We zijn compleet overvallen door teken in de Algarve, Portugal, 2020. Niet één wandeling kunnen we doen zonder terug te keren met teken, de tekenbelasting is extreem dit jaar. Soms zijn het er wel meer dan tien die we weghalen van onze twee honden. Ook zelf zijn we enkele keren gebeten. Dit is een beschrijving van ons noodplan.
Allereerst viel de besmetting niet echt op totdat bleek dat ze wel met drie tegelijk tussen de tenen van onze Duitse doggen zaten. We druppelen altijd consequent met fipronil dus ze waren dood en bijna dood maar het was wel even schrikken. Omdat je er niet op let normaal gesproken zie je de teken niet. We werden pas argwanend omdat er bij iedere wandeling teken op ons en de honden kropen. Dus het was schrikken toen we alle teken vonden tussen de tenen.
Omdat het lastig is om spullen zo snel te verkrijgen hebben we besloten de benen en voeten ook te druppelen. Daarvoor hebben we een verpakking fipronil in een verdeelflesje gedaan. Dit werkt perfect, om de zoveel dagen op iedere voet enkele kleine druppels.
Om onszelf te beschermen hebben we onze spijkerbroeken en schoenen waar we mee wandelen geïmpregneerd. Dat doen we provisorisch, Lidl Portugal heeft spuitbussen met 0.1% pyrethrine en 0.25% permethrin en we gaan er niet te zuinig mee om. De spuitkop direct op het textiel en buiten aanbrengen. Het geeft geen irritatie op de huid. En natuurlijk sokken over de broek.
Bij de dierenarts hebben we Scalibor halsbanden geregeld. Advies is om die in Nederland te kopen, prijzen variëren nogal, 32 pond in Verenigd Koninkrijk, 32 euro bij de dierenarts in Portugal, 18 euro in agrowinkels in Portugal en Nederland. Ze dragen de banden niet permanent want het levert irritatie van de huid op (roodheid), zelfs geringe wondvorming (zwaar geïrriteerde en vochtige huid).
De dierenarts ook maar meteen gevraagd wat die vond van ons fipronil-plan. Ze zei dat overdosering in principe niet goed is maar dat ze onze aanpak wel begreep en goedkeurde, risico’s op Lyme wegnemen weegt zwaarder. Ik denk ook dat het goed is te melden dat bij dit soort reuzenrassen fipronil op de rug niet zo makkelijk helemaal dekt tot aan de klauw.
Uiteindelijk kregen we 200 ml-verpakkingen 40% DEET uit Nederland, die spuiten we ook op de benen van ons en de honden.
Af en toe gebruiken we isopropanol 99.9% v/v om de teken die zichzelf nog niet vastgebeten hebben uit te schakelen. Dit is met name handig tussen tenen waar je met je nagels en tekentang niet goed bij kunt komen. Inmiddels mengen we daar ook een beetje fipronil door om zeker te zijn dat de teek het niet overleefd. Wat opvalt is dat ze snel gedeactiveerd worden maar dat het enorm lang duurt voordat ze dood zijn. Er leven vragen over deze benadering. De meeste teken proberen we tijdens het wandelen soms met een tekentang (tussen de tenen) maar meestal tussen de nagels weg te plukken. Daarna ontsmetten we met ethanol-isopropanol 75%-10%.
In eerste instantie bedorven de teken de wandelingen maar met de nodige voorzorgen en controles is het weer een feest voor ons en de honden.
Een van de doggen is een mantel, zwart met wit dus. Op zwart zijn de teken bijna niet te zien. Advies is om met de hand alle huid te scannen op onregelmatigheden en dan gericht te kijken. Voor rassen die niet kortharig zijn wordt het lastiger om te controleren en teken weg te halen. Advies is om dan van te voren een goed plan met de dierenarts op te stellen.
Tot slot blijkt het een hele goede gewoonte om regelmatig tijdens de wandeling de poten van de honden en ook elkaars eigen benen goed in de gaten te houden.