(Hoofdartikel: “Met schapen kweek je despoten: Democratie“)
De huidige eed van de Tweede Kamer is leeg en staat zelfs haaks op het bevorderen van de democratische gedachte. De Tweede Kamer doet er goed aan onderstaande te evalueren en de eed per omgaande te veranderen in iets met inhoud. Natuurlijk hoort daar handelen conform die nieuwe eed bij.
De Tweede Kamer is onze volksvertegenwoordiging, letterlijk. De Tweede Kamer is het belangrijkste gereedschap van de samenleving, onze democratie, om de wil van het volk om te zetten in wetten. Bij de beëdiging van Tweede Kamerleden verwacht je aspecten van de democratie terug, toch?
Table of Contents
De huidige eed
De lege eed van de Tweede Kamer… Dit is de eed of belofte die afgelegd wordt:
Ik zweer (verklaar) dat ik, om tot lid van de Staten-Generaal te worden benoemd, rechtstreeks noch middellijk, onder welke naam of welk voorwendsel ook, enige gift of gunst heb gegeven of beloofd.
Beëdiging Kamerleden
Ik zweer (verklaar en beloof), dat ik, om iets in dit ambt te doen of te laten, rechtstreeks noch middellijk enige belofte heb aangenomen of zal aannemen.
Ik zweer (beloof) trouw aan de Koning, aan het Statuut voor het Koninkrijk en aan de Grondwet.
Ik zweer (beloof) dat ik de plichten die mijn ambt oplegt getrouw zal vervullen.
[Keuze uit…] [of de eed:] Zo waarlijk helpe mij God almachtig. [of de belofte:] Dat verklaar en beloof ik.
Analyse van historisch broddelwerk
Er is dus slechts zeer beperkt een verwijzing naar de wil van het volk. De grondwet wordt genoemd maar laat nu uitgerekend de soevereiniteit niet als een volwaardig artikel benoemd zijn in de grondwet. Het is nog een geluk dat sinds 2022 (!) democratie als term is toegevoegd aan de algemene bepaling van de grondwet. Al met al dus leuk dat collectief cultureel erfgoed als “trouw aan de koning” genoemd is maar het belangrijkste is niet fatsoenlijk benoemd. Dat is toch gewoon raar? Democratie is toch de kern van onze politiek?
“Plichten” worden genoemd, wat zijn die? Deze strohalm beschrijft op de site van de Tweede Kamer “taken en rechten”. Er staat niets over representatie van de wil van het volk – nota bene de belangrijkste en enige taak van de Kamer. “Statuut voor het Koninkrijk“: dito.
Het is enorm spijtig, maar de bovenstaande eed is gewoon een vrijwel lege eed, die volledig voorbij gaat aan de essentie van goed Kamer-lidmaatschap.
Nog een stapje verder? De eed is niet alleen leeg, het is ronduit onthutsend dat 150 Kamerleden en 18 miljoen Nederlanders daar niet over struikelen. Media: dito!
Het excuus zou kunnen zijn: “Ja, maar die eed is symbolisch.” Nee, deze eed vormt een bindend contract met de soevereine bevolking.
Een nieuw contract met de bevolking
In een paar minuten verzin ik iets beters, maak het maar op smaak, bijvoorbeeld:
Ik erken dat Nederland een democratie is.
Ik erken de soevereiniteit van de Nederlandse bevolking.
Ik verklaar volledig ten dienste van die soevereiniteit te staan.
Ik vergewis mij er altijd van dat ik weet wat de wil van mijn kiezers is, ik vertegenwoordig die wil en ik kan ten alle tijden verantwoording afleggen aan hen.
Ik heb de plicht om samen met mijn mede-Kamerleden de wil die bij een meerderheid van het volk heerst, in consensus en niet strijdig met de grondwet dwingend op te leggen aan de regering.
Ik heb geen directe of indirecte belangen die met al het voorgaande conflicteren.
Zo waarlijk helpe mij logica, waarheid en verstand, moed en eer, evenals de rechtvaardigheid die onze rechtstaat biedt.
Tot slot
Als de afspraak, de eed, tussen de hoogste macht, de bevolking, van het land en de Tweede Kamer, de gedelegeerde macht, niet deugt, dan is het niet verwonderlijk dat de Kamer haar eigen gang gaat, regelmatig haaks handelt t.a.v. de wil van de bevolking en de regering niet bij de les houdt. Wil je een betere democratie? Dan is het contract van de Kamer met de bevolking, de eed, een van de belangrijkste punten om aan te pakken.