Natriumhypochloriet is bekend als bleekmiddel. Het mag in geen enkel huishouden ontbreken, zeker niet na COVID-19. Daarom publiceer ik deze bladzijde alvast, later volgt meer.
Table of Contents
De naam
Natriumhypochloriet opgelost in water, al dan niet voorzien van dikmakers – “dikke bleek”, gaat over de toonbank onder vele namen. Om er een paar te noemen: bleek, bleekwater, dikke bleek, chloor, chloorwater, chlorix, bleekloog, javel, eau de javel, chloorbleekloog…
Toepassingen
- Desinfectie: 5000 ppm rekent af met vrijwel alles wat de gezondheid in gevaar kan brengen volgens WHO. Je doet er goed aan om te kijken op de verpakking hoeveel natriumhypochloriet er in zit. Als dat 5% is dan is het recept 1 deel bleekmiddel op iets minder dan 10 delen water. Voor gewone reiniging van bijvoorbeeld vloeren is dunne bleek beter geschikt. Verkrijgbaarheid in diverse concentraties dus lees de verpakking goed. Bijvoorbeeld 2.5% dunne bleek van de Jumbo: 1 deel bleek op maximaal 5 delen water. Houd er rekening mee dat het actieve chloor in de oplossing snel minder wordt. Dus iedere dag verse oplossingen gebruiken en de verpakking altijd donker en koel bewaren en altijd rechtop zodat gassen kunnen ontsnappen. Houd ook de houdbaarheidsdatum op de verpakking in de gaten. “Dikke bleek” is een optie maar gebruik liever ouderwetse bleek.
- Hier vind je meer toepassingen.
Waarschuwingen
- In het Verenigd Koninkrijk is natriumhypochloriet verantwoordelijk voor zo’n 3000 ziekenhuisbezoeken jaarlijks.
- Ben bedacht op spetters in de ogen bij de aanmaak.
- Handschoenen zijn verstandig tijdens gebruik.
- Zie verpakking, nooit mengen met andere huishoudmiddelen.
- Altijd gebruiken in een geventileerde omgeving
- Op de huid: goed en langdurig spoelen met lauw water
- In de ogen:
- Zo snel mogelijk met ogen open onder een kraan met lauw water spoelen. Minimaal 10 minuten.
- Grote kans op blijvende beschadiging, raadpleeg zo snel mogelijk een arts, polikliniek.
Trivia
Waar te koop?
Overal, maar zoek je dunne bleek dan wordt het lastiger. Zoek in supermarkten, Jumbo heeft 2.5% dunne bleek. Makro heeft hogere concentratie dunne bleek. Zwembadwinkels hebben nog hogere concentraties die je beter niet kan gebruiken.