Over hondenvoer

Vlees voor je huisdier. Help! Mijn hond wordt zo mager. Een uitzending van "Radar", vers vlees zit vol met schilklierhormonen doordat schildklierafval toegevoegd wordt. Dit zou eigenlijk iedere hondenhouder moeten zien. Ik schrok ervan. Maar het is niet de eerste keer dat hondenhouders opgeschrikt worden. Een aardig beginpunt om wat betere inzichten te krijgen, in wat goed en wat fout is voor je hond, is de blog van Skeptvet. Deze bladzijde is bedoeld om verantwoord te koken voor je hond.

Zelf doen

Het toeval wil dat we af en toe een verse pens halen bij de slager. Dan krijg je een strottenhoofd, een slokdarm, een pens en een netmaag die binnenstebuiten is gekeerd en schoongemaakt is (in ons geval). Het strottenhoofd is gevaarlijk en gaat direct de afvalbak in. De slokdarm wordt in ringetjes gehakt en gaat de pan in. Ze flippen dan, want het is een ware traktatie! Taalkundig is het niet juist om bij de pens gemakshalve de netmaag ook te bedoelen, maar het is wel zo makkelijk. De pens gaat in repen door een grote gehaktmolen. Er zit altijd wat restzand in, dus de molen slijt wel. Daarna wordt de pens gekookt, versneld afgekoeld en uiteindelijk gaat alles in kleine porties de vriezer in. Een grote pens levert bijna 20 kg op.

Ik merk dat de ontlasting van onze honden beter is op basis van wat minder brokken, aangevuld met pens. De brokken blijven het hoofdbestandsdeel omdat we aannemen dat dit een goede basis is. Als je hond winden laat die naar rotte eieren ruiken dan is dat H2S-gas. Dat komt vij bij de afbraak van eiwitten en je zou kunnen overwegen om wat minder vlees bij te voeren.

Slachtafval

Het punt is dat dit slachtafval is. Er wordt geen aandacht aan geschonken, soms wordt het gekoeld, soms niet, het wordt verzameld en verdwijnt in de dierenvoedselketen. Ik haal de pens op direct na het slachten, dat is de afspraak met de slager. Als je de pens niet direct verwerkt dan lopen de maden er al snel in rond. Goed genoeg voor de "brokkenmakers" en "versvleesfabrikanten" is mijn vermoeden - schandalen genoeg zijn er te vinden in de media. Er is ook een andere kant, wij denken vanuit een emotie, vinden dingen vies die een hond niet vies vindt, zoals het eten van uitwerpselen en knauwen aan kadavers die in de natuur gevonden worden.

Honden hoeven - net als mensen - van ongekookt vlees niet ziek te worden maar het is wel wat naïef, je geeft je kinderen ook geen rauw vlees en al helemaal niet als dat "over de datum" is. Even lekker verwennen met een diepvriespakje "Vers vlees" uit de supermarkt "omdat het zo gezond is" is een twijfelachtige redenering. Je hond blootstellen aan onnodige risico's kan je voorkomen door te koken en in te vriezen. Als aanvulling, ik gebruik het best denkbare vlees. Echter, en als voorbeeld, ik ben ook weleens zuigwormen in pas geslacht vlees tegengekomen (vermoedelijk "Calicophoron daubneyi" en of "Paramphistomum leydeni", zie bijvoorbeeld https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0304401717302650). Geen fris gezicht en de peristaltische bewegingen overtuigen uitstekend om vooral wel te koken. En als ik ze vers hart geef, geef ik ze dan niet de eieren van wormen? Dus dat kook ik ook - de gouden regel is koken. Ontwormen is iets wat we vier keer per jaar doen, met verschillende werkzame stoffen. Echter, voorkomen is beter dan genezen.

Een vervolgvraag is of de brokkenmakers ook schildklier toevoegen? Het zou mij niet verbazen, versneden, zodat de dosering beperkt is, maar vooral niets weggooien.

Houders van honden zitten, qua keuze van hondenvoer, klem. Vers vlees, gekookt en brokken hebben een twijfelachtige reputatie als het gaat om kwaliteit. In de branche wordt veel gerommeld met ingrediënten die eigenlijk niet in de keten terecht zouden mogen komen. Dat is echter vaak (niet altijd!) een redenatie vanuit emotie en niet vanuit gezond verstand. Zelf doen is vooral het verwennen van je viervoeters.

Enkele overwegingen

Jack: "Wat ziet zijn vacht er mooi glanzend uit. Ik kan wel zien dat het een gezonde hond is." Jill: "Mijn hond heeft terminale kanker." Moraal: Ben kritisch en gebruik altijd je logisch verstand.

Wat kan je zelf doen, als alternatief, om er toch voor te zorgen dat jouw hond krijgt wat het nodig heeft? Het vereist expertise en met deze bladzijde zou ik graag wat opheldering en informatie geven. Echter voor mij is het ook een zoektocht op onbekend terrein. Daarbij komt ook nog dat een pup andere behoeften heeft, dat dat per ras anders is, dat senioren weer andere behoeften hebben.

Voor onze honden is het bijvoeding, brokken zijn de basis. De honden zijn volwassen, geen pups.

En dan nog een tip, ga niet op Facebook om informatie vragen want dan weet je zeker dat je onjuist voorgelicht wordt. Als je wil weten hoe gestoord sommige mensen zijn dan moet je dat natuurlijk wel doen.

Punten die van belang zijn:

 • De balans van eiwitten, koolhydraten en vetten voor de energiebehoefte.
 • Juiste voorziening van sporenelementen en vitaminen voor het systeem.
  • Veel vlees voeren betekent ook een extra druk op de nieren omdat er veel purine verwerkt moet worden.
 • Niet over bovenwaarden gaan van ongewenste stoffen die de gezondheid in gevaar brengen.

De keuken

De keuken vereist wat voorbereiding.

 • Je hebt een grote pan nodig, 20 liter is voor een pens geen luxe.
 • Een hakmes maakt het werk makkelijker, net als een stevige behang- of stoffenschaar. Een grote snijplank die niet makkelijk alle kanten opschuift. Messen en schaar dienen vlijmscherp te zijn.
 • Overweeg bij het snijden een beschermende handschoen te dragen.
 • Doe nitril-wegwerphandschoenen aan en ontsmet je handen goed na afloop.
 • Om alles schoon te houden - zowel vooraf als achteraf - kun je ontsmetten met bijvoorbeeld een 80% alcohol-oplossing. Bio-ethanol met minimaal 20% en maximaal 30% water in een zo klein mogelijke plantenspuit (~0.5 l) volstaat. Niet in de keuken bewaren, na inspuiten een minuutje wachten, dan afnemen alles laten verdampen. Niet ontsmetten als je aan het koken bent i.v.m. brandgevaar, HOOFD ERBIJ HOUDEN!
 • Een gehaktmolen: Voor weinig geld kan je zware modellen kopen. Zorg dat pens zo schoon mogelijk is zodat restzand niet de messen bot maken
 • Na het koken moet je er voor zorgen dat alles snel afkoelt. Vooral het temperatuurbereik rond 20 - 40 graden Celsius is gevaarlijk vanwege bacteriegroei. Als je verpakt in plastic gripzakjes dan kan je die koelen in een bak water. Als je bakjes gebruikt dan moet het aan de lucht gekoeld worden. Je moet dus een koele plaats hiervoor opzoeken.
 • Het kan zijn dat jouw diepvriezer het niet leuk vindt als er in één keer 20 kg ingevroren moet worden. Dat is ook een puntje om mee rekening te houden.
 • Maak na afloop alles goed schoon en ontsmet alles.

De menukaart

IMG_20180917_224350_.jpg

Op de foto krijg je een idee van hoeveelheden. Iedere bak is één liter. Dit is de opbrengst na bereiding van twee pensen, een hart en een halve lever. Per pens komt er ongeveer 1.5 liter vet vrij, na afromen. Dit vet is gebruikt voor het garen van de slokdarmringen, het hart en de lever. De bron is dikbil. Om dit te maken sta je wel een paar uur in de keuken.

Omdat dit vlees direct na de slacht verwerkt wordt betekent dit ook dat parasieten zoals wormen niet doodgevroren zijn - veel andere organismen overleven de diepvries, maar dat terzijde.

Geef dit vlees dus nooit rauw!

Hierna wordt gesproken over bakken maar met een grote hoeveelheid pensvet is het beter om te spreken over garen.

Pens

IMG_20180917_184612_.jpg

De pens van één dikbil met één liter water: het totaal staat een fractie onder de 20 liter-streep. Dit is bijna industrieel koken.

Slokdarm is delicatesse

IMG_20180917_184502_.jpg

De slokdarm zit tussen het strottenhoofd en de pens. Snij het strottenhoofd eraf en gooi het weg, geef het niet aan je hond! Snij de slokdarm los van de pens. Hak vervolgens de slokdarm in ringen. Als je vet van de pens hebt, bak de ringen dan daarin. Gebruik de ringen om te belonen, ze zijn er echt gek op.

Pensgehakt

Wie voor menselijke consumptie pens klaarmaakt heeft een lange weg te gaan maar voor de honden zijn we sneller klaar. De slager zal de pens geleegd hebben en hopelijk schoongespoten hebben met water. Het is niet te doen om alle grasresten en zand te verwijderen, spoel weg wat makkelijk loslaat. Een grote gootsteen is een luxe maar boven een put, op een plek waar geen honden komen, is ook een idee.

Lange repen voor de molen kun je het makkelijkst snijden met een groot en scherp geslepen vleesmes. Moeilijke stukken kun je knippen met een zware schaar. Overigens, een deel van het vlees heeft een netstructuur, dat is de netmaag die op dezelfde manier in repen gaat. Je moet even uitvogelen hoe breed je de repen kan maken waarbij de molen niet in de problemen komt.

Terwijl je aan het snijden bent staat de molen aan en voer je de repen in. Een grote plastic bak kun je plaatsen onder de molen. Het kan soms spetteren en dat is niet prettig voor jezelf en jouw keuken. Een spuitmond of een lap voor de snijplaat voorkomt dit.

In de tussentijd kan je een hele grote pan opzetten met een liter water, en voeg het gehakt toe. Als alles gemalen is laat je de pan met een deksel goed doorkoken. Waarschijnlijk wil je ventileren maar de geur trekt ook vliegen aan. De geur is wat weeïg maar als de pens redelijk schoon is dan riekt het ook minder.

Als je klaar met koken bent dan kan je overwegen vet af te romen of juist niet. Een beetje voor de slokdarmringetjes misschien?

Dan doe je alles in bakjes - die van de chinees zijn heel fijn. Van onder uit de pan scheppen en verdelen. Laat de bakjes met deksels erop afkoelen, bijvoorbeeld buiten met wat ruimte tussen de bakjes. Als ze voldoende afgekoeld zijn kunnen ze in de vriezer geplaatst worden.

Pensvet

Met pensvet ontstaat een dilemma. Aan de ene kant: we willen niets weggooien. Aan de andere kant: pensvet is een knoerthard vet, staat dus stijf van de verzadigde vetten en is daarmee niet de meest gezonde energiebron. De smaak van wat je kookt in pensvet is voortreffelijk dus dat doen we wel. Maar uiteindelijk blijft er per pens van de dikbil zo'n 1.5 liter vet over en die gaat niet naar de hond. Daarmee wordt ook de redenering onderbouwd om het vet af te romen.

Lever

IMG_20180917_184527_.jpg

Lever bevat veel vitamine A. Lever laxeert bij een bovenwaarde. Lever bevat veel purine. Hoeveel lever kan je je hond geven? Veilige marge: 0.25 gram per kilo hond per dag. Er zijn diverse gegevens, maar 20 gram gekookte lever voor mensen dekt de totale dagelijkse behoefte aan vitamine A (~800ug) en daarmee is de nierbelasting door purine ook geen probleem. Dus pas op met teveel lever. Snij de lever in kleinere stukjes die makkelijk doseerbaar zijn.

Je kunt van een klein deel gehakt maken en dit meekoken met de pens. Je zult dan wel van te voren moeten bedenken hoeveel pens je geeft en de hoeveelheid lever daarop afstemmen.

Een interessante link staat hier: https://thecaninechefcookbook.com/blog/can-dogs-eat-beef-kidneys

Hart

IMG_20180917_184454_.jpg

Je kunt er gehakt van maken en dit meekoken met de pens maar hart nodigt uit om er bijvoorbeeld kleine lapjes van te snijden zoals op de afbeelding en daarna te bakken of te garen - in pensvet. Alternatief kun je er gehakt van maken en er met wat ei gehaktballetjes van maken.

Honden kunnen van veel hart diarree krijgen dus ook hier beperkt voeren. ---

English translation

Meat for your pet. Help! My dog ​​is getting so thin. A broadcast of "Radar", fresh meat is full of thyroid hormones because thyroid waste is added. Every dog ​​owner should actually see this. I was shocked. But it is not the first time that dog owners are startled. A nice starting point to get some better insights, in what is good and what is wrong for your dog, is the blog of Skeptvet. This page is meant to cook responsibly for your dog.

Do it yourself

Coincidentally we get a fresh rumen from the butcher every now and then. Then you get a larynx, an esophagus, a rumen and a reticulum that is turned inside out and cleaned (in our case). The larynx is dangerous and immediately enters the waste bin. The esophagus is chopped into rings and enters the pan. They get flipped, because it is a real treat! Linguistically, it is not right to refer to the reticulum as rumen. But for convenience it is so easy. The rumen goes into strips through a large meat grinder. There is always some residual sand in it, so the mill does wear. After that, the rumen is boiled, cooled down quickly and eventually everything goes into the freezer in small portions. A large rumen yields almost 20 kg.

I notice that the stools of our dogs are better on the basis of fewer kibble, supplemented with rumen. The kibble remain the main part because we assume that this is a good basis. If your dog's farts smell like rotten eggs, then that is H2S gas. That is due to the breakdown of proteins and you might consider adding less meat.

Slaughter waste

The point is that this is offal. No attention is paid to it, sometimes it is cooled, sometimes not, it is collected and disappears in the animal food chain. I pick up the rumen immediately after slaughter, that is the agreement with the butcher. If you do not process the rumen immediately, the maggots quickly run around. Good enough for the "kibble makers" and "fresh meat manufacturers" is my suspicion - scandals are enough to be found in the media. There is also another side, we think from an emotion, find things dirty that a dog does not, such as eating feces and chewing on cadavers that are found in nature.

Dogs - like humans - do not have to become ill from uncooked meat, but it is a little naive, you do not give your children raw meat, especially if that is "over the date". A nice pampering with a freezer pack "Fresh meat" from the supermarket "because it is so healthy" is a questionable reasoning. Exposing your dog to unnecessary risks can be prevented by cooking and freezing. In addition, I use the best imaginable meat. However, and as an example, I have also encountered flukes in freshly slaughtered meat (presumably "Calicophoron daubneyi" and or "Paramphistomum leydeni", see for example https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0304401717302650 ). Not so nice to face the peristaltic movements and convincing perfectly to cook. And if I give them fresh hearts, do not I give them the eggs of worms? So I cook that too - the golden rule is cooking. Worming is something we do four times a year, with different active substances. However, prevention is better than cure.

A follow-up question is whether the kibble manufacturers also add thyroid? I would not be surprised, cut up, so that the dosage is limited, but above all, do not throw anything away.

Holders of dogs are cramped in terms of choice of dog food. Fresh meat, cooked and kibble have a questionable reputation when it comes to quality. There is a lot of fiddling in the industry with ingredients that should not actually end up in the chain. However, that is often (not always!) a reasoning from emotion and not from common sense. Doing it yourself is mainly pleasing your four-legged friends.

Some considerations

Jack: "What does his coat look nice and shiny, I can see that it is a healthy dog." Jill: "My dog ​​has terminal cancer." Morality: Be critical and always use your logical sense.

What can you do yourself, as an alternative, to ensure that your dog gets what it needs? It requires expertise and with this page I would like to provide some clarification and information. However, for me it is also a search in unknown territory. In addition, a puppy has different needs, that it is different for each breed, that seniors have different needs.

For our dogs it is supplementary food, kibble are the basis. The dogs are adults, not puppies.

And then another tip, do not go to Facebook for information because then you know for sure that you are misinformed. If you want to know how disturbed some people are, then of course you have to do that.

Points that are important:

 • The balance of proteins, carbohydrates and fats for energy needs.
 • Correct provision of trace elements and vitamins for the system.
  • Feeding a lot of meat also means extra pressure on the kidneys because a lot of purine has to be processed.
 • Do not go beyond upper limits ​​of undesirable substances that endanger health.

The kitchen

The kitchen requires some preparation.

 • You need a big pan, 20 liters is not a luxury for a rumen.
 • A chopper makes work easier, just like a sturdy wallpaper or fabric scissors. A large cutting board that does not easily slide in all directions. Knives and scissors should be razor-sharp.
 • Consider wearing a protective glove when cutting.
 • Put on nitril disposable gloves and disinfect your hands well afterwards.
 • To keep everything clean - both before and afterwards - you can disinfect with, for example, an 80% alcohol solution. Bioethanol with a minimum of 20% and a maximum of 30% water in the smallest possible plant spray (~ 0.5 l) is sufficient. Do not store in the kitchen, wait a minute after spraying, then let everything evaporate. Do not disinfect when you are cooking because of the fire hazard, stay alert!
 • A meat grinder: For little money you can buy heavy models. Make sure rumen is as clean as possible so that residual sand does not dull the cutters.
 • After cooking you must ensure that everything cools down quickly. Especially the temperature range around 20 - 40 degrees Celsius is dangerous because of bacterial growth. If you packed it in plastic bags, you can cool them in a container of water. If you use trays then it needs to be air-cooled. So you have to look for a cool place for this.
 • It is possible that your freezer does not like it when 20 kg is frozen in one go. That is also a point to take into account.
 • Clean everything afterwards and disinfect everything.

The menu card

IMG_20180917_224350_.jpg

On the photo you get an idea of ​​quantities. Each bin is one liter. This is the yield after preparation of two rumens, a heart and a half liver. Approximately 1.5 liters of fat is released per rumen, after skimming. This fat is used for the yarn of the esophagus rings, the heart and the liver. The source is thick-bottomed. To make this you stand in the kitchen for a couple of hours.

Because this meat is processed immediately after slaughter, this also means that parasites such as worms are not frozen to death - many other organisms survive the freezer, but that aside.

Never give this meat raw!

Hereafter we talk about baking but with a large amount of rumen fat it is better to talk about cooking.

Rumen

IMG_20180917_184612_.jpg

The rumen of one beef cow with one liter of water: the total is a fraction below the 20 liter mark. This is almost industrial cooking.

Esophagus is delicacy

IMG_20180917_184502_.jpg

The esophagus is between the larynx and the rumen. Cut off the larynx and throw it away, do not give it to your dog! Cut the esophagus from the rumen. Then chop the esophagus into rings. If you have fat from the rumen, cook the rings in it. Use the rings to reward, they are really crazy about it.

Minced meat

Who prepares tripe for human consumption has a long way to go but for the dogs we are finished quicker. The butcher will have emptied the rumen and hopefully sprayed with water. It is not possible to remove all grass residue and sand, rinse away what is easy to release. A large sink is a luxury but above a pit, in a place where no dogs come, is also an idea.

You can cut long strips for the grinder with a large and sharp cut knife. You can cut difficult pieces with heavy shears. Incidentally, a part of the meat has a net, honeycomb structure, that is the reticulum that goes into bars in the same way. You have to figure out how wide you can make the bars where the mill is not in trouble.

While you are cutting, the mill is on and you enter the bars. You can place a large plastic container under the mill. It can sometimes spatter and that is not pleasant for yourself and your kitchen. A nozzle or a piece of cloth for the cutting plate prevents this.

In the meantime, you can set up a big pan with a liter of water, and add the minced meat. When everything is grinded, let the pan with a lid cook well. You probably want to ventilate but the smell also attracts flies. The smell is a bit weird but if the rumen is reasonably clean it also smells less.

When you are done with cooking, you can consider skimming fat - or not. A bit for the esophagus rings perhaps?

Then you do everything in trays - those of the Chinese restaurants are very nice. Remove from the bottom of the pan and distribute. Allow the containers with lids to cool down, for example outside with some space between the trays. When they have cooled sufficiently, they can be placed in the freezer.

Rumen fat

A dilemma arises with rumen fat. On the one hand, we do not want to throw anything away. On the other hand, "rumen fat" is a hard fat, so it is stiff from the saturated fats and is not the healthiest source of energy. The taste of what you cook in rumen fat is excellent so we do that. But in the end there is about 1.5 liters of fat per rumen and that does not go to the dog. This also underpins the reasoning to skim the fat.

Liver

IMG_20180917_184527_.jpg

Liver contains a lot of vitamin A. Liver laxates at an upper value. Liver contains a lot of purine. How much liver can you give your dog? Safe margin: 0.25 grams per kilo of dog per day. There are several data, but 20 grams of boiled liver for humans covers the total daily requirement for vitamin A (~ 800 μg) and therefore the kidney load by purine is also not a problem. So beware with too much liver. Cut the liver into smaller pieces that are easy to dose.

You can chop a small part and cook it with the rumen. You will then have to think in advance how many rumen you give and adjust the amount of liver.

An interesting link is here: https://thecaninechefcookbook.com/blog/can-dogs-eat-beef-kidneys

Heart

IMG_20180917_184454_.jpg

You can make minced meat from it and boil it with the rumen, but heart invites you to cut small pieces like on the image and then bake or cook it - in rumen fat. Alternatively, you can make minced meat and make meatballs with some egg.

Dogs can get diarrhea from a lot of heart, so also limit feeding here.

De inhoud van deze site is zonder enige vorm van garantie beschikbaar onder zowel de GNU Free Documentation License als de Creative Commons Naamsvermelding-Gelijk delen-licentie