Anodiseren

Aluminium is redelijk weerbestendig ondanks het feit dat het niet bepaald een edel metaal is. Aluminium corrodeert direct als er zuurstof in de buurt is waarbij de oxidelaag ervoor zorgt dat er geen zuurstof in het materiaal kan dringen, de corrosie stopt dus. Een bekende voetballer zou zeggen dat ieder nadeel z'n voordeel heb.

Echter, aluminium heeft een vrij zacht oppervlak waardoor het makkelijk beschadigt. Door te anodiseren worden de eigenschappen verbeterd. Anodiseren zorgt voor een sterke Aluminiumhydroxidelaag. Bij anodiseren worden de delen in een zuurbad gehangen en wordt er een stroom doorheen gestuurd. Het aluminium vormt de anode (vandaar anodiseren) en is dus positief geladen (KNAP, Kathode Negatief Anode Positief). De nieuwe laag is poreus en kan daardoor goed kleurstoffen opnemen. De laag kan dan afgesloten worden door te koken in water waardoor de inkt opgesloten zit en onderdeel van het metaal vormt.

Ingrediƫnten

12 Volt spanningsbron (voeding PC), kathode: loodslap, zuur: 10-20% zwavelzuur (altijd zuur bij gedestilleerd water en NOOIT andersom), kleurstoffen: bepaalde textielkleurstoffen (Dylon Multi purpose, niet pure colour en cold range), aluminium werkstukken, grondig schoon en geschuurd met 1200 korrel schuurpapier, zeer grondig ontvetten (isopropanol), geschikte bak voor alles, voldoende natriumbicarbonaat-oplossing om zuur te neutraliseren (ook als er ongelukken gebeuren, dus ruim voldoende), afdekfolie om spatten tegen te houden.

Procedure

Zie http://astro.neutral.org/anodise_tips.shtml

Maskeren

Maskeren voor het anodiseren of het kleuren - dit is een keuze - gaat het best met maskeringstape van polyester. Dit wordt op veel plaatsen op het net aangeboden: http://www.google.com/search?q=Masking+tape+polyester. Om de vormvastheid te behouden voor het kleuren maskeren, anders erna.

De inhoud van deze site is zonder enige vorm van garantie beschikbaar onder zowel de GNU Free Documentation License als de Creative Commons Naamsvermelding-Gelijk delen-licentie