Schoonmaken tegelvloer buiten

Dat kan een dankbare klus zijn maar neem de gevaren echt serieus!

Wat is "vuil"?

  • Organisch: schimmels, mos en alg
  • Anorganisch: kalk en ijzer
  • Restvuil: alles wat opgesloten zit in bovenstaande

before-after.jpg

De reinigingsproducten

De middelen die je gebruikt: Natuurlijk is het veiliger lagere concentraties van middelen te gebruiken. Echter, hardnekkige vlekken gaan makkelijker weg met wat hogere concentraties.

Dat betekent wel dat je altijd je hoofd erbij moet houden. Werk in de richting waar de wind vandaan komt. Heb je een plek in gedachten waar je kunt spoelen met veel water? Heb je (basisch) zeep om daarna zuur te neutraliseren? Handschoenen? Beschermende kleding? Bril?

Over de chemicaliën:

Zoutzuur is een opgelost gas, HCl, in water. Bleekloog ontwikkelt giftig chloorgas, Cl2. Deze gassen wil je niet inademen en in de buurt van je ogen en luchtwegen hebben. Het zuur zelf wil je niet op je huid hebben. Ben dus voorzichtig. Altijd bij voldoende luchtstroom.

Oxaalzuur wil je niet in je ogen hebben en oxaalzuur is een zwak zuur maar vermijd contact met de huid.

Houdt alles veilig weg voor kinderen en huisdieren en label verpakkingen. Inname is bij alle stoffen levensbedreigend.

Verwerken

Werken met een mop is handig. Beweeg rustig om spetteren te voorkomen. Kleinere klussen kan je doen met bijvoorbeeld een schuimroller aan een houten steel. Zowel rollers als de mop gaan snel stuk.

Test alles eerst op kleine stukjes.

Iedere keer dat je met een ander middel gaat werken eerst het oppervlak spoelen met ruim water terwijl het oppervlak nog nat is van de chemicaliën. Daarna met een trekker overtollig water wegvegen.

Organisch vuil kan je verwijderen met bleekloog en wasmiddel. Gebruik het niet door elkaar, de werking van beide middelen wordt negatief beïnvloed en bovendien ontstaat er gevaarlijk veel chloorgas.

  • Bleekloog levert snel resultaat en laat nauwelijks sporen achter.
  • Wasmiddel heeft het voordeel dat enzymen voor je aan de slag gaan die bepaalde vlekken kunnen oplossen en dat de tegels ontvet worden.

Anorganisch vuil is wat complexer.

  • Begin met zoutzuur, bijvoorbeeld 6 delen water met 1 deel zoutzuur (30%), altijd zuur bij water, nooit andersom en geen dampen inademen. Dit is een pittig mengsel om kalkvlekken te verwijderen. Je kan de oplossing van zoutzuur nog sterker maken maar je kan vlekken krijgen. Dit is geel ijzercloride wat gevormd wordt doordat zoutzuur het ijzer uit het cement van de voeg oplost. Spoelen voordat het opdroogt.
  • Als daarna ijzervlekken, roestvlekken, overblijven dan gebruik je oxaalzuur. Een verzadigde oplossing van oxaalzuur kan je in een fles maken, als er kristallen overblijven dan kan je na gebruik weer water toevoegen aan de fles. Je hebt hier maar weinig van nodig en geef het de tijd om zijn werk te doen. Roestplekjes van stoelpoten, enzovoorts kan je ook aanstippen met oxaalzuur.

De inhoud van deze site is zonder enige vorm van garantie beschikbaar onder zowel de GNU Free Documentation License als de Creative Commons Naamsvermelding-Gelijk delen-licentie