Fietsen: Beoordeling van een goedkope mountainbike voor veel plezier

Update 2: Het worden eBikes, zie Conversion to eBike.

Update 1: Deze fietsen zijn in 2012 gekocht en hoewel er minder op gereden wordt doen ze het nog steeds prima. Dingen die in de tijd veranderd zijn:

  • Betere zadels
  • Remvloeistof vervangen
  • Banden en ketting vervangen

Dat valt dus mee. Aandachtspunten zijn de spaken ter hoogte van de velgen, er is op het strand gereden en zout, staal en aluminium is een slechte combinatie! Met goed schoonhouden en aanbrengen van zinkverf hoop ik het corrosieproces te vertragen.

Het afstellen van een derailleur is blijkbaar iets wat met een ATB regelmatig gedaan moet worden. Zie Afstellen derailleur.

Een ATB of mountain-bike is niet voor de weg, de rolweerstand is hoger dan een wegfiets en het ontbreken van spatborden is geen plezier in nat Nederland. Echter in het juiste terrein (in ons geval in Portugal) is een ATB een uitkomst en zorgt voor veel plezier. Reden voor ons om twee low-cost ATB’s te kopen bij KS-Cycling. Welnu, de gevoelens zijn gemengd want er is heel wat gesleuteld maar achteraf zijn de fietsen hun geld waard. Het model is goed gekozen, overweeg je zo’n fiets, ga dan niet nog verder naar onder met de prijs want dan krijg je echt inferieure onderdelen.

Inleiding

De fietsen hebben de afgelopen maanden een slijtageslag achter de rug in zwaar terrein en ik wil die ervaring graag delen. Onze insteek is recreatief maar de omstandigheden zijn voor de fietsen (en ons) zwaar en leveren soms problemen op. Er zijn links en rechts wel onderdelen die roestgevoelig zijn maar dat is een kwestie van beschermen en impregneren. Niets om zorgen over te hebben en dit is iets waar vrijwel iedere fiets mee kampt. Hieronder staat de fiets en de punten worden verder besproken.

De onderdelen

1: Frame

Het frame is solide. Hoewel van aluminium is het redelijk zwaar maar dat is niet direct een nadeel bij zwaar gebruik. Een minpunt is de bevestiging van de remklauwen die niet goed uitgelijnd bleek bij een van de fietsen, zie remmen hierna. Het frame is voldoende stijf en heeft alle klappen goed opgevangen. De speling bij het voorwiel is groot genoeg voor de combinatie van 29″ wielen en de veerweg van de voorvork.

2: Zadel

Vast spotgoedkoop maar niet slecht. Zorg er wel voor dat er in de regen een plastic zak overheen zit wat water gaat door de naden in het schuim zitten en als je er daarna op gaat zitten dan duw je een glas water door de naden naar buiten. Het zadel is goed verstelbaar.

3: Stuur en handvaten

Prima, fijne grip op handvaten en voldoende ver uit elkaar om goede controle te houden. Onderdelen kunnen ook zo geplaatst worden dat de fiets op zijn kop niet om schakelaars en de bel rust.

4: Banden en velg

In de fabriek zijn de banden slordig gemonteerd. Door de speling tussen velgrand en bandhiel zit er veel hoogteverschil in het loopvlak. Niet mooi maar ook weer niet zo belangrijk met noppenbanden. Na een band lek gereden te hebben was het een kleine moeite om de band gelijkmatig terug te zetten op de velg. De band zelf, die onderkant markt is, doet het heel goed in het terrein waar wij in zitten: rotsen, keien en kleigrond. Een nadeel van de noppen is dat ze bij natte klei vollopen en er bijna niet te fietsen valt. Gladde banden zijn dan ook geen optie dus daar zul je mee moeten leven. Uitstekend voor de conditie om met kilo’s klei te fietsen.

De velg is prima, hotseknots tegen de rotsen levert geen vervorming op. De band oogt stoer maar zal voor veel gebruikers onnodig grof zijn. De rolweerstand is tot verbazing redelijk – mits opgepompt tot de volle 4.5 bar.

De keuze voor wielmaat 29″ blijkt uiterst verstandig want er zijn weinig rotsblokken die niet genomen kunnen worden. Ik moet er niet aan denken dat in dit terrein 26″ wielen gebruikt worden.

5: Trappers

Zonder sluiting voor schoenen, van aluminium. Erg degelijk en dat is ook nodig want regelmatig ketst er een trapper over een rots en dan wordt de fiets met bestuurder gelanceerd. Het is lastig en niet altijd mogelijk de trappers zo te plaatsen dat rotsen ontweken kunnen worden. De grondspeling is voldoende. Wel is het nodig om bij beide fietsen zowel de trappers als de crank regelmatig aan te draaien om van een krakend (en ongezond) geluid af te komen.

6: Voorvork

Iedere veerweg is energieabsorptie die weer met de benen toegevoegd moet worden, zo simpel is het. Belangrijker is dat teveel vering ook zorgt voor vager stuurgedrag, zeker in scherpe bochten. De vering is uitschakelbaar en dat is ook precies wat ik doe op harde kleiwegen en gewone wegen. In het terrein is de vering een uitkomst en beschermd de polsen. Wel staat de vering op z’n hardst maar mijn gewicht maakt dat ook nodig. De vork doet zijn werk dan heel goed. Er komt veel rotzooi op de veercilinders als die vettig zijn. De afdichtrubbers houden alles buiten. Model: SR Suntour SF11XCR-P-MLO.

7: Snelspanners

De snelspanners werken goed, wel jammer dat ze gevoelig zijn voor oppervlakkige roest. De doorlopende trekstang lijkt gefosfateerd en roest niet, dat zou het onveilig maken. De spanners zijn een verademing als er gesleuteld moet worden of een lekke band geplakt moet worden. Merk Quando.

8: Bediening versnelling

Over de versnellingen ben ik minder enthousiast, uitgezonderd de bediening, die is geweldig. Shimano Rapid Fire M9. Minpuntje is de kwetsbaarheid van de schakelindicator maar de schakelstanden zitten toch in het hoofd van de fietser, ik kijk nooit op de indicator.

9: Remmen

De remmen zijn echt goed. Hydraulisch uitgevoerd en dat wil zeggen dat er een olieleiding loopt van het stuur naar de schijfremmen. Type: Shimano BR-M446. Dosering is goed en ik moet er niet aan denken met velgremmen door de struiken te rijden. De pasvlakken van het frame en de remklauw moeten goed uitgelijnd zijn. Bij één van de frames was dat niet zo waardoor de pads scheef stonden ten opzichte van de schijf. Een secuur partijtje vijlen van het frame loste dit uiteindelijk op. Heel af en toe komt er wat grof zand tussen de pads en de schijf maar dat wordt er snel uitgereden. Wel oppassen met vetten. Nevels uit een spuitbus moeten niet op de schijf en de pads terechtkomen. Dus de ketting et cetera altijd smeren met kwast of uit de buurt blijven van de remmen. Klein minpuntje is dat de remmen piepen tijdens het remmen bij lage snelheden. In het gebied waar ik fiets wordt ook gejaagd en jagers zijn behoorlijk geïrriteerd. Remmenreiniger gebruiken is absoluut af te raden omdat het in de klauw de O-ringen oplost. Op de schijf wel te gebruiken maar uiteindelijk is een goede afdaling de beste manier om remmen schoon te krijgen na een beurt met de tuinslang. Al met al een onderdeel wat mij een gevoel van veiligheid geeft.

10: Crankset

De crankset als geheel is goed en werkt prima samen met de Shimano Deore-onderdelen. Echter ruig werk betekent ook af en toe een botsing met de ondergrond. De beschermring is niet toegemeten voor deze confrontaties omdat het plastic is. De volgende keer zijn de tanden van het grootste tandwiel aan de beurt. Je zou hier een robuuste metalen ring verwachten. Naast kettingbescherming is de ring ook een bescherming van je broek. Ik gebruik nu clips.

11: Ketting

Oh, wat een drama. Na drie kilometer op de nieuwe fiets brak de ketting al. Het nadeel van een fiets in het buitenland kopen is dat je niet zo snel je fiets terugstuurt voor garantie. Uiterst coulant maar wat vertraagd bood KS-Cycling aan om het te laten maken op hun kosten. Omdat het een KMC-ketting betrof en de Europese distributie bij mij om de hoek zit heb ik KMC gevraagd hoe zoiets kan gebeuren. Het antwoord: “Het kan niet.” Uit de meegestuurde foto’s bleek dat de fabrikant KS-Cycling zelf de ketting had geklonken en dat is verboden, een slechte oplossing. KMC treft dus geen blaam. Sterker nog, ik was uitermate prettig verrast dat ik zonder kosten twee kettingen kreeg uit het betere segment. Complimenten want tegenwoordig zijn er niet zoveel fabrikanten meer die hun individuele klanten serieus nemen! En die zitten er nu op en zijn niet kapot te krijgen. Voortaan dus uitsluitend nog kettingen van KMC – en dat is reclame die ze verdienen!

12, 13: Ontspoorsysteem voor en achter

Shimano Deore. Maar eigenlijk doet dat er niet zoveel toe want het concept van derailleur is per definitie gevoelig. Beide fietsen heb ik na ontvangst opnieuw moeten afstellen. KS-Cycling had dat beter kunnen doen. Één fiets kreeg ik niet goed afgesteld omdat later bleek dat de cassette niet goed gemonteerd was. Derailleurs zijn een ramp in dit terrein. Je kunt het nog zo goed afstellen maar ik heb veel storingen achter de rug:

  • Ketting tussen spaken en tandwiel: Schokken en steentjes met klei tussen de ketting en de tandwielen doen rare dingen. Ketting muurvast en alleen met geweld weer uit de ‘goot’ te trekken.
  • Verbuigen achterste schakelarm: Door het van het tandwiel lopen van de ketting krijgt de schakelarm een opdonder. Opnieuw de aanslagen instellen is weer een heel gepruts.
  • Niet meer kunnen schakelen voor: Klei en steentjes vormen een massa in het voorste schakelgedeelte waardoor het muurvast komt te zitten. Ook dan af en toe een aflopende ketting.
  • Verloop van de versnellingen door klei, spontane schakelmomenten en dat is niet fijn als je staat.

Als ik ergens echt ontevreden over ben dan is het de versnelling. Misschien niet zozeer de lijn Deore van Shimano maar gewoon het concept van derailleur voor een ATB. De versnelling krijgt teveel voor z’n kiezen. Misschien dat in Nederland het probleem minder speelt maar hier in Portugal is het problematisch. Het is serieus te overwegen om over te stappen op een naafversnelling.

14: Cassette

Op zich is er niets mis met de Deore cassette. Helaas had KS-Cycling de cassette niet goed aangedraaid en zat er daardoor speling op de cassette en een slag. Hierdoor bleek de achterste versnelling niet afstelbaar: had je het kleine tandwiel goed dan liep het niet lekker op het grote tandwiel en vice versa. Omdat ik geen speciaal gereedschap had heb ik het besteld. Meteen een volle gereedschapsdoos van Xtreme bij rose.nl. Uiteindelijk ook dat probleem opgelost.

Conclusie

Uiteindelijk hebben we twee prima fietsen – laat ik dat voorop stellen.

  • De versnellingen zijn niet geschikt voor dit terrein (bergen, klei, stenen en rotsen). In Nederland zal dit geen probleem zijn.
  • 29″ wielen zijn heel fijn.
  • Hydraulische schijfremmen: Je kunt niet zonder.

KS-Cycling heeft wel wat steekjes laten vallen maar probeert het ook goed te maken. Uiteindelijk levert dit bedrijf heel veel fiets voor een minimale prijs. Misschien is het beter als ze de fiets 50 Euro duurder maken en betere eindcontrole uitvoeren, dan nog zijn ze uiterst concurrerend. Het is absoluut aan te raden om bij dit bedrijf een mid-end fiets te kopen maar loop alles goed na voordat je erop stapt of bezoek een fietsenmaker hiervoor.

Ga je op stap, zorg dan voor gereedschap. Een set van Xtreme bijvoorbeeld. Voor lange tochten een reserve-ketting, wat basiszaken als zeskantsleutels, schroevendraaier, bandenplakspullen en iets om schoon te maken.

Leave a comment