“Nederlanders willen ook in de winter ‘s avonds langer licht”

Het twee keer per jaar verdraaien van klokken is uitermate achterhaald. Naast een bevolking die “ontregeld” raakt zijn er voldoende argumenten om per omgaande te stoppen met het concept zomer- en wintertijd.

Het kiezen van een nieuwe vaste tijd is aan de bevolking en het lijkt erop dat er een voorkeur is voor permanente zomertijd in Nederland.

Nederland doet al vanaf 1976 aan zomertijd. Er is een richtlijn van de Europese Unie aangaande zomertijd uit 1981. Echter, als we op de commissie moeten wachten dan verandert er nooit iets.

Zo ligt het balletje toch weer bij de Nederlandse politiek. Tweede Kamer, doe wat je doen moet, pak dit kleine probleem aan en regel het nou eens een keer.

Veel mensen hebben er simpelweg last van

26 maart 2023 was het weer zover, de zomertijd werd ingevoerd. Onze biologische klokken gaan weer overhoop voor de tweede keer dit jaar en het duurt voor velen een week voor je er aan gewend bent.

NOS: “Zomertijd is ingegaan, vanaf vandaag ‘s avonds langer licht”.

Democratisch gezien

Het blijkt dat een grote meerderheid van de Europese bevolking voor afschaffing van zomertijd/wintertijd is. Daarnaast is er een voorkeur voor permanente zomertijd – dus in de winter een uurtje extra lang licht.

En wat vindt de wetenschap?

Niet alleen burgers zijn tegenstanders, ook wetenschappelijk blijken de voordelen niet op te wegen tegen de nadelen. Een citaat van een literatuurstudie 2019 van RIVM liegt er niet om:

Direct na de wisselingen slapen mensen slechter; vooral direct na de wisseling naar de zomertijd slapen mensen korter. Ook zijn er gezondheidseffecten te zien na de wisselingen. Zo komen er meer hartinfarcten voor direct na de wisseling naar de zomertijd. Zulke directe effecten treden niet meer op bij een vaste tijdinstelling voor het hele jaar. Vooral zonlicht heeft invloed op het bioritme van de mens – het moment waarop we ‘s ochtends wakker worden en ‘s avonds slaperig. Het is voor de volksgezondheid dan ook het beste om een tijd in te stellen die aansluit op het natuurlijke dag- en nachtritme op aarde. Dat betekent een instelling waarbij de zon vroeg opkomt, wat het geval is bij de standaardtijd. Wanneer we het hele jaar door zomertijd instellen, is dat voor de gezondheid minder gunstig dan het hele jaar door standaardtijd. Dit blijkt uit studies naar slaap- en gezondheidsaspecten, zoals slaapduur en -kwaliteit, overgewicht, het aantal mensen met kanker, en de levensverwachting in het algemeen. Voor de volksgezondheid zou het zelfs nog beter zijn als Nederland de tijd rond de nulmeridiaan in Greenwich (Engeland) het hele jaar door instelt; dat is 1 uur vroeger dan onze standaardtijd.

https://rivm.openrepository.com/handle/10029/623329

Leave a comment