“Baking soda” staat steeds vaker tussen de huishoudmiddeltjes. Maar er zijn nog veel meer middeltjes die eigenlijk onmisbaar zijn, zoals borax en isopropanol. Wat is er? En waar kunnen we het allemaal voor gebruiken?
Table of Contents
Middeltjes…
Middeltjes? Daar zit de connotatie van marginaliseren in. Onderschat nooit risico’s. Dus het zijn stoffen waar je altijd met een bepaalde voorzichtigheid mee om moet gaan.
Gevaarlijk?
En dan worden sommige mensen bang en roepen ze: “Gevaarlijk, niet gebruiken!” en “Slecht voor het milieu!” Maar bij normaal gebruik met je hoofd erbij zijn deze stoffen helemaal niet gevaarlijk. De genoemde stoffen zijn goed door je eigen lichaam en in de natuur af te breken.
Houd ze natuurlijk wel uit de buurt van vuur en kinderen en huisdieren want “The dose makes the poison” ofwel, de dosering maakt het vergif. Uit voorzorg is het verstandig om contact met huid en slijmvliezen te vermijden: handschoenen (met name bij oxaalzuur) en ventileren (met name bij ethanol en isopropanol) en natuurlijk een bril.
Over namen
Wat betreft de namen is het handig om de Nederlandse chemische namen te gebruiken. “Baking soda” is dus natriumbicarbonaat. Zo ontstaat geen verwarring.
Over prijzen
Je zult merken dat de stoffen bij kleine hoeveelheden ronduit duur zijn. Daarom is het ook slim om met vrienden, familie en of buren samen wat grotere verpakkingen te bestellen en te verdelen. Ook handig om te weten:
Over bewaren
Als je de stoffen goed afgesloten bewaart, vaste stoffen in afsluitbare plastic zakken, op een koele plaats, dan zijn de stoffen vrijwel onbeperkt houdbaar. Zelf koop ik daarom meestal wat meer dan ik nodig heb want het gaat uiteindelijk toch wel weer op na een paar jaar. De brandbare stoffen niet in huis bewaren is wel zo verstandig. En zorg er natuurlijk voor dat huisdieren en kinderen er niet bij kunnen.