Kort

Zie ook Log Wiebe.

Help de russen komen: drinkwater

Water uit de natuur minimaal 1 minuut koken is veilig genoeg om alle pathogenen (ziekteverwekkers) te doden. De rest zoals zware metalen en biomassa moet je maar voor lief nemen, het voegt ook wat smaak toe. Maar als koken geen optie is dan kunnen we chloreren.

Hoeveel chloor moet je aan drinkwater, slootwater, toevoegen om het te desinfecteren? Als desinfectiemiddel gebruiken we bleekwater. En chloor is niet de term voor bleekwater want het is een puur element - namelijk Cl. Bleekwater bestaat uit water met natriumhypochloriet (NaClO). Let op dat je niet aan de slag gaat met "dikke bleek" want hier zitten onder andere aniogene stoffen is - zeep dus - en dat smaakt niet lekker.

Bleekwater: op de verpakking staat: "bevat 4 gr chloor per 100 ml". Molecuulmassa van natrium, chloor en zuurstof is respectievelijk: 11, 17 en 8. De verhouding van het gewicht van een molecuul NaClO en een atoom CL is dus (11+17+8)/17=2.12. Dus 4 gr Cl per 100 ml betekent dus 4*2.12=8.47 gr NaClO per 100 ml, een oplossing van 8.5% natriumhypochloriet dus. Andere concentraties vragen een andere aanpak en bovendien verliest bleekmiddel zijn werkzaamheid, 20 tot 50% in een jaar is niet ondenkbaar. Dus koel en donker bewaren.

De wetenschap wordt al wat minder zuiver en dat wordt alleen maar erger: voeg 1 ml bleekmiddel per 10 liter toe in helder water. Is het water troebel, verdubbel de dosering. Goed mengen en minimaal 30 minuten wachten. Ruik je geen chloor? Dan opnieuw dezelfde dosering en weer wachten. Net zolang tot je wel chloor ruikt. In dat geval nog een keer 30 minuten wachten voor het gedronken kan worden. Als je chloor ruikt dan zit er dus een minimale overdosering in en blijft het water goed en weet je zeker dat de rest van de dosering uitgereageerd is, zijn werk gedaan heeft. En let op, teveel chloor is niet gezond, een goede neus is dus van belang.

Waarom betalen wij zoveel voor pillen?

Op de verpakking van Crestor - een cholesterol-verlager - staat vrolijk Eur 77. Dat is voor 90 pilletjes en slik je dat gedurende de rest van je leven dan is dat een aardige kostenpost. Nieuwsgierig zoek je andere prijzen op het net en daar kwam het volgende staatje uit: rosuvastatine.png

rosuvastatine.svg rosuvastatine.ods

Prijzen Rovustatine, gebruik: 1*10mg per dag, totaal op jaarbasis

Medicijn

Prijs per jaar

Crestor in NL

315

(=77,73/90*365)

Crestor in VS*

192

(=70,91*0,7406/100*365)

Rozat in VS*

123

(=45,4*0,7406/100*365)

100 USD = 74,06 EUR

* http://www.buckadaypharmacy.com/Crestor/10/

How can???

Inhoud en massa

Voor Kiek, zie Inhoud en massa

Staatsschuld Verenigde Staten versus Nederland

Voordat ik met getallen ga gooien: een staatsschuld is per definitie ongewenst en veroorzaakt door politici die onverantwoord met ons geld omspringen. De burger bloedt.

Hoe groot is de staatsschuld van de VS op 31 juli 2011? Verschrikkelijk hoog, een getal zegt niet zoveel (het is 14 miljoen x 1 miljoen dollar). Per inwoner komt het neer op een schuld van 32400 Euro. Doen wij het in Nederland beter? Ja en nee, per inwoner is onze schuld 'slechts' 24300 Euro.

Als de belastinkomsten van de staat recht evenredig zijn met de gewerkte uren van de burger dan is 9 i.p.v. 8 uur werken 12.5% meer belastinginkomsten. In 2010 werd 253 miljard Euro naar binnen geharkt en dat extra uur werken zou een aflossing van 31,6 miljard per jaar opleveren. Het zou dan 13 jaar duren voor de huidige schuld van 406 miljard afgelost is maar de beloning is dat Nederland een van de sterkste economieën ter wereld zal zijn.

Uiteraard delen we dan niet meer uit, ga er zelf maar wat harder voor werken. Een leuker idee is het om onzinnige overheidsuitgaven en ambtenaren flink te korten maar dat terzijde. Tot slot: op basis van 5% rente betaald iedereen 1220 Euro per jaar aan rente, van baby tot bejaarde.

Pictogrammen Kijkwijzer

Nergens te vinden dus alle svg-bestanden gekraakt van http://www.kijkwijzer.nl en hier te vinden: Kijkwijzer-pictogrammen.

Hoe groot is een nanobuisje?

Een nanobuisje heeft een diameter van 1 nanometer - 0,000000001 meter. Een menselijke haar is gemiddeld 100 micrometer - 0,0001 meter. Om een idee te krijgen hoe klein een nanobuisje is: een cilinder met een diameter van 10 meter verhoudt zich tot een menselijke haar als een menselijke haar tot een nanobuisje.

If technology is the solution, politicians are the problem

Dat is het onderschrift van een lezing van Brenno de Winter op de CCC-meeting, zie http://events.ccc.de/congress/2008/Fahrplan/events/3004.en.html. Hij slaat de plank raak maar een aanvulling is op zijn plaats. Politici zijn gevoelig voor lobbyisten en daardoor zie je dat ze snel de verkeerde ideeën overnemen. Ga je echter praten dan kun je ook de andere kant laten zien en blijken politici daar ook gevoelig voor. Een groot probleem is dat het lastig is om in gesprek te komen met een politicus waarbij de drempel in Den Haag aanzienlijk hoger ligt dan de drempel in Brussel - ik spreek uit ervaring.

Het echte probleem vormen de ambtenaren op ministerieel niveau. Eenmaal een mening hebbende laten ze die nauwelijks los. De softwarepatentencrisis illustreerde dit 'prachtig'. Lobbyisten weten de weg feilloos naar hen te vinden, tegenhangers vaak niet. Bovendien heerst er een incrowd-karakter en dat is ook begrijpelijk, ze kunnen nergens anders hun ei kwijt en op zijn best een onderzoek inkopen. "Een goede minister luistert goed naar zijn ambtenaren." Dit is klinkklare onzin en moet zijn: "Een goede minister luistert goed naar iedereen, gaat zijn eigen gang en zorgt dat de ambtenaren hem ondersteunen."

Misschien is het Amerikaanse systeem beter: de verkiezingswinnaar neemt zijn eigen 'administration' mee. Misschien ook niet want ambtenaren op top-niveau weten goed waar ze het over hebben in een bredere context zou je mogen verwachten. Dat laatste draait uit op een kater. In mijn herinnering staat een gesprek gebeiteld waarbij een topambtenaar niet in wilde zien waarom er maatschappelijke winst te behalen is bij de inzet van vrije software. De persoon was econoom en dan verwacht je inzicht in marktwerking en mechanismen, tevergeefs.

Betaald idealisme

We zouden ons moeten schamen voor onze naïviteit omdat we geloven dat politici uit idealisme handelen. Je kunt van Frits Bolkestein veel zeggen maar tijdens een interview door Paul Rosenmöller gaf hij tenminste openlijk toe dat hij op verzoek ook een ander kunstje doet en voegde daaraan toe: "Al die bevlogenheid is 'met de beentjes van de grond' en daar wordt niemand een klap wijzer van. Het impliceert een gebrek aan realiteitszin." Als bevlogen persoon is dat voor mij en vele anderen wel even slikken. Maar ik leer snel en in dezelfde uitzending kwam ik tot de ontdekking dat Frits nog minder vaak een muis in zijn handen had gehad dan Wim Kok. En de man heeft de gehele ICT-sector bijna om zeep geholpen door EOB carte blanche te geven voor onbeperkte softwareoctrooien. De kwartjes vielen in grote getale. Zo verloren we bondgenoot tegen softwarepatenten Bas Batelaan van de PvdA aan Microsoft en spant de PvdA onder de noemer 'betaald idealisme' de kroon nu blijkt dat de ex-voorzitter Michiel van Hulten doodleuk bij Burson-Marsteller - een bijzonder foute lobby-club - aan de slag is gegaan. Gelukkig ben ik ervan overtuigd dat de meeste politici niet zozeer door mijn brilletje kijken maar wel het beste voor hebben want als dat niet zo zou zijn dan zou ik nu nog gaan sparen voor een potje met smeergeld.

Van Bommel, gedraag je!

Ach, doe toch maar niet. Na het in mijn broek gedaan te hebben over het feit dat de media aandacht aan je actie schenken heb ik vanuit mijn thuiswerksituatie even een rondvraag gedaan. De vraag: "Hoe reageer je als ik je een compliment maak over je uiterlijk maak?" Mijn dochter gaat mij aanklagen, mijn zus doet hetzelfde en mijn vrouw dringt er alles behalve vriendelijk op aan om vooral toch gewoon aan het werk te gaan. Harry, ga zo door en ben vooral blij dat je niet hier werkt.

Octrooien, generieke middelen

Je gaat naar het Kruidvat en koopt Paracetamol. Uiteraard neem je de goedkoopste want van al die varianten is de chemische samenstelling exact hetzelfde (op het toegevoegde smaakje na). Hoe is het mogelijk dat je een 100-stuks-verpakking voor luttele Euro's krijgt? Simpel: de octrooien zijn vervallen en iedereen is vrij om het te gaan produceren. Opeens wordt er geproduceerd conform de wetten van vrije concurrentie i.p.v. dat de fabrikant een monopolie heeft. Die laatste vindt dat niet leuk en lobbyt zich suf voor meer, ruimere en langere octrooiering. Logisch maar we betalen wel allemaal de prijs van overmatige octrooiering.

Teveel octrooien zijn gewoon slecht voor de maatschappij en Trouw had een aardig stukje hierover:

Zorgverzekeraars geven sinds enkele jaren premies aan artsen die goedkope pillen voorschrijven, zoals cholesterolverlagers en maagmiddelen. Generieke middelen waar geen patent meer op rust zijn vaak net zo werkzaam en effectief, maar veel goedkoper. Farmaceutische bedrijven hebben tot voor de Hoge Raad vergeefs geprocedeerd tegen het premiebeleid van verzekeraars. De zorgverzekeraars willen in 2008 op veel grotere schaal goedkoper voorschrijven stimuleren.

Als je bedenkt dat octrooien op farmaceutische producten wel 25 jaar gelden en dat producten met tientallen octrooien tegen concurrentie afgeschermd worden dan snap je ook dat het vooral zaak is dat er maatschappelijk en politiek kritisch - nee, met argusogen - tegen het octrooisysteem aangekeken moet worden.

Nu is het wel zo handig om verschil aan te brengen binnen generieke middelen. Vrije marktwerking heb je alleen als er voldoende vraag en aanbod is. Bij weinig aanbieders is er sprake van oligopolie, een vorm die trekken van monopolie heeft. Bij schoolboeken zie je het oligopolieprobleem heel goed: 4 uitgevers bedienen 80% van de markt. Een prijsverhoging van een boek heeft geen invloed op de hoeveelheid afgenomen boeken en daarom betalen we samen in Nederland 1.000.000.000 aan schoolboeken per jaar. Het zou mooi zijn om een vinger achter de mechanismen te krijgen maar bij geneesmiddelen is een deel volgens marktwetten - overtuig jezelf bij een gemiddelde drogist - en een deel volgens het oligopoliemechanisme. Die laatste groep laat zien dat er toch veel geld te halen is bij de burger en is een tussenvorm die gestimuleerd wordt door farmaceuten om niet de grip op een oud product te verliezen. Generieke middelen zijn dus zeker optimale oplossing en het zou mooi zijn als fabrikanten in Azië - of liever Europa - daarin duiken en die middelen leveren tegen een prijs die meer overeenkomt met die van een aspirientje.


Besodemieteren (I)

Hoe goed of slecht is je product? Je hoeft natuurlijk niet te wachten tot de markt je neerknuppelt omdat je inferieure troep als een uitstekende marktkoopman voor veel geld verkoopt. Dat dacht Jeff Jones van de Microsoft Scurity Group blijkbaar ook en deed een eigen onderzoek. Resultaat: XP is veiligste product van 2006. Nee, niet Linux natuurlijk. Days of Risc is de centrale term bij het onderzoek. XP had maar 90 pleisters nodig en Red Hat Linux maarliefst 301. De vraag: is Red Hat zo slecht dan? Of zijn ze bij Windows XP wat laks met uitbrengen van pleisters?


De inhoud van deze site is zonder enige vorm van garantie beschikbaar onder zowel de GNU Free Documentation License als de Creative Commons Naamsvermelding-Gelijk delen-licentie