Aankopen buiten de EU: BTW en invoerrechten

DEZE BLADZIJDE IS VEROUDERD. ZIE https://vanderworp.org/aliexpress-invoerrechten-en-btw-hoe-zit-dat-nou-precies/

Je koopt spullen bij http://aliexpress.com en dan blijkt dat je bovenop de prijs van Alie nog eens een nota krijgt van de belastingdienst. Jammer dan.

Wat zegt de dienst? Het antwoord staat op https://belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/douane/goederen_ontvangen_uit_het_buitenland/van_organisaties_en_bedrijven/moet_ik_belastingen_bij_invoer_betalen

Waar het op neer komt:

 • Tot en met 22 euro: geen BTW en geen invoerrechten.
 • Tot en met 150 euro: 21 % BTW en geen invoerrechten.
 • Daarboven de volle mep.

Echter:

 • De vervoerder regelt het voor je en declareert inklaringskosten in veel gevallen.
  • PostNL heeft er geen problemen mee om daar nog eens 13 Euro voor te rekenen, 25 euro is dan al snel 43 euro.
  • De waarde wordt gegokt, je kan overwegen om de bovenstaande bedragen niet strikt op te volgen. Maar als het er op aan komt dan moet je wel kunnen aantonen met een rekening. Ik kom tot nu toe weg met schermafdrukken. Vervalsing is een slecht idee.
 • De bedragen zijn exclusief transport- en verzekeringsbedragen.
 • Als de vervoerder vraagt of het een “koop” of “geschenk” is dan zou je kunnen overwegen om geschenk te kiezen, je vriend of vriendin geeft jou een koptelefoon ๐Ÿ˜‰ …
 • Als je drie keer product X wil bestellen, overweeg dan drie bestellingen over enkele dagen uit te smeren, wacht iedere keer tot de status “verzonden” is.

Dit is globaal de constructie. Uitzonderingen zijn er veel. Bijvoorbeeld, je koopt een fietswiel uit China. De “Hollandsche Fietsenindustrie” heeft het voor elkaar dat er EU-antidumpwetgeving van kracht is: Nog eens 48% bovenop alle kosten. Nou ja, steek de hand in eigen boezem, democratie uitbesteden aan de kamer en vooral in de EU willen blijven heeft consequenties: Fietsenmakers lobbyen voor hun eigen wetgeving, jij koopt niet meer in China, de fietsenmakers vallen onder een uitzonderingsregel want iedere Hollandsche Fiets is 99% uit China. Waarom zijn die fietsen toch zo duur in Nederland?

Dan is er soms nog een andere constructie voor duurdere en zwaardere producten. Als je ziet dat shipping vanuit EU is dan is de kans groot dat er vanuit een depot in de EU geleverd wordt en hoef je je geen zorgen te maken over bovenstaande.

Voorbeeld

De onderstaande rekening is voor twee sets Shimano hydraulische remmen, ongeveer 2 * 45 Euro. Totale waarde is dus extreem zuinig berekend, niet iets om over te zeuren. Het was handiger geweest per set te bestellen. Het blijft een sport.

Leave a comment