat voor een huishouden nagenoeg niet te krijgen is te praten. Ik ga ervan uit dat ons kraanwater hier bacterievrij is, want dan had men daar al eerder last van hebben gehad. Men zou eventueel dat kraanwater nog kunnen koken.

  Als ik je artikel lees dan worden naar mijn mening veel te veel irrelevante zaken naar boven gehaald.

  Reply
 18. Beste….vande Worp,
  Ik heb mede vanwege het feit dat schoenen een extreme besmettingsbron van het virus blijkt te zijn en gebaseerd op jouw verhaal. het geheel enigermate te versimpelen. Jouw reactie?
  Besmetten van schoenen door virussen op publieke plekken met als gevolg besmetting van de woning.
  Het virus kan maar liefst vijf dagen op de zool van een schoen overleven, zo laten specialisten in infectieziekten weten. De kans dat je het virus via je schoen met je meedraagt, is groot als je op publieke plekken komt, zoals het openbaar vervoer, supermarkten of winkelcentra.
  De zool van een schoen is de perfecte voedingsbodem voor virussen en bacteriën. Dit komt omdat een zool geen lucht, vocht en vloeistof doorlaat. Ook de bovenkant van je schoen kan het virus meedragen, deze kan namelijk ademhalingsdruppels van een besmet persoon op zich hebben. Door deskundigen wordt geadviseerd je schoenen in de schuur, garage of naast de voordeur te bewaren. Zolang je er maar niet mee door het huis gaat lopen.
  In Frankrijk waren wandelingen op de gang in verpleegtehuizen verboden
  In principe is alles van wat van buiten komt of wat iemand oppakt bedriegend en zou men alles met een plastic handschoen moeten aanpakken. Het wordt steeds meer onleefbaar en is ook maar een klein onderdeel van waar met de bronnen rekening moet houden.
  Zelf ontsmettingsvloeistof maken

  Ontsmettingsvloeistof is als zodanig te kopen, maar kan ook zelf op basis van de alcoholen ethanol of isopropanol gemaakt worden.
  Er is slechts één groot nadeel; alcoholen zijn extreem brandbaar en daarom verdient aanbeveling om in de buitenlucht en buiten het gebruik van vuur te werken. Het uit de buurt van vuur blijven is ook belangrijk bij het gebruik van de vloeistof binnenshuis door uit de buurt van open vuur en ontstekingsbronnen te blijven
  Bij de aanmaak kan men uitgaan van bijvoorbeeld een 1.5 liter PET-fles en de juist afgemeten vloeistoffen, alkohol en water en eventueel glycerol, er met een trechter in te schenken.
  Professionele producten bevatten vaak een mix van ethanol en isopropanol. De twee alcoholen kunnen mogelijk elkaars effect versterken.
  Isopropanol is een betere ontvetter en dat zou een rol kunnen spelen bij het effectief denatureren van eiwitten.
  Recept van het World Health Organization.
  https://www.who.int/gpsc/5may/Guide_to_Local_Production.pdf.
  De WHO gaat enkel uit van het gebruik van ethanol
  Er wordt waterstofperoxide (H2O2) gebruikt om de levensvatbare bacteriesporen te doden in de voorraad. Het heeft geen effect tijdens gebruik.
  Het bevat glycerol als bevochtigingsmiddel dat een iets betere verdeling oplevert maar ook kleverige handen.
  Recept voor 1 liter ontsmettingsmiddel. Dit recept wijkt een beetje af van het WHO-recept omdat er geen waterstofperoxide maar wel evenveel extra water is toegevoegd.
  Stof
  Massa (gram)
  Volume (ml)
  95% v/v bio-ethanol
  684
  841
  glycerol
  18
  15
  water
  160
  160
  totaal
  934
  1000
  Het is nier perse nodig om bioethanol te gebruiken. Gewone ethanol kan ook.
  Voeg de ingrediënten in genoemde volgorde toe aan de container, fles.
  Het aanwezige water is nodig om celwanden van bacteriën doorlaatbaar te maken voor de alcoholen. De alcoholen vernietigen uiteindelijk de inwendige cel. Een groot deel van de virussen is ook gevoelig voor deze ontsmettingsvloeistof. Meer specifiek lost alcohol de beschermende vetlaag op en denatureert – sloopt – de al dan niet genetische eiwitten.
  Niet kleverig recept zonder glycerol (eigen recept)
  Glycerol is een voedingsbodem voor micro-organismen en heeft een negatief effect op ontsmetting.
  Praktisch mengrecept:
  Stof
  Massa (gram)
  Volume (ml)
  Bio-ethanol 95%
  813
  1000
  Isopropanol 99.9%
  100
  127
  Water
  87
  87
  Als de zuiverheid anders is dan zal men opnieuw moeten rekenen, met name het juiste aandeel water is belangrijk voor een goede werking. Men kan overwegen om tot 1.5% glycerol toe te voegen als men toch het gevoel heeft dat de handen uitdrogen.
  Recept voor 1 liter ontsmettingsvloeistof met goed Belgisch, Nederlands kraanwater:
  – 96% v/v Ethanol: 833 ml
  – Water, gekookt EN afgekoeld: net zolang toevoegen tot je precies 1 liter hebt.
  De beste optie is om met een maatbeker de hoeveelheden af te meten. Dan heeft men ook geen toestanden om zaken eventueel om te rekenen.

  Gebruik op handen

  Breng de vloeistof aan op de handen, blijf wrijven tot alles verdampt is. Wrijf je handen niet af op bijvoorbeeld een handdoek. De vloeistof moet zo’n 30 seconden kunnen inwerken en zo veeg je het opgeloste huidvet niet weg. Alternatief is een beetje zuurvrije vaseline na desinfectie, het is neutraal.

  Vrij maken van de vloeren
  Er is enige tijd, enkel mogelijk to vijf minuten, nodig om het alcohol de tijd te geven om in het virus binnen te dringen en deze te deactiveren. Het verder verwijderen is niet direct nodig en de vloer kan op de gebruikelijke manier gereinigd worden.
  Uiteraard is het zinvol om de schoenen buiten te laten en daar eventueel te ontsmetten.
  Waar zijn de ingrediënten te koop?
  (Bio)-ethanol 95% kan je kopen bij bijvoorbeeld “Action”.
  Isopropanol is wat lastiger te krijgen en de prijzen zijn soms gênant.
  Glycerol is op veel plaatsen te verkrijgen.
  Kleine pompjes kan je overal krijgen, bijvoorbeeld bij Primark. Voor het ontsmetten van vloeren en schoenzolen kan men een ruitensproeier gebruiken.
  Kraanwater is in principe bacterievrij.
  Het grote probleem is dat als die zaken, zoals Ikea, Hornbach enz, waar deze hulpstoffen gekocht kunnen worden, gesloten zijn. Als alternatief zou men daar de supers, Kruidvat en ????voor kunnen inzetten
  (https://vanderworp.org/nl/hygiene-zelf-ontsmettingsvloeistof-maken).

  Reply
 19. Blij met al deze informatie.
  Wij zijn zelf voornemens een aantal kantoor panden van ons oppervlakkig te ontsmetten vanwege het Corona virus.
  We hebben gekeken naar een zgn Fogger.
  Uiteraard zijn we ons bewust van het brand/explosie gevaar van bepaalde producten als deze gaan vernevelen.
  Kan iemand een advies geven welk product het beste te vernevelen is en minimaal brandbaar door bv bepaalde toevoeging.
  Verder zijn we erg benieuwd als we bepaalde producten oppervlakkig vernevelen op kantoor meubilair of dit zaken kan aantasten.
  Het liefst gebruiken wij een product wat niet nadien afgenomen hoeft te worden met water.
  Wat gebeurd er als je bv een desifect als Podilion 80% verdund met water.

  Ik zie graag een reactie tegemoet.

  Alvast Bedankt.

  Reply
  • Podilion ken ik niet. Wat is dat? Op kantoor zou ik ontsmetten met desinfectievloeistof in een plantenspuit(je). Toetsenborden eerst met perslucht ontdoen van broodkruimels 🙂 Voor muizen, toetsenborden denk ik dat 99.9% isopropanol heel goed toepasbaar is, je voorkomt daarmee schade aan elektronica. In het ergste geval zijn er kunststoffen die wat dof uitslaan. Voor de rest zou ik formulation 1 gebruiken zonder glycerine voor stoelen, tafels, kranen, deurklinken, enzovoorts dus. Uiteraard ventileren. Houd er rekening mee dat alcoholen goede oplosmiddelen zijn, bij twijfel eerst testen. Alles wat geverfd is met acryl (waterbasis) is uiterst gevoelig. Wat je met 0.5% bleekmiddel kan doen zou ik daarmee doen – vloeren en grote vlakken. Tegenwoordig is het lastig om niet dikke bleek te kopen – het laat resten en voedingsbodems na. Makro verkoopt volgens mij gewone bleek, natriumhypochloriet, bij 5% 1 deel bleek op 9 delen water.

   Reply
 20. Ik kom er niet toe om mengsels te maken voor ontsmetting.
  Lees echter (Vanderworp, 29 maart 2020) : ,,Bedenk dat ontsmetten van oppervlakten goed gaat met natriumhypochloriet 0.5 %, bleekwater dus”.
  Vraag: kun je dan ook niet eenvoudig je handen met -vers- bleekwater ontsmetten?
  En ook schoenen en andere voorwerpen?

  Reply
  • Handen: Het zou mij niet verbazen dat het wel kan, mits zeer verdund. Harde informatie ontbreekt, Wikipedia: “Weak chlorine solution” is a 0.05% solution of hypochlorite used for washing hands” (voor Ebola). Dat is dus, afhankelijk van de concentratie die je koopt, 1 deel bleek op 100 delen water. Of het voldoende is voor vernietiging van COVID-19 is de vraag. Er is natuurlijk ook water en zeep, handen op alcoholbasis desinfecteren lijkt mij de meest verstandige manier.

   Schoenen, enzovoorts… WHO schrijft
   https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-on-infection-prevention-and-control-for-health-care-workers-caring-for-patients-with-suspected-or-confirmed-2019-ncov

   Wat zijn de ontsmettingsmiddelen die worden aanbevolen voor omgevingsreiniging in zorginstellingen of huizen waar patiënten met een vermoedelijke of bevestigde 2019-nCoV-infectie zijn ondergebracht?

   Omgevingsreiniging in zorginstellingen of huizen waar patiënten met een vermoedelijke of bevestigde 2019-nCoV-infectie zijn ondergebracht, moeten desinfecterende middelen gebruiken die actief zijn tegen envelopvirussen, zoals 2019-nCoV en andere coronavirussen. Er zijn veel ontsmettingsmiddelen, waaronder veelgebruikte ziekenhuisontsmettingsmiddelen, die actief zijn tegen envelopvirussen. Momenteel omvatten de aanbevelingen van de WHO het gebruik van:

   70% ethylalcohol om herbruikbare speciale apparatuur (bijv. Thermometers) tussen gebruik te desinfecteren

   Natriumhypochloriet van 0,5% (equivalent 5000ppm) voor desinfectie van vaak aangeraakte oppervlakken in huizen of zorginstellingen

   Reply
 21. Harry,
  Ik heb, mede gebaseerd op je verhaal, geprobeerd om enigszins verkort weer te geven wat er allemaal gedaan zou moeten worden om besmetting door het virus tot een minimum te beperken. Hoe kijk je daar tegen aan ? Zou naar mijn mening in de media meer aandacht moeten krijgen.
  Preventie
  Het strategisch doel is het verkleinen van de kans op besmetting. Wordt het reproductiegetal kleiner dan 1, dan sterft de epidemie uiteindelijk uit.
  – Ga alleen naar buiten als dat nodig is om bijvoorbeeld boodschappen te doen, of voor een frisse neus. – Doe de boodschappen alleen en niet met het hele gezin. Ga met niet meer dan 2 personen naar buiten.:
  • nabij contact vermijden met personen die een luchtweginfectie doormaken;
  • grondig en regelmatig de handen wassen, in het bijzonder na contact met zieken en hun omgeving;
  • minimaal 1,5, maar beter nog, twee meter afstand bewaren tot zieken;
  • handen geven en ander lichamelijk contact vermijden.
  • niezen of hoesten (en ook o.a. gapen) in een wegwerpzakdoek of in de eigen kleding gevolgd door handen wassen;
  • niet zelf een arts of ziekenhuis opzoeken, maar eerst telefonisch contact opnemen bij het vermoeden van besmetting. Dan kan hulp gegeven worden zonder dat andere personen per ongeluk besmet worden.
  • Bij hoesten of verkoudheid thuisblijven
  • Regelmatig handen goed wassen
  • In elleboog niesen of hoesten
  • papieren zakdoekjes gebruiken
  • thuis werken. De website en app van MyNoise biedt voor grote aantal mensen dat vanuit huis werkt de mogelijkheid om kantoorgeluiden in huis te halen. MyNoise heeft tien gekleurde schuifbalkjes waarmee men het volume van verschillende kantooronderdelen kan verhogen of verlagen.

  Deze eind maart genomen preventieve maatregelen (intelligente lockdown) hebben enkel tot doel om de sterk toegenomen belasting van de ziekenhuizen enigszins te ontlasten. Het betekent niet dat de dreiging van een infectie daarmee is weggenomen. De verwachtingen zijn dat, zolang er nog geen vaccin is, dat in de loop van de komende jaren tot 60-70 % van de mensen geïnfecteerd zullen worden, en dat het virus bij lange na nog niet uitgeroeid zal zijn. Dat betekent dat men ook de komende jaren aandacht zal moeten schenken om infectie tegen te gaan.

  Apothekers, drogisterijen, afhaalcentra en andere zaken die nog open mochten zijn, lieten slechts een of maximaal twee klanten toe.
  Supermarkten waren er ertoe overgegaan om de de klanten te verplichten een winkelwagentje te gebruiken om zodoende voldoende afstand tot elkaar te houden. Te laat had men er geen rekening met de besmetting van handgrepen van winkelwagentjes en winkelmandje en de besmetting van stangen, en glazen en ander oppervlakken rekening gehouden door handschoenen te verstrekken en handgel beschikbaar te stellen; iets wat later alsnog gebeurde. In geval van fruit en groenten is het te vaak gebruikelijk dat mensen dat onbeschermd in hun hand nemen. Dat zou kunnen betekenen dat men enkel nog maar in plastiek verpakte groente en fruit aanbiedt, of dat het personeel erop toeziet dat het fruit en de groente niet meer teruggelegd wordt.
  Een van de problemen is het gebruik van cashgeld en men zou eigenlijk iedereen ertoe moeten verplichten om digitaal te betalen.
  Ook het intoetsen van de pincode is een bron van besmetting, wat betekent dat men het beste de code met behulp van een stift intoets kan worden. Daarnaast is het de vraag in hoeverre het geld in de automaten ontsmet zijn, door deze een tijd lang te verwarmen. Hetzelfde geldt in geval men een actie op,een scherm moet uitvoeren. Ook zou men bij de toegang niet meer de stang moeten aanraken. Het beste zou men bij het naar buiten gaan plastic handschoenen dragen.
  Met deze maatregelen is men er echter bij lange na nog niet om besmetting te voorkomen, en eigenlijk zou men, als men toch de deur uitgaat en de super bezoekt en geld gaat pinnen plastic handschoenen moeten dragen, of in geval van pinnen een stift of pen voor de toetsen, maar ook voor het aanraken van touchscreens, moeten gebruiken en dat eigenlijk altijd.
  Het aantal mensen werd beperkt tot 100 per 1000 vierkante meter, en de klant moest zich beperken tot een persoon per gezin. Vanwege het hamsteren werden speciale openingstijden voor ouderen en verzorgende, die na een dag hard werken, voor lege schappen kwamen te staan, ingevoerd. Ook werd de klant verplicht om een winkelwagentje te gebruiken. Dit om voldoende afstand tot elkaar te bewaren.
  Supermarkten waren ertoe over moeten gaan om extra duizenden beveiligers in te huren om het deur-beleid te handhaven en in te grijpen als klanten over de scheef en door het lint gingen.

  Uit onderzoeken rondom SAR en MERS blijkt dat virusdeeltjes, afhankelijk van de temperatuur en de hoeveelheid vloeistof (slijm) en afhankelijk van het materiaal en de omstandigheden .waarin ze op het oppervlak terechtgekomen, zo’n drie dagen en mogelijk langer overleven, Bij kamertemperatuur kunnen menselijke coronavirussen in een bedje van slijm tot 9 dagen intact blijven. Bij temperaturen boven 30 graden neemt hun besmettelijkheid snel af. Maar bij 4 graden konden sommige dierlijke coronavirussen wel 28 dagen intact blijven. Volgens New England Journal of Medicine van 17 maart 2020 kunnen intacte virusdeeltjes op plastic en roestvrij staal na 72 uur onder de meetbare grens, op karton rond de 24 uur en op koper rond de 4 uur, zakken. Maar, zo waarschuwen de onderzoekers, het is niet bekend hoe groot de kans is dat die niet-meetbare hoeveelheid virusdeeltjes een mens besmet. Het RIVM waarschuwt dat dit laatste onderzoek is uitgevoerd onder gecontroleerde omstandigheden, en dat er in de praktijk wellicht minder virusdeeltjes intact blijven. De belangrijkste besmettingsroutes blijven overdracht via druppels door niezen/hoesten en via de handen.
  • Een andere besmettingsbron zijn de op de grond, door niezen, kuchen, fluimen enz. geraakte druppels waarin het virus tot 5 dagen kan overleven en, doordat ze zich aan de schoenzool hechten, mee naar huis genomen wordt. Dat betekent dat men, voordat men het huis ingaat, de schoenen moet uittrekken en buiten moet laten staan. Vervolgens zou men de handen met een handgel moeten ontsmetten voordat men het huis binnengaat. Het is belangrijk de boodschappen niet op het aanrecht te zetten; tenzij men van plan is om daarna meteen de boel grondig te desinfecteren. Hetzelfde geldt voor pakketjes die je thuisbezorgd krijgt en normaal gesproken op de keukentafel zou leggen. Leg de spullen op de grond. Terwijl je bezig bent kun je je tas of sleutels aan een haak hangen, zolang je ze maar niet op je aanrecht of keukentafel zet.
  Naast de schoenen is ook kleding een potentiële kiemdragers. Trek de jas uit en plaatst ze in ‘quarantaine’ in hun eigen, aangewezen gebied (niet op de bank of een eetkamerstoel).Zorg er wel voor dat je ‘vuile’ kleding direct in de wasmand doet of wast. Nadat je je schoenen en jas hebt uit gedaan, is het tijd om eventuele ziektekiemen van je handen te verwijderen, door deze grondig met water en zeep te wassen, ze goed af te drogen en begin vervolgens met het uitpakken van de boodschappentas te beginnen. Nadat men de boodschappen opgeruimd heeft, is het belangrijk om de handen nog een keer te desinfecteren of te wassen. Als je per ongeluk wat boodschappen op je aanrecht hebt gezet, is het belangrijk om hier een desinfecterend doekje over te halen. Als men bij binnenkomst een aantal dingen heeft aangeraakt, dan kan men deze ook desinfecteren.
  Er zijn diverse mogelijkheden om te desinfecteren ; waaronder een mengsel 841 ml (95%) (bio) alcohol, 160 ml water en eventueel 15 ml glycerol (wat in handgels gebruikt wordt) te gebruiken. Er is tot vijf minuten nodig om het alcohol de tijd te geven om in het virus binnen te dringen deze te deactiveren. Het verder verwijderen is niet direct nodig. Ook chloorbleekwater, met natriumhypochloriet. is een goed ontsmettingsmiddel. Ook hier moet men het chloor vijf minuten de tijd geven om z,n werk te laten doen. Deze chlooroplossing kan men maken door 6,70g/l (5,4 ml) toe te voegen aan 1 liter water. Een iets te hoge concentratie zal geen probleem zijn. Deze chloor ontsmettingsmethode werd ook gebruik tegen Ebola en andere Sars virussen.
  Andere ontsmettingsmiddelen die gebruikt kunnen worden zijn 3% azijnzuur of 1% glutaaaldehyde.
  Volgens Ian Lipkin, directeur van het Center for Infection and Immunity van de Columbia University, kunnen virussen die op harde oppervlakken zijn beland ook door zonlicht worden afgebroken. Ultraviolet licht breekt het nucleïnezuur van het virus af en kan oppervlakken daardoor vrijwel ontsmetten. In de buitenlucht is het gewoonlijk schoner dan binnenshuis, alleen maar vanwege de invloed van dat uv-licht,” zegt hij. Ultraviolet licht is zó goed in het elimineren van bacteriën en virussen dat het in ziekenhuizen vaak wordt gebruikt om er apparaten mee te steriliseren.

  Reply
   • Ik snap niet waarom handen wassen met bleekwater werkt? Volgens experts moet het toch eerst 5-15 min inwerken? Ik vind de prijzen voor handsanitizers op alcoholbasis zo ratterig duur! 5 euro voor een klein flesje handsanitizer. Ik las dat spiritus net zo goed werkt. Bleekwater is nog voordeliger dus liever dat maar ja… die 5-15 min inwerktijd zitten me dwars

    Reply
    • Kijk eens of er een registratienummer op het flesje staat, zo ja, dan is het duur omdat de overheid zijn zakken probeert te vullen met toelating tot de markt, die kosten betaald moeten worden door fabrikant die vervolgens een beetje exclusiviteit heeft en ook probeert zijn zakken te vullen. Het probleem zit primair bij de overheid die het belang moet zien dat onschuldige middelen niet geregistreerd zouden moeten worden omdat dat veel beter voor de economie, maatschappij is. Net zoals onkruidbestrijding met azijn ook strikt een illegale handeling is – die bovendien ongezond is, zie https://vanderworp.org/nl/landgenoten-hebben-jullie-ook-een-krokodil-onder-je-bed/.

     Spiritus is een smerig goedje maar werkt wel. Ik weet niet in hoeverre pyridine nog een actief ingredient is en in hoeverre dat schadelijk is. Bio-ethanol van Action is niet meer verkrijgbaar? Precies genoeg water erbij en klaar, goedkoper kan je het niet krijgen.

     Bleekwater voor je huid is in hogere concentraties echt een slecht idee. Succes met mixen!

     Reply
 22. Op 31 mrt schreef U dat het lastig is om natrium hypochloriet te kopen.
  Echter Jumbo verkoopt ook de dunne bleek, 2,5% Natrium hypochloriet, en kost welgeteld 33 ct per ltr.
  Om te voldoen aan de door U aangegeven oplossing, worden er dan 2 delen dunne bleek toegevoegd aan 9 delen water

  Reply
 23. Hallo,

  Is gedenaturiseerde alcohol voor sfeerhaarden geschikt als basis alcoholmiddel voor hand desinfectiemiddel, zitten er gevaren aan en zo niet, is het wel geschikt voor de huid?

  Bedankt alvast.

  Gr Yannick

  Reply
  • Gewone bio-ethanol 95% voor haarden is geschikt. Denaturatie kan met tal van stoffen, ook schadelijke. In dat geval moet de verpakking een aanwijzing over de stof bevatten. Alcoholopname via de huid is beperkt, denaturering met methanol, aceton of pyridine is in kleine hoeveelheden onschadelijk – bij gebruik als desinfectiemiddel. De huid zelf is beter bestand tegen ethanol dan bijvoorbeeld verdund bleekwater. Wat staat er op de verpakking?

   Reply
 24. Ik heb een simpele vraag en graag ook een simpel antwoord!
  Ik heb een literfles schoonmaakspiritus van AH met 85% ethanol. Verder staat er geen informatie op. Moet ik deze nog verdunnen en zo ja met hoeveel water. Alvast bedankt voor de moeite!

  Reply
  • Nou daar gaat ie dan: Geen schoonmaakspiritus gebruiken. Koop een liter bio-ethanol bij Action, doe het in een schone 1.5 liter frisdrank-PET-fles, doe er ~200 gram of milliliter gekookt en gekoeld water bij. Dop er op, schudden en je bent klaar. Wel voorzichtig zijn! Korter en makkelijker kan ik het niet vertellen 😉

   Reply
  • Even 2 vraagjes. Aangezien goede handgel best prijzig is wil ik bij de ingang van de winkel een oplossing van 70% propanol +30% water plaatsen voor de ontsmetting van handen. Dit is gewoon veilig toch? (Ik begrijp dat het bij veelvuldig gebruik niet goed voor de huid is maar dit is eenmalig voor de klant)

   Vraagje 2:
   Voor oppervlaktes die mensen aanraken gewoon een fles natriumhypochloriet 0.5% kopen om er met een doek over te gaan is voldoende voor ontsmetting?

   Bedankt!

   Reply
   • Als je “WHO-recept 2” bedoelt met alleen water en isopropanol: Die staat hier en komt neer op:

    Substance || Mass (grams) || Mass (%) || Volume (ml) ||
    Isopropanol, IPA, 99.9% v/v || 590 || 68 || 750 ||
    Water, boiled and cooled or sterile and distilled. || 273 || 32 || 273 ||
    total || 863 || 100 || 1000 ||

    Dat is veilig en geen probleem voor de huid, zolang ze het laten verdampen en niet afdrogen.

    Niet dik bleekmiddel verdunnen voor een dagvoorraad tot 0.5%. Dus heb je 5% natriumhypochloriet, dan één deel bleek plus 9 delen water. Doek is prima, altijd handschoenen en ben wat voorzichtig met lagere kwaliteiten RVS. Die van de Jumbo is 2.5% lees ik hier, dan één deel bleek plus 4 delen water.

    Reply
    • Bedankt voor je reactie!
     Ja wilde inderdaad die van de jumbo halen.
     Dat van RVS wist ik niet, goed dat je het zegt!
     En de isopropanol wordt verdund met gedestilleerd water van hornbach.
     Nogmaals bedankt!

     Reply
 25. Beste van der Worp,

  Enkele vragen n.a.v. uw bericht ‘8 juni 2020 om 20:01 uur’
  ⁃ Klopt het dat de toegevoegde “~200 gram of milliliter gekookt en gekoeld water” en 62,601 gram water die 1L de bio-ethanol 95% bevat, het totaal aan water 262,601 gram is?
  ⁃ De rest van de inhoud (v.d. 1L de bio-ethanol 95%) 750.399 gram ethanol bevat?
  ⁃ Zijn de verhoudingen van ethanol en water dan wel juist? Gezien de voorkeur v.d. WHO dat de verhouding m/m 80% ethanol is?

  m.v.g., bm

  Reply
 26. Misschien een domme vraag, kan het antwoord niet écht terugvinden in alle reacties, maar wat is er mis om de bio ethanol van de Action (>= 95% Ethanol) ‘zoals hij is’ te gebruiken als anticovidhandontsmettingsmiddel (3x woordwaarde)?

  Reply
  • 95% bio-ethanol van de Action bevat te weinig water en is daardoor niet volledig effectief. Water is nodig om de celwanden toegankelijk te maken voor de alcohol. Dus een lege frisdrankpetfles (woordwaarde?), een volle bioethanolliterfles erin legen, 200 ml gekookt en gekoeld water erbij, dop erop, schudden en je bent klaar.

   Reply
 27. Ik gebruik de bio-ethanol van de Action al jaren, ook voor desinfectie van de praktijkruimte. Sinds maart ook voor de eigen handgels. Echter lees ik nu dat eender welke ethanol verontreinigd kan zijn met methanol, zo ook die van de Action, totdat het tegendeel bewezen is. Van de FDA moeten de handgels nu ook hier op worden getest. Hoewel de ergste gevaren van methanolvergiftiging voortkomen uit het drinken van vergiftigde vloeistoffen, kan ook het gebruik van met methanol verontreinigde handgel op de huid tot misselijkheid, overgeven en gezichtsproblemen leiden.
  Nu is de vraag: hoe kunnen we ethanol testen op aanwezigheid van methanol? Deze test uitbesteden is nogal omslachtig en duur.
  https://www.nationalgeographic.nl/wetenschap/2020/08/verontreinigde-alcohol-en-handgels-vergiftigen-mensen-in-iran

  Reply
 28. Bewerkt antwoord:

  De FDA kan ik niet volgen, een wijntje bevat ook sporen van methanol bijvoorbeeld, waar ons lichaam blijkbaar goed mee overweg kan. Het lijkt er dus op dat FDA bedrijven aanpakt die substantieel methanol toevoegen.

  Het vervelende van bio-ethanol is dat je niet weet welke grondstoffen gebruikt worden voor vergisting – die bepalend zijn voor het aandeel methanol. De grote aanjager is de brandstofsector en ik meen mij te herinneren dat het aandeel methanol onder 0.5% v/v moest zitten.

  Dus het “sensatie-gehalte” of, objectiever, de risico’s komen neer op:

  • Zeer groot risico: Malafide praktijken waarbij bewust giftig methanol wordt toegevoegd.
  • Zeer klein risico: Gebruik van bio-ethanol waarvan de samenstelling niet bekend is voor handdesinfectie.
  • Zeer groot risico: Niet nadenkende, onderontwikkelde mensen die ontsmettingsmiddelen opeten, opdrinken. Daarbij is het voorbeeld van Iran illustrerend, net als “Facebook-gekkies”, maar, en dat is echt belangrijk, er rust een verantwoordelijkheid bij ouders om dit soort middelen buiten bereik van kinderen te houden.

  Als alternatief zou “WHO formula 2” dan interessanter kunnen worden omdat de kans op grote hoeveelheden methanol in 99,9% isopropanol zeer klein is. Maar “WHO formula 2” heeft weer het nadeel dat isopropanol, opgenomen door de huid, metaboliseert tot aceton (en glucose daarna). Dat is iets minder onschuldig dan metabolisering van ethanol in “WHO formula 1” tot glucose en is daarnaast iets duurder.

  Het zoeken naar een test die ook nog betaalbaar is levert inderdaad bar weinig op, bestaat simpelweg niet. En een investering in chromatografie is voor de hobbyist niet weggelegd.

  Deze bladzijde met informatie wordt extreem intensief bezocht. Het is dus zaak om geen halve waarheden te verkondigen en daarom heb ik verdere stappen ondernomen en heb het nummer op een fles bio-ethanol van de Action gebeld. Het komt op het volgende neer:

  Bio-ethanol van de Action wordt verkocht onder de naam ESPAR NEDERLAND. Dit is onderdeel van Sel Chemie BV. Deze firma verkoopt hetzelfde product onder eigen naam als “Farmlight bio ethanol“. De communicatie was uiterst open en prettig. Daar kunnen veel organisaties een voorbeeld aan nemen, chapeau!

  Mondeling is meegedeeld dat het aandeel methanol kleiner dan 500 ppm is. Uitgaande van v/v betekent dit dat er minder dan een halve milliliter methanol in een liter aanwezig is. Om een idee te geven hoeveel dat is: Maatschappelijk is het drinken – niet op je handen smeren – van rode wijn met 400 ppm methanol aanvaard. Anders gesteld, als je alleen kijkt naar de verhouding methanol/ethanol in 13% rode wijn, dan zou je kunnen concluderen dat je mogelijk tot wel 4000 ppm methanol nuttigt. Dus die 500 ppm, die via de huid bovendien veel beperkter opgenomen wordt, zou ik echt niet serieus nemen als een gezondheidsrisico.

  Daarnaast werd verteld dat de alcoholbasis ook gebruikt wordt voor andere handontsmetters.

  Mijn conclusie: Het gebruik van bio-ethanol, van de Action en van Sel Chemie, als basis voor desinfectievloeistof is bij verantwoord gebruik volledig gerechtvaardigd.

  Bedankt voor de vraag, het voegt echt iets toe aan dit artikel.

  Reply
 29. Heel hartelijk bedankt voor je onderzoek en conclusie! Ik stond ook al op het punt om te gaan bellen.

  Reply
  • Het heeft ook wel een leuk staartje, gisteren was ik bij Action en daar stond dit bij de deur…


   Handsanitizer van Sel Chemie… Daar heb ik inmiddels vertrouwen in.

   Reply

Leave a comment