How to make a Pizza

Ofwel, hoe maak je een fatsoenlijke pizza. Ik heb er bijna 5 decennia over gedaan om erachter te komen maar denk nu de heilige graal van de pizza's gevonden te hebben, lees verder...

Ik ben gek op pizza. Dat wil zeggen: goede pizza! Nu is smaak uiterst persoonlijk maar van een pak Koopmans® broodmeel een bodem maken is uiterst fout, leuk voor het kinderfeestje maar niet geschikt voor serieuze consumptie.

De grootste fouten die gemaakt worden bij het maken van een pizza:

  • Verkeerd deeg, een ingrediënt wat niet mag ontbreken is Semola-meel.
  • Te dik deeg, niet gaar te krijgen en onsmakelijk.
  • Te veel toppings, het wordt een kleffe, ongare hap i.p.v. Een gezonde en krokante pizza.
  • Te lage baktemperatuur, een standaardoven is ongeschikt dus is de aanschaf van een elektrische pizza-oven van Eur 60 het alternatief om temperaturen van ~485 graden te bereiken.

Jamie Oliver heeft in het boek 'jamie's italy' een prima recept voor de deeg staan:

  • 800 gram witte bloem
  • 200 gram semola- of semolina-meel
  • 1 afgestreken theelepel zout
  • 14 gram gedroogde gist
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 650 ml water

Alle ingrediënten in de kneedmachine, te beginnen met het water en meel als laatste. Kneden tot homogene massa, daarna eventueel met de hand nog enige tijd kneden. Half uur minimaal laten rijzen op kamertemperatuur in een bak met een theedoek erover.

Deeg is nu klaar voor gebruik. Jamie gaat voor een bodem van 6 mm maar persoonlijk vind ik dat veel te dik. Uitrollen tot 3 a 4 mm smaakt beter. Voldoende bloem gebruiker bij het uitrollen en omdraaien om plakken aan het blad te voorkomen.

Restanten deeg uitrollen en en stapelen met bloem en folie tussen de bodems. Invriezen.

Voor de basis is tomatensaus gewenst. Je kunt daar heel veel moeite in stoppen maar pure tomatenpuree is bijzonder lekker. Doe er niet teveel en te weinig tussen. Doe een eetlepel puree in je mond, dan weet je wat ik bedoel met teveel. Te weinig maakt de pizza flauw. Toppings naar wens toevoegen. Niet teveel om een kleffe hap te voorkomen. Vooral met groenten opletten omdat die veel vocht bevatten. Persoonlijk ben ik gek op de eenvoud van ui, champignons, ham, knoflook en kappertjes en last but not least: Mozzarella. Natuurlijk kun je alles oplekkeren met Provençaalse kruiden, etc..

De inhoud van deze site is zonder enige vorm van garantie beschikbaar onder zowel de GNU Free Documentation License als de Creative Commons Naamsvermelding-Gelijk delen-licentie