Gebruikerservaring Krups koffiemachine EA815…

Download de handleiding van de Krups EA8150 EA815 EA816 EA817 met alleen Nederlands en Engels hier. Daarnaast een beperkte review.

Handleiding Nederlands

Wat is er toch fout met die fabrikanten die iedere keer weer een pak dode bomen papier in de doos doen, die je natuurlijk het liefst meteen weggooit. Maar dan moet je wel eerst de handleiding downloaden bij Krups. Tja, dan krijg je alle talen van de wereld er gratis bij en sta je nog steeds met lege handen.

Goed nieuws, hier staat de handleiding zonder de rest van de talen, alleen Nederlands dus: Handleiding Nederlands Krups EA815 EA816 EA817.

Manual English

What is wrong with those manufacturers who put a pack of dead trees paper in the box every time, which of course you prefer to throw away immediately. But then you have to download the manual first. Well, then you get all the languages of the world for free and you are still empty-handed.

Good news, here is the manual without the rest of the languages, so only English: Manual English Krups EA815 EA816 EA817.

Source…

Eerste ervaringen met Krups 815

Ik heb ook een DeLonghi ESAM, dus dat is leuk om te vergelijken. En mijn mening wijkt af van wat je doorgaans leest, ik let op andere dingen.

Smaak

Allereerst het belangrijkste, de smaak. Ik ben nog een beetje aan het puzzelen. Ik zeg er meteen bij dat ik een liefhebber van donker geroosterde Arabica-bonen ben, smaken verschillen. De Krups lijkt iets meer smaak uit de bonen te persen. Het water gaat er wat langzamer doorheen waardoor meer aroma’s onttrokken worden. Of dat een voordeel is, daar ben ik nog niet helemaal uit, want naast de lekkere aroma’s komen ook de minder lekkere in de koffie terecht. Het proeft in ieder geval wat rijker en op de smaak is eigenlijk niets aan te merken.

Sterkte

Over de sterkte is ook wel iets te vertellen, je kan de hoeveelheid water per kopje in stappen van 10 ml instellen van 50 ml tot en met 180 ml.

De sterkte stel je met de knop in op 1, 2 of 3 “boontjes”. Dat lijkt een vaste hoeveelheid maling op te leveren. Met andere woorden, de sterkte kan je goed beïnvloeden door ergens tussen 50 en 180 ml in te stellen. Dat kan een ongekend pittig bakje opleveren. Uitstekend dus.

Footprint

Hij is echt klein en compact, zeker ten opzichte van de veel grotere ESAM. Natuurlijk is dat een voordeel maar het heeft ook een prijs, zie ergonomie.

Zo is de hoeveelheid maling kleiner dan de hoeveelheid van de ESAM en zal je dus vaker op de knop moeten drukken voor eenzelfde hoeveelheid koffie.

Ergonomie

Lees even de handleiding en leer hoe je je favoriete bakje opslaat in het geheugen. Erg handig en makkelijk. Stel in hoe je koffie wil hebben, druk lang op de knop het “hartje”. Die instelling kan je altijd weer terughalen door kort op het “hartje” te drukken. Dat mis ik bij de ESAM, waar ik altijd de instellingen van mijn voorganger ongedaan moet maken.

De compactheid van de machine heeft zijn prijs. Bij de ESAM gaat alles via de voorkant – koffiedrab en water en onderhoud. Bij deze machine zit koffiedrab aan de zijkant en kan je daar niets meer neerzetten. Water zit aan de achterkant en dat is echt niet handig – maar er is mee te leven.

En compactheid heeft nog een prijs:

  • Het koffiedrab-bakje is wat klein.
  • Het schuimmondje zit regelmatig in de weg.
  • Echt benedenmaats is de inhoud van het wateropvangbakje. Dat lijkt wat minder belangrijk misschien maar het gevolg is dat er zomaar een plas water onder het apparaat ligt. Ook zit het bakje niet vast en schuift het makkelijk mee naar voren als je je koffiekop pakt. Dit is een zwaarwegend minpunt van dit apparaat.

Daar hebben de ontwerpers van Krups dus concessies gedaan. Het zijn ook de criteria waarop je een koffiezetter nooit kiest. Wat wel? Inhoud waterreservoir en bonenreservoir. Hoewel dat naar mijn mening bij alle koffiezetters voor consumenten te klein is het – relatief gezien – dik in orde bij de Krups 815.

Diversen

Het geluid is acceptabel, ze maken allemaal herrie en de Krups 815 valt best mee. Azijnpissers vind je overal,

Hij is snel operationeel, de voorverwarming is vlot. Het maken van de koffie is daarentegen een tikje langzaam maar, waar hebben we het over?

Verbeterpunten:

  • In staat zijn om na het aanzetten direct de bestelling door te geven. Nu moet je twee keer naar het apparaat lopen: aanzetten, wachten en daarna bestellen.
  • Als hiervoor, dus aanzetten, wachten en bestellen en dan pas een melding krijgen dat bakjes geleegd moeten worden.

Eindoordeel

Alle plussen en minnen op een rij en bovendien rekening houdende met een prijs van rond € 300 is het voorlopige oordeel over de Krups koffiemachine, type 815, als volgt:

De compactheid is een plus maar betekent wel dat de ergonomie wat minder is. De grootste minpunten zijn de onhandige plaats van het waterreservoir maar vooral het veel te kleine en loszittende wateropvangbakje met plassen water tot gevolg.

De koffiemachine presteert echter gewoon heel goed als het gaat om pure melange-smaak en variaties in sterkte. Dat is veruit het zwaarst wegende criterium. Hoewel duurgegevens tot nu toe ontbreken kan gesteld worden dat dit een goede koop is met een uitstekende prijs-prestatie-verhouding, mits je voorzichtig bent en vaak het lekbakje leegt.

2 thoughts on “Gebruikerservaring Krups koffiemachine EA815…”

Leave a comment